Wie heeft het Wilhelmus geschreven? En wie deze dreigbrief?

Van wie is het Wilhelmus?Bij Amsterdam University Press is het boek ‘Van wie is het Wilhelmus?’ van Mike Kestemont, Els Stronks, Martine de Bruin en Tim de Winkel verschenen.

In dit boek halen de auteurs alles uit de computer om te achterhalen wie de echte auteur van het Wilhelmus is.

Een boek over het Wilhelmus, maar veel meer nog over auteursherkenning, op dit moment de populairste discipline binnen de stylometrie, een van de coolste velden binnen de digitale geesteswetenschappen.

Wat is stylometrie én wie is de auteur van het Wilhelmus? (spoiler alert)

3de Belgium NLP Meetup te gast bij De Taalsector (18/5)

Belgium NLP Meetup te gast bij De TaalsectorOp donderdag 18 mei 2017 wordt in Gent de 3de Belgium NLP Meetup gehouden. Drie sprekers en een informele gelegenheid om te netwerken rond de prangende taaltechnologiekwesties van het moment.

Computational Linguistics in the Netherlands (CLIN27) te gast bij KU Leuven

CLIN27 te gast bij CCL (KU Leuven)De 27ste editie van de conferentie 'Computational Linguistics in the Netherlands' (CLIN27) vindt op vrijdag 10 februari 2017 in Leuven plaats. Het programma is nu volledig en op de conferentiewebsite te raadplegen.

CLIN is in Leuven te gast bij het Centrum voor Computerlinguïstiek (CCL), dat de dag voordien zijn 25ste verjaardag viert. Voor wie de vinger aan de pols wil houden van het academisch onderzoek op het gebied van de computertaalkunde en de taal- en spraaktechnologie in de Lage Landen, is CLIN een niet te missen afspraak. Wat valt er te beleven?

2de Belgium NLP Meetup te gast bij Universiteit Antwerpen

2nd Belgium NLP MeetupTaaltechnologie is nu wel echt helemaal terug in Vlaanderen. Vijftien jaar na u weet wel wie & wie is het trauma definitief doorgespoeld. De opleidingen trekken weer meer studenten aan, de afgestudeerden blijven in Vlaanderen en wagen steeds vaker hier hun kans met een start-up of spin-off.

Dat de schwung er weer helemaal in zit, weten we sedert CLIN27 zeker. Op vrijdag 10 februari lokte CLIN27, de jaarlijkse hoogdag van de computertaalkunde in Nederland en Vlaanderen, een recordaantal deelnemers naar Leuven. Met bijna 170 bezoekers, 40 presentaties en 30 posters en een enthousiaste vibe in de wandelgangen, met een jonge generatie computertaalkundigen van wie de meesten u weet wel wie & wie zelfs van naam niet meer bleken te kennen en die ongegeneerd enthousiast stonden te zijn over hun taaltechnologie.

Taaltechnologie is helemaal in en dat bewees ook de eerste Belgium NLP Meetup rond automatische taalverwerking (NLP, natural language processing) op 7 december vorig jaar in Leuven.

Op dinsdag 21 februari wordt in Antwerpen de tweede Belgium NLP Meetup gehouden. Sprekers zijn Guy De Pauw van Textgain (Antwerpen), Martijn Spitters van Blendle (Utrecht) en Stephen Lernout van Miaa (San Jose, VS). Met taaltechnologie pesters en pedofielen uit chatrooms halen, het sentiment van uw merk of product op de sociale media in realtime volgen op een grafiekje, uw spotify voor kranten- en tijdschriftartikelen, met één muisklik de vijf topkandidaten uit een zee van ongestructureerde cv's en motivatiebrieven halen. Veel cooler gaat het niet worden. Of toch?

Slotevenement voor spraakmakend AMiCA-project (9/12, Antwerpen)

Slotevenement voor spraakmakend AMiCA-project Pesters en pedofielen op sociale netwerken ontmaskeren dankzij taaltechnologie. Op vrijdag 9 december 2016 vindt in Antwerpen het slotevenement van het spraakmakende AMiCA-project plaats. In het kader van dit project is taaltechnologie ontwikkeld waarmee de online veiligheid van kinderen beter kan worden gewaarborgd. Met tekst- en beeldanalyse slaagt de technologie erin mogelijk bedreigende situaties op sociale netwerken automatisch te herkennen. Concreet herkent de technologie situaties met cyberpesten, seksueel overschrijdend gedrag, en depressie en zelfmoordneiging.

Belgium NLP Kickoff Meetup (7/12, Leuven)

Belgium NLP MeetupOp woensdag 7 december 2016 wordt in Leuven de eerste Belgium NLP Meetup gehouden, een bijeenkomst voor iedereen met interesse in Natural Language Processing (automatische taalverwerking, NLP).

UGent presenteert postgraduaat computerondersteunde taalmediatie

Computer-Assisted Language MediationOok in taal-, vertaal- en communicatiewerk neemt het belang van technologie toe. De vraag naar professionals die vaardig zijn met de beschikbare technologieën neemt ook toe. Universiteit Gent biedt vanaf september een internationaal postgraduaat Computer-Assisted Language Mediation (CALM, computerondersteunde taalmediatie). In deze postgraduate opleiding verwerven studenten de technologische vaardigheden die taalprofessionals in de brede taal-, vertaal- en communicatiesector nodig hebben.

Hackathon woordenlijst.org

woordenlijst.org De Taalunie organiseert op zaterdag 4 juni 2016 in Den Haag een hackathon woordenlijst.org. Doel van de hackathon is zoekgereedschappen (extensies, plug-ins of add-ons) te ontwikkelen voor de Woordenlijst Nederlandse Taal.

Textgain haalt alles uit uw teksten

Textgain biedt webservices voor tekstanalyse, sentiment- en opiniedetectie, profiling van auteursWilt u in realtime checken of de toon waarop de sociale media over uw bedrijf spreken wel positief is? Zijn het vooral mannen of vrouwen die over uw product praten? Hoe oud zijn ze? Wilt u iets weten over hun opleidingsniveau of persoonlijkheid? Dat ze eerder introvert of eerder extravert zijn? Eerder rationeel of emotioneel?

Textgain, een nieuwe spin-off van Universiteit Antwerpen, heeft de taaltechnologie en de artificiële intelligentie in huis waarmee u het antwoord op deze en nog veel andere vragen kunt krijgen. De spin-off bundelt de technologie in webservices waarmee u snel en gemakkelijk sentimenten, opinies en auteursprofielen kunt winnen uit grote hoeveelheden ongestructureerde tekst. In realtime en in een dozijn talen.

Maatschappelijke meerwaarde van taaltechnologie centraal op Taal in Bedrijf 2015

Taal in Bedrijf 2015Update: het volledige programma is nu bekend én er is 2500 euro te winnen voor het beste idee met taal- en spraaktechnologie.

Hoe dragen taal- en spraaktechnologie (TST) bij aan een betere ouderenzorg en een beter onderwijs? Hoe kunnen mensen met een communicatieve of lichamelijke beperking actiever mee in het dagelijks leven dankzij TST?
Daarover gaat de vijfde editie van 'Taal in Bedrijf', een Vlaams-Nederlands evenement op het gebied van TST, dat dit jaar op dinsdag 13 oktober in Brussel plaatsvindt.

Aanvullende gegevens