Ernstig tekort aan sociaal tolken doet vragen rijzen over beleid

Ernstig tekort aan sociaal tolkenVorig jaar kregen ziekenhuizen, scholen, OCMW's, lokale besturen en andere overheidsinstanties in Vlaanderen die een tolk aanvroegen om een gesprek met een nieuwkomer mogelijk te maken, bijna tienduizend keer als antwoord dat er geen tolk kon worden gevonden. Niet om ter plaatse te tolken, en niet om aan de telefoon te komen.

'Een daadkrachtig sociaal tolkbeleid is blijkbaar geen prioriteit voor Vlaams minister van Inburgering Liesbeth Homans.' Dat zeggen drie onderzoekers van de Onderzoeksgroep Tolkwetenschap aan de KU Leuven. Volgens hen kan het beleid rond sociaal tolken en vertalen in Vlaanderen veel doeltreffender. In een opiniestuk in weekblad Knack leggen ze een aantal pijnpunten bloot en formuleren ze aanbevelingen.

 

Er zijn in Vlaanderen 455 sociaal tolken. Ze zijn gecertificeerd om tolkdiensten te leveren aan de sociale sector (ziekenhuizen, scholen, OCMW's, overheidsinstanties enz.). Dat doen ze via het Agentschap Integratie en Inburgering, Atlas Antwerpen, In-Gent en Brussel Onthaal. Deze vier instanties centraliseren alle tolkaanvragen uit het veld. De beslissing om een erkend sociaal tolk in te schakelen met als doel een taalbarrière weg te nemen en een gesprek mogelijk te maken kan enkel door de zorg- of dienstverstrekkende instelling worden genomen, niet door de persoon die de zorg of de dienst nodig heeft.

Alle sociaal tolken samen kunnen tolkaanvragen in veertig verschillende talen aan. Ze tolken zowel ter plaatse als via de telefoon.

De voorbije jaren liep het aantal onbeantwoorde tolkaanvragen op tot gemiddeld een op de zeven voor tolkaanvragen via de telefoon en tot zelfs gemiddeld een kwart voor tolkaanvragen ter plaatse. In 2018 kon voor 9373 aanvragen geen tolk worden gevonden. Er is een ernstig tekort aan tolken.


Kwaliteit heeft een prijs

Mogelijke oplossingen zijn volgens de onderzoekers van de KU Leuven een veel betere verloning van het tolkwerk, een ruimer opleidingsaanbod en meer certificatieproeven. De opleiding en de proeven gemakkelijker maken en de minimale kwaliteitsgarantie aan ziekenhuizen, scholen en andere gebruikers van tolkdiensten verlagen, is wat de tolkwetenschappers betreft geen optie.

 

Meer info: https://www.knack.be/nieuws/belgie/een-daadkrachtig-sociaal-tolkbeleid-is-blijkbaar-geen-prioriteit-voor-minister-homans/article-opinion-1437735.html

Meer info: www.sociaaltolkenenvertalen.be

Meer info: https://www.arts.kuleuven.be/tolkwetenschap

 

Aanvullende gegevens