Een conferentie over het leren van streektaal

Streektaalconferentie 2019Kun je als volwassene dialect leren? Waarom zou je? En hoe dan wel?

Kan je kind naast streektaal ook nog wel goed Nederlands leren, of is het net een goede hersentraining?

Deze en een hoop andere vragen over het leren van streektaal zijn voer voor debat op de Streektaalconferentie die vrijdag 11 oktober 2019 in Mechelen plaatsvindt.

 

Dialect en NT2

Regionaal taalgebruik in NT2-onderwijs is een goed idee. Dat is de stelling die Sofie Begine (Goesting in Taal) als eerste spreker van de dag komt verdedigen. Moet spreektaal meer aandacht krijgen binnen het NT2-curriculum? Welke spreektaal zou dan aan bod moeten komen? Heeft het nog zin om NT2-leerders dialect aan te leren, nu de Vlaamse dialecten langzaamaan verdwijnen? Sofie Begine heeft concrete aanbevelingen, zowel voor beleidsmakers als voor het middenveld en de individuele burger.


Streektaal = hersentraining?

Trainen kinderen door een streektaal hun hersenen? Een vraag voor Elma Blom (Universiteit Utrecht), de tweede spreker. Zij zal ingaan op een zorg die vaak leeft als het gaat om het Nederlands: is het voor een kind mogelijk om naast de streektaal ook het Nederlands goed te ontwikkelen? En wat met de ontwikkeling van meertalige kinderen buiten taal? Recente inzichten suggereren dat meertaligheid de hersenen traint. In het bijzonder lijkt meertaligheid samen te hangen met beter ontwikkelde aandachts- en werkgeheugenfuncties. Geldt dat voor alle meertalige kinderen, en hoe zit het met kinderen die een streektaal leren?


Dialectcoach

Barbara Vanwelden komt spreken over haar werk als dialectcoach voor acteurs, o.a. in Het Goddelijke Monster (Hans Herbots) en Rundskop (Michaël Roskam).

Robert Delathouwer en Geert Dehaes van be.brusseleir komen spreken over taallessen en muziek in het Brussels. Robert Delathouwer gaat dieper in op de wijze waarop de taallessen worden georganiseerd, Geert Dehaes presenteert (de derde editie van) Brussels TUUB, een tweejaarlijks muziekinitiatief waarbij be.brusseleir op zoek gaat naar zeven jonge Brusselse bands om een cd op te nemen in het Brussels dialect.


Streektaal voor dummies

Na de lunch zijn de sprekers Goffe Jensma (Rijksuniversiteit Groningen) over het Gronings van nu (en over Woordwaark, de nieuwe digitale interactieve taaldatabank van het Gronings). Marlene Bakker komt vertellen over de taalkeuzes die ze als zangeres en songwriter in het Gronings moet maken.

Ellen Peters (Twentehoes) zal het hebben over Twents veur dummies. Zij besloot op 25-jarige leeftijd om Twentse lessen te gaan volgen. Ze komt vanuit haar eigen ervaring vertellen hoe het is om een nieuwe taal, het Twents, te leren.

Bep Mergelsberg en Esther van Loo (Levende Talen Limburgs) nodigen uit voor een kennismakingsles Limburgs: Limburgs kanste liere / Limburgs kense liere.


Waarom zou je dialect leren?

Hoe en waarom zou je als volwassene dialect leren? Dat is de centrale vraag voor het afsluitende panelgesprek met lesgevers en cursisten uit onder meer Mechelen, Leuven en Limburg.


Alle informatie over de komende streektaalconferentie is te vinden op de website van de Stichting Nederlandse Dialecten

 

Aanvullende gegevens