Primeur: een kookboek in eenvoudig Nederlands

Kookboek in eenvoudig NederlandsEr zijn al kranten in eenvoudig Nederlands, leesboeken, verzekeringscontracten, overheidsformulieren, theatervoorstellingen en in Nederland zelfs een grondwet in eenvoudig Nederlands.

Maar een kookboek in eenvoudig Nederlands? Dat was er bij ons weten nog niet.

Nu wel: Cuisine Mundial, met recepten uit twintig landen. En nog gratis verkrijgbaar ook.

 

Cuisine Mundial is een jaarlijks evenement in de rand rond Brussel waarbij Nederlands- en anderstaligen kunnen proeven van elkaars gerechten.

Om van de vijfde editie van het evenement iets speciaals te maken sloeg het gemeenschapscentrum de Kam in de Brusselse randgemeente Wezembeek-Oppem de handen in elkaar met Femma, Davidsfonds, de lokale afdeling van de Gezinsbond, het regionale Centrum voor Volwassenenonderwijs Crescendo CVO en het taalpromotieteam van vzw de Rand.

Met financiële ondersteuning van de provincie Vlaams-Brabant konden ze een kookboek in eenvoudig Nederlands publiceren, met recepten uit 20 verschillende landen.

Het kookboek is te gebruiken in lessen Nederlands (NT2), aan een zogenaamde conversatietafel of individueel in de keuken natuurlijk. In het kookboek staan foto's van alle ingrediënten en benodigdheden, en een extra woordenlijst. De taal van de recepten is uiteraard bewust eenvoudig gehouden.

De redactie is van Anne Decuypere, Karen Stals en alle cursisten en vrijwilligers die een recept indienden. Anne Decuypere en Karen Stals voerden ook de eindredactie.

Het kookboek kan gratis worden afgehaald in een van de zeven gemeenschapscentra van vzw de Rand, de vereniging die in 1996 door Vlaanderen werd opgericht om het Nederlandstalige karakter van de randgemeenten rond Brussel, de zogenaamde Vlaamse Rand, te ondersteunen.


Meer informatie over Cuisine Mundial bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., stafmedewerkster taalpromotie bij vzw de Rand.

Download het kookboek in pdf

Meer info op de website van vzw de Rand

 

Aanvullende gegevens