Schaf papieren vaktijdschriften af!

'Universiteiten en onderzoeksinstituten zijn veredelde subsidiegevers voor commerciële uitgevers. Ga maar na. Onderzoekers redigeren tijdschriften en boeken die volgeschreven worden door andere onderzoekers. Zij doen dat allemaal in de tijd van de baas en daarmee op kosten van de belastingbetaler.'

'Zeker in de alfawetenschappen betalen uitgevers doorgaans vrijwel geen eurocent voor al het werk. Ze eisen kopij die helemaal is opgemaakt, sturen die door naar de drukker, binden er een strik om en verkopen het resultaat voor veel geld door aan dezelfde onderzoeksinstellingen.'

Zo opent Marc van Oostendorp van het Nederlandse Meertens Instituut zijn discussiestuk in het maartnummer van Taalschrift, het elektronische tijdschrift van de Nederlandse Taalunie over taal en taalbeleid.

Van Oostendorp pleit ervoor dat papieren vaktijdschriften worden afgeschaft en betoogt dat de vruchten van wetenschappelijk werk gratis voor iedereen via internet toegankelijk moeten zijn.

In hetzelfde nummer van Taalschrift gaat de maandelijkse reportage over 'comic journalism': journalistieke verslaggeving in de vorm van een stripverhaal.

Meer info: www.taalschrift.org

Meer info: http://taalschrift.org/discussie/001744.html


(dd - 9/4/2008)

 

Aanvullende gegevens