Zin en onzin van streektaal- en dialectpromotie (conferentie)

StreektaalconferentieOp vrijdag 8 juni 2018 vindt in Leeuwarden, dit jaar Culturele Hoofdstad van Europa, de 13de jaarlijkse Streektaalconferentie plaats. Over zin en onzin van streektaal- en dialectpromotie. Wat werkt er en wat niet? En wat vindt de Taalunie? (En nu we toch in Leeuwarden zijn, wat is Lân fan taal?)

De Weik van ’t Brussels (en 't Gentsch)

Week van 't Brussels (en 't Gents)De Week van het Brussels dialect is de langste week van het jaar: van 22 november tot 11 december 2017, met optredens en evenementen allerhande in het Brussels.

De wondere grenzen van dialectgebieden en streektalen (13 okt 2017, Amsterdam)

Streektaalconferentie 2017Waar begint en eindigt een dialectgebied? Wanneer kunnen we van een streektaal spreken?

Nog anders: welke criteria bestaan er om van een dialectgebied of een streektaal te kunnen spreken? Dat is de centrale vraag op de jaarlijkse Streektaalconferentie, die dit jaar op vrijdag 13 oktober in Amsterdam plaatsvindt. De titel van de conferentie luidt: "De wondere wereld van de streektaalgrenzen".

Taalvariatie in sociale media (Middelburg, 7/10)

Streektaalconferentie 2016De jaarlijkse Streektaalconferentie, een initiatief van de Stichting Nederlandse Dialecten (SND), wordt dit jaar op vrijdag 7 oktober in het Zeeuwse Middelburg gehouden. Het thema is taalvariatie in sociale media.

Dialect in de meertalige grootstad (conferentie)

Streektalenconferentie "Dialect in de grootstad"Op vrijdag 20 en zaterdag 21 november 2015 vindt in Brussel de streektaalconferentie 'Dialect in de meertalige grootstad' plaats. De conferentie maakt deel uit van de Week van het Brussels, en wordt in samenwerking met Variaties vzw en be.brusseleir georganiseerd door de Stichting Nederlandse Dialecten (SND), die dit jaar 25 jaar bestaat.

Het Dialectloket is open

Dialectloket gelanceerdWie in maart van dit jaar op de uitreiking van de LIA's (Language Industry Awards) was, kreeg al een exclusieve preview van het Dialectloket, een nieuwe website over dialecten en taalvariatie: honderden bandopnames uit de jaren zestig en zeventig, video's, digitale dialectwoordenboeken en prachtige taalkaarten. Alles gedigitaliseerd en handig te doorzoeken.

Dialectloket is een wetenschapspopulariseringsproject van de Gentse dialectologen voor het brede publiek én met een educatief onderdeel voor leerkrachten Nederlands op zoek naar ideeën voor lessen over dialect en taalvariatie.

De plechtige opening van het Dialectloket vond plaats op zaterdag 10 oktober in de Openbare Bibliotheek van Gent tijdens een feestelijke Dialectendag voor jong en oud.

Elektronische Woordenbank van de Nederlandse Dialecten (eWND) gelanceerd

Elektronische Woordenbank van de Nederlandse Dialecten gelanceerdOp één centraal punt zoveel mogelijk Nederlandse dialectwoordenboeken digitaal beschikbaar en doorzoekbaar maken. Zowel voor taalkundigen als voor taalliefhebbers. Dat is het doel van de eWND ofte de Elektronische Woordenbank van de Nederlandse Dialecten die het Meertens Instituut (Amsterdam) vorige week heeft gelanceerd. Met dank aan de financiers én aan de Stichting Vrijwilligersnetwerk Nederlandse Taal.

‘Campagne voor dialect nodig’

Campagne voor dialect nodig'Het hardnekkige vooroordeel dat dialect spreken door kinderen ten koste gaat van hun beheersing van het Nederlands, moet via een campagne worden ontzenuwd. Meertaligheid is juist goed voor kinderen.'

900 mensen wonen lancering Dictionair vaan de Mestreechter Taol bij

Dictionair vaan de Mestreechter ToalVorig jaar was de gotische zaal van het stadhuis van Leuven te klein voor de voorstelling van het Leuvens Lexicon. In het stadhuis van Oostende woonden een jaar eerder 450 Oostendenaars de voorstelling van het Oostends Woordenboek bij. In Maastricht zaten er onlangs op een doordeweekse dinsdagavond 900 mensen in de zaal voor de plechtige lancering van mestreechtertaol.nl, de 'Dictionair vaan de Mestreechter Taol'. Negenhonderd.

Zo pak je een design award met een dialectwoordenboek

Dialectwoordenboek pakt design award

Zoals filmsterren dromen van een Oscar, zo dromen vormgevers van een Design Award van de Type Directors Club (TDC) van New York. Joep Pohlen van Polka Design (Roermond) sleepte zo'n award in de wacht. Met een dialectwoordenboek nog wel: het Thoears Woeardebook. Samen met de andere winnaars reisde het dialectwoordenboek van het kleine Limburgse witte stadje Thorn de wereld rond en werd het een collector's item.

Aanvullende gegevens