De Grote Taalexpeditie

De Grote TaalexpeditieDe Taalsector werkt aan een sterke en slimme taalsector in een taalbewuste samenleving.

Dat is geen hard labeur wat ons betreft, maar een avontuurlijke reis die we De Grote Taalexpeditie hebben gedoopt.

Een talenfestival over de impact van taal: wat doet taal met jou?

DRONGO talenfestival 2019Taal is overal, er is echt geen ontkomen aan. Wat doet taal met jou?

'De impact van taal' in je dagelijkse en professionele leven, dat is het centrale thema van het DRONGO talenfestival, dit jaar op 25 en 26 oktober in Nijmegen.

Verkooptechnieken voor taalondernemers (14/11/2019, Hasselt)

Crash course Televerkooptechnieken voor taalprofessionals

De Taalsector nodigt je uit op een workshop "Verkooptechnieken voor taalondernemers" op 14 november 2019 in Hasselt.

Hoewel ze meestal uitstekend ter tale zijn, hebben veel taalprofessionals moeite om hun taaldienst commercieel aantrekkelijk voor te stellen.

Ze vinden dat ze niet goed klinken. Dat ze bij de gesprekspartner geen goed gevoel scheppen. Dat ze onvoldoende interesse voor hun aanbod kunnen wekken of niet gevat reageren op tegenwerpingen.

Dat heeft voor een deel te maken met een gebrekkige voorbereiding (wie is mijn klant, wie ben ik op de markt, welke voordelen heb ik te bieden, welke bezwaren mag ik verwachten) en voor een deel met een gebrek aan techniek.

Herken jij dit probleem bij jezelf of bij een medewerker? En wil je er iets aan doen? Het goede nieuws is dat iedereen het kan leren.

Over de economische en sociale kracht van taal (congres)

Europese Dag van de TalenHebt u het ook al gemerkt? Er is in de samenleving steeds meer debat over taal.

De voorbije maanden stond er wel elke week ergens in een kwaliteitskrant of magazine een artikel of een opiniestuk over het belang van taal en de impact die taal kan hebben, ten goede en ten kwade.

Eind oktober is het DRONGO talenfestival in Nijmegen helemaal aan de impact van taal gewijd. En eind deze maand, op donderdag 26 september 2019, is de economische en sociale kracht van taal het centrale thema op het Europese Dag van de Talen-congres in Brussel. 

Hoezo is taal zo belangrijk voor de economie en op sociaal vlak?

Prijscalculatie en prijszetting voor taalondernemers (5/12/2019, Gent)

Prijscalculatie workshopNiet 100% zeker dat je de beste prijs krijgt voor je taaldiensten?

Kom voor het antwoord op al je prijsvragen naar de workshop Prijscalculatie en prijszetting.

Donderdag 5 december 2019 bij De Taalsector in Gent.

De SDG's en de rol van taal en de taalsector: is er belangstelling in de zaal?

Taal, taalsector en de SDG'sTaal en de wat?

De SDG's oftewel de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals). De SDG's vormen het actieplan voor duurzame ontwikkeling dat in 2015 door alle landen van de Verenigde Naties is goedgekeurd. De doelen gelden voor vijftien jaar. Er zijn er zeventien, onderverdeeld in vijf thema's: de mensen, de planeet, welvaart, vrede en partnerschap.

De SDG's bundelen in feite een universele toekomstagenda: duurzame ontwikkeling voor de hele planeet en alle mensen zowel op economisch, sociaal als ecologisch vlak. Lees meer over de SDG's op de website van het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling.

Ben je mee? Dan willen we graag weten hoe ver je belangstelling reikt. Mogen we je een dozijn lastige vragen stellen?

Hoe kan de taalsector volgens jou een rol spelen in het versterken van duurzame ontwikkeling?

Wat is volgens jou de belangrijkste verantwoordelijkheid van de taalsector voor meer duurzaamheid?

Is de taalsector een deel van het probleem of een deel van de oplossing?

Is taal een sterk merk? Sentimentanalyse toegepast op taal, taalsector, taalberoepen, taaldiensten enz.

Sentimentanalyse toegepast op de taalsector

Is taal een sterk merk? Of vooral potentieel een sterk merk? Wat krijgen we te zien als we het sentiment rond taal en de taalsector, rond de taalberoepen, taaldiensten en taalgerelateerde zaken analyseren met de huidige generatie sentimentanalysetools?

Hoe wordt er online en op social media over u en uw taalberoep, taaldienst of taalonderneming gesproken? Positief? Negatief? Of gewoon neutraal? En over meertaligheid? Taalbeleid? De Nederlandse taal? Engels, Frans, Turks? Lezen en schrijven? Met welke emoties en attitudes spreken de mensen daar eigenlijk over?

Louise Van Calenbergh, masterstudente in de meertalige communicatie aan de Universiteit Gent, zocht het tijdens haar stage bij De Taalsector allemaal uit. In een reeks van vijf korte filmpjes doet ze verslag van haar spannende verkenning.

Is taal een sterk merk? Ontdek het nu samen met Louise op YouTube

Fotograferen voor taalprofessionals: interactieve workshop & fotoshoot

Workshop Fotograferen voor taalprofessionalsHoe maak je foto's die je passie laten spreken en tegelijk professionaliteit uitstralen? Met je eigen smartphone of camera, direct bruikbaar voor je sociale media of je website.

En liefst kom je in beeld in volle actie met taal ... of met een klant ...

Gemakkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Ben jij ook vaak gefrustreerd dat je foto's nooit helemaal goed zijn?

Goed nieuws! De Taalsector heeft op vrijdag 6 september 2019 in Gent opnieuw portretfotograaf Marc Wallican op bezoek. Voor een interactieve workshop met fotoshoot 'Fotograferen voor taalprofessionals'. Want ook voor taalprofessionals geldt: visuele content wordt steeds belangrijker.

Prijscalculatie en prijszetting voor taalondernemers (20/6/2019, Gent)

Prijscalculatie workshopNiet 100% zeker dat je de beste prijs krijgt voor je taaldiensten?

Kom voor het antwoord op al je prijsvragen naar de workshop Prijscalculatie en prijszetting.

Donderdag 20 juni 2019 bij De Taalsector in Gent.

Taalbeleid en taalondersteuning in het hoger onderwijs: wat werkt (niet)?

Forumdag 2019 - taalbeleid en taalondersteuning in het hoger onderwijsJe bent docent aan de hogeschool of de universiteit en je ziet steeds meer studenten uitvallen omdat ze onvoldoende taalvaardig zijn.

Wat voor ondersteuning kun je dan bieden? Hoe pak je dat aan? Hoe kan jouw instelling dat beleidsmatig aanpakken? En vooral: wat werkt er goed in de praktijk? Wat kun je van collega's leren?

Rond deze vragen richtten tien jaar geleden een aantal taalbeleidscoördinatoren in het Nederlandstalig hoger onderwijs in België het Forum Taalbeleid en Taalondersteuning Hoger Onderwijs op. Met als doel minstens eenmaal per jaar knowhow en praktijkervaringen met elkaar te delen tijdens een studiedag.

Nu, tien jaar later, bundelt het forum tien jaar kennis- en expertisedeling in een publicatie met de titel 'Taalondersteuning en taalbeleid: wat werkt? Inspirerende praktijkvoorbeelden in het hoger onderwijs'.

En op dinsdag 28 mei 2019 wordt deze publicatie voorgesteld op de jaarlijkse studiedag in Kortrijk. Elkaar inspireren met voorbeelden van taalbeleid en taalondersteuning die goed werken in de concrete praktijk, dat is ook het doel van de komende studiedag.

Aanvullende gegevens