Lieven Scheire wint Wablieft-prijs 2018

Wablieft-prijsGisteren werd in Mechelen voor een publiek van 120 gasten de Wablieft-prijs voor duidelijke taal uitgereikt.

Tv- en radiomaker Lieven Scheire won de prijs, omdat hij er met zijn heldere taal in slaagt wetenschap voor iedereen toegankelijk en aantrekkelijk te maken.

Lieven Scheire haalde het van een project voor heldere en toegankelijke communicatie bij justitie en van alle leerkrachten die heldere taal gebruiken in de klas.

Wablieft-prijs 2017 voor VRT-journalist Chris De Nijs

Wablieft-prijs 2017De Wablieft-prijs voor duidelijke taal gaat dit jaar naar VRT-journalist Chris De Nijs. Hij krijgt de prijs voor zijn heldere verslaggeving.

"Hij legt sociale kwesties eenvoudig uit in zijn eigen woorden. Vaak bericht hij over moeilijke zaken die voor veel mensen van belang zijn. Dankzij Chris De Nijs kan iedereen begrijpen wat er precies gebeurt."

Weervrouw Jill Peeters wint Wablieft-prijs voor duidelijke taal

Weervrouw Jill Peeters wint Wablieft-prijsDe jaarlijkse Wablieft-prijs voor duidelijke taal is dit jaar voor weervrouw Jill Peeters, een invloedrijke stem in het publieke klimaatdebat. Jill Peeters krijgt de prijs onder meer voor haar duidelijke en eenvoudige uitleg over het weer en het klimaat. Jill Peeters: 'Je kan niet alles weten over alles. Daarom probeer ik mijn weerberichten en boeken zo eenvoudig mogelijk te maken. Dan is alles duidelijk voor iedereen.'

Laagdrempelig communiceren levert goedkopere en betere gezondheidszorg op #heerlijkhelder

Heerlijk Helder in de ZorgVier op de tien volwassenen zijn onvoldoende of beperkt gezondheidsvaardig. Wat betekent dat? Dat ze niet of niet goed in staat zijn om (betrouwbare) gezondheidsinformatie te vinden, te begrijpen en toe te passen op de eigen situatie. Nog anders gezegd is veertig procent van de volwassen Belgen niet in staat om bijvoorbeeld een doktersadvies correct op te volgen. Een lage 'health literacy' is slecht voor de gezondheid en de portemonnee van de patiënt en brengt voor de zorgstaat extra kosten met zich mee.

Een team van de hogeschool Thomas More heeft een toolkit ontwikkeld waarmee zorgverstrekkers lage gezondheidsvaardigheden kunnen herkennen en die praktisch inzicht geeft in misschien wel de belangrijkste voorwaarde voor een goede gezondheidszorg: laagdrempelige communicatie. De toolkit heet "Heerlijk Helder in de Zorg".

'Laagdrempelig communiceren wordt dé uitdaging voor zorgomgevingen van de toekomst.'

Heerlijk helder communiceren over wetenschap

Wetenschap communicerenBij uitgeverij Acco (Leuven) is het boek ‘Wetenschap communiceren’ van Marion Crauwels, Melanie Gérard en Jeanine de Bruin verschenen. Dit praktische handboek is bedoeld voor wetenschappers en studenten die helder willen communiceren over waar ze zoal mee bezig zijn én waar het allemaal toe dient.

Hoe kan onze rechtstaal begrijpelijker worden? (colloquium)

Colloquium begrijpelijke rechtstaalHoe kan onze rechtstaal begrijpelijker worden zonder aan juridische nauwkeurigheid in te boeten? Dat is de centrale vraag op een colloquium dat op vrijdag 20 mei 2016 in Brussel plaatsvindt. Een hele dag praktische workshops, debatten en lezingen over "Begrijpelijke rechtstaal".

De kracht van begrijpelijke taal (symposium)

BureauTaal: Symposium over begrijpelijke taal in recht en accountancyWat zijn de mogelijkheden om over ingewikkelde onderwerpen begrijpelijk te communiceren? Op dinsdag 21 juni 2016 organiseert BureauTaal een symposium over begrijpelijke taal in het recht en de accountancy.

"Kunnen we in het recht en de accountancy communiceren in begrijpelijke taal? En wat zijn daarvan de voordelen?" Een aantal gezaghebbende deskundigen buigt zich op 21 juni in Beusichem (Nederland) over deze vragen.

Update: van het symposium is een film gemaakt.

Wablieft-prijs 2015 voor Jan Hautekiet en Ann De Craemer

Wablieft 2015 voor Jan Hautekiet en Ann De CraemerDe weg waaraan Wablieft - Centrum voor Duidelijke Taal - al dertig jaar timmert, werd in 2015 geplaveid door radiomaker Jan Hautekiet en auteur Ann De Craemer. Met hun campagne 'Heerlijk Helder' zijn ze de logische winnaar van de Wablieft-prijs 2015, de prijs voor duidelijke taal.

Weg met krommunicatie!

heerlijk helder - weg met krommunicatieBij uitgeverij Polis (Antwerpen) is het boek 'Heerlijk Helder' van Jan Hautekiet en Ann De Craemer verschenen. Ondertitel: weg met krommunicatie!
Het boek is een uitloper van de Heerlijk Helder-campagne op (de Vlaamse) Radio 1, een campagne voor begrijpelijker taalgebruik in onder meer de politiek, de rechtspraak en de academische wereld die de VRT-radiomaker en de schrijfster begin 2015 lanceerden.

Afkickgids voor wie verslaafd is aan ambtenarees

Klare taal - afkicken van ambtenarees (Gonnie Put)Bij uitgeverij Politeia (Brussel) en Kortom vzw (vereniging voor overheidscommunicatie) is het boek 'Klare taal - afkicken van ambtenarees' verschenen. Het is van de hand van Gonnie Put (Bureau Klare Taal, Asse).

Aanvullende gegevens