Online dialectbronnen - workshop (3 februari 2023, Gent)

Op vrijdag 3 februari 2023 hebben we dialectoloog Veronique De Tier van het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) te gast voor een inspirerende workshop over online dialectbronnen.

Welke corpora, spraakdatabases, woordenboeken, tools bestaan er? Waar zijn ze te vinden? Hoe gebruik je ze efficiënt? Wat kun je er concreet mee als taalprofessional in je eigen praktijk, voor je eigen taalwerk? En hoe creëer je er waarde mee voor je klanten, studenten, gebruikers?

Online Dialectbronnen - workshop

Een op de vijf taalprofessionals in Vlaanderen en Brussel verdient de kost met taalwerk in één enkele taal: het Nederlands. In Nederland is dat de helft van alle taalprofessionals. Daarnaast is voor de overgrote meerderheid van taalprofessionals zowel in België als in Nederland de Nederlandse taal een belangrijke werktaal (in vertaling bijvoorbeeld). Wie alleen met Standaardnederlands overweg kan, maakt in de moderne taalsector weinig kans. Of je nu live ondertitelt, NT2 doceert of vertaalt uit het Nederlands, een soepele kijk op en een goed ontwikkelde sensitiviteit voor alle mogelijke vormen van taalvariatie zijn noodzakelijk. In deze workshop zoomen we in op geografische taalvariatie en exploreren we een selectie van online dialectbronnen die relevant zijn voor de moderne taalprofessional.

Vrijdag 3 februari, van 13.00 tot 16.00 uur bij De Taalsector in het centrum van Gent.

 

Inhoud en doelstelling

Deze sessie bestaat uit twee delen: een inspirerend overzicht van waardevolle dialectbronnen en een hands-on kennismaking met een selectie van bronnen. Er is ruime tijd voorzien om te leren van en met collega-taalprofessionals en om te netwerken.

Aansluitend houden we een korte spannende quiz over dialectbronnen én een tombola, zodat uiteindelijk "iedereen" met een mooie prijs naar huis gaat. Onze prijzentafel staat nu al helemaal gedekt :-)

En zoals het bij De Taalsector de goede gewoonte is, bollen we uit met een drankje. Kom te vroeg en blijf nog wat plakken; daar komen vaak nog de interessantste contacten van.


Spreker

Deze workshop wordt begeleid door Veronique De Tier. Ze is projectleider dialectonderzoek bij het INT en heeft jarenlange ervaring als redacteur van het Woordenboek van de Vlaamse Dialecten en als streektalenadviseur. Ze is ook voorzitter van de Stichting Nederlandse Dialecten.


Aanmelden

Datum: vrijdag 3 februari 2023 van 13.00 tot 16.00 uur bij De Taalsector (Molenaarsstraaat 111-46, Gent)

Deelnemen aan deze workshop is gratis voor leden van De Taalsector. Niet-leden betalen 40 euro (excl. btw). Beslis je binnen 14 dagen na deze workshop om lid te worden van De Taalsector, dan trekken we de prijs voor deze workshop integraal af van de lidmaatschapsbijdrage.

Aanmelden is verplicht via dit formulier (Microsoft Forms). Je ontvangt een bevestigingsmail en in de week voor de workshop ontvang je een mail met alle praktische informatie.


Contact

Een vraag? Feedback? Laat gerust van je horen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel +32 9 269 04 66.

 

Aanvullende gegevens