Europese Commissie organiseert infosessies over grote vertaalaanbesteding

Europese CommissieDe Europese Commissie gaat de komende jaren opnieuw een hoop vertaalwerk inkopen op de markt. Een paar miljoen bladzijden.

Het directoraat-generaal Vertaling (DGT of DG Vertaling) van de Europese Commissie schat dat het de komende vijf jaar jaarlijks 15.000 bladzijden Nederlandse vertalingen uit het Engels en 3000 bladzijden uit het Frans zal inkopen. En 2000 bladzijden NL > FR, 5000 bladzijden NL > EN.

Voor het perspectief: DGT gaat ook jaarlijks 33.000 bladzijden EN > DE inkopen en 26.000 bladzijden EN > FR. En nog veel meer in 49 talencombinaties (met Engels en in mindere mate met Frans en Duits). Alles samen een paar miljoen bladzijden.

 

De officiële aanbesteding van al dat vertaalwerk (onder de naam TRAD-19) is nog niet gepubliceerd, maar er is al een vooraankondiging beschikbaar.
Update 20 mei 2019: de aanbesteding is nu aangekondigd en beschikbaar: https://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:231089-2019:TEXT:NL:HTML&src=0

Omdat DGT al dat vertaalwerk om allerlei redenen liever niet bij één grote partij inkoopt, organiseert het alvast twee informatiebijeenkomsten voor belangstellenden. Doel is dat groot en klein over alle informatie en kennis kan beschikken om op gelijke voet mee te dingen naar de contracten voor al dat vertaalwerk. DGT moedigt individuele vertalers aan om in allerlei samenwerkingsverbanden mee te dingen. De contracten gaan uitdrukkelijk niet naar de laagste bieder; een online vertaal- en revisietest maakt deel uit van de gunningsprocedure.

Over de aanbesteding is er een informatiebijeenkomst op 21 mei 2019 in Brussel, en op 19 juni in Den Haag. In Brussel betreft het een algemene infosessie voor alle talencombinaties, terwijl het programma in Den Haag specifieker ingaat op het vertaalwerk voor de Nederlandse taalafdeling.

DGT is voor deze aanbesteding niet over een nacht ijs gegaan. Deze aanbesteding en de bijbehorende gunningsprocedure werden op beperkte schaal getest. Doel was de outsourcingworkflow te verbeteren op een manier die tot meer efficiëntie, een stabielere kwaliteit en een echt partnerschap leidt. Lees uitgebreide achtergrondinformatie over deze 'testaanbestedingen'.


Wie vragen heeft over deze aanbesteding, kan contact opnemen met DGT via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer info over de aanbesteding: https://ec.europa.eu/info/tender/trad19

Lees de aankondiging: https://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:231089-2019:TEXT:NL:HTML&src=0

Aanmelden voor een infosessie: https://ec.europa.eu/info/tender/trad19#informationsessions

Update: de informatiesessie in Brussel op 21 mei is vanaf 10 uur live te volgen via https://youtu.be/A4LPWtLy65I

 

Aanvullende gegevens