Top van de (computer)lexicografie in Leiden

eLex 2017Het Instituut voor de Nederlandse Taal (Leiden) organiseert van 19 tot 21 september 2017 de conferentie eLex 2017. eLex (Electronic Lexicography in the 21st Century) is een tweejaarlijkse internationale conferentie over de nieuwste ontwikkelingen in de lexicografie en de computerlexicografie in het bijzonder.

De computerlexicografie is een heel interdisciplinair vakgebied. Behalve lexicografen komen naar eLex ook uitgevers, softwareontwikkelaars, taaltechnologen en onderzoekers in taalverwerving, taalonderwijs, vertaalstudies en toegepaste taalkunde. Er waren de voorbije vier edities telkens ongeveer 150 deelnemers. Het thema van de vijfde editie dit jaar is 'Lexicography from Scratch’.

Wat leeft er in 2017 in de (computer)lexicografie?

Ingrijpende impact van taaltesten op het leven van steeds meer mensen

ALTE conferentie Leuven 22 september 2017Taaltesten hebben een ingrijpende impact op het leven van steeds meer mensen. Het Centrum voor Taal en Onderwijs (CTO) van de KU Leuven organiseert samen met ALTE (Association of Language Testers in Europe) een internationale conferentie over taaltoetsing. De conferentie vindt plaats in Leuven op vrijdag 22 september 2017.

Wat is de impact van taaltesten op de maatschappij en op het leven van de personen die ze moeten afleggen? Dat is de centrale vraag op deze conferentie.

Nu een recordaantal mensen migreert in de hoop op een beter leven, zijn taaltesten vaak een cruciaal onderdeel van  migratiebeleid geworden. De impact van taaltesten op het leven van deze mensen is dan ook ingrijpend te noemen.

Juristencongres over 'Recht en Taal'

Juristencongres Recht en TaalDe Nederlandse en de Vlaamse Juristenvereniging organiseren samen een congres over recht en taal op 25 en 26 september 2017 in Antwerpen.

Naar een Europese bachelor- en masteropleiding in de technische communicatie? (colloquium)

Colloquium over de opleiding van technisch redacteursDe meeste technisch redacteurs zijn zogenaamde zij-instromers: vertalers of ingenieurs die zich op een gegeven moment in de technische communicatie hebben ingewerkt. Dat is oké, maar de bedrijfswereld vraagt meer, hoger en gerichter opgeleide professionals.

En dus moeten universiteiten nadenken over de opleiding van specialisten in de technische communicatie. Gespecialiseerde modules voor de vertaal- of ingenieursopleidingen zijn een goed idee, maar de vraag mag ook zijn hoe een bachelor- of masteropleiding in de technische communicatie eruit kan zien.

Op vrijdag 28 april 2017 wordt hierover op de Antwerpse campus van de KU Leuven een colloquium gehouden: het European Academic Colloquium on Technical Communication Studies. Een Europees competentiekader voor de opleiding van specialisten in de technische communicatie is in de maak. Een goede zaak voor de status van het beroep?

Aanvullende gegevens