Met taaltechnologie naar de finale van de PhD Cup

Vlaamse PhD CupOp 6 oktober 2020 werd in Leuven de Vlaamse PhD Cup 2020 uitgereikt. Acht wetenschappers maakten kans om de cup te winnen. Kandidaat Jeroen De Gussem (Universiteit Gent) liet in zijn onderzoek zien hoe de nieuwste taaltechnologie samen kan komen met eeuwenoude teksten.

Jeroen De Gussem: "Het publiek komt dagelijks in contact met taaltechnologie aan de hand van Siri, Google, Facebook, ... Met mijn onderzoek wil ik aantonen dat de applicaties van die technologie niet enkel voor het heden en voor de toekomst relevant zijn, maar ook voor de analyse van ons verleden."

 

Collaboratief schrijven

"In mijn doctoraatsthesis gebruikte ik stylometrie, een verzamelterm voor allerhande taalalgoritmes om schrijfpatronen in teksten automatisch te detecteren. Door de bijdragen van verschillende auteurs die meewerkten aan een tekst tot in het detail in kaart te brengen, kon ik een gefundeerd beeld krijgen van collectieve creativiteit of het zogeheten collaboratief auteurschap dat de middeleeuwen typeerde." Zo vat Jeroen De Gussem zijn doctoraat in het kort samen.

Jeroen De Gussem is doctor in de geschiedenis, letterkunde en taalkunde. Hij is gespecialiseerd in het toepassen van computationele taalalgoritmes (voornamelijk stylometrie) op middeleeuwse literatuur, met als doel meer te leren over middeleeuwse creativiteit en auteurschap.


Jaarlijks 1800 nieuwe doctors

De Vlaamse PhD Cup is een organisatie van Scriptie vzw. De PhD Cup won vorig jaar zelf ook een belangrijke prijs: de Wablieft-prijs voor duidelijke taal.

Arnaud Zonderman van Scriptie vzw vertelde toen waarom het belangrijk is om resultaten van onderzoek breed te verspreiden. "Elk jaar zijn er in Vlaanderen 1800 nieuwe doctors in een wetenschap. De meesten blijven met hun onderzoek helemaal onbekend bij het grote publiek. Dat willen wij veranderen."

"Deel je passie voor wetenschap en je onderwerp met zoveel mogelijk mensen. Zo informeer je hen en maak je hen hongerig naar wetenschap. Dat versterkt je steun voor onderzoek. En dat is nodig. Wetenschap en onderzoek zijn er voor de samenleving. En meer geld en steun kunnen leiden tot nieuw onderzoek", legt Arnaud Zonderman nog uit.


Bekijk de pitch van Jeroen De Gussem in een filmpje van 90 seconden op Facebook.

De Oost-Vlaamse tv-zender AVS zond daags voordien een zeer toegankelijke reportage uit over het werk van Jeroen De Gussem, ook te bekijken op YouTube. Ook De Standaard wijdde een uitgebreid en toegankelijk artikel aan zijn doctoraat.

Bekijk op Facebook de finalepitch van Jeroen De Gussem.

Hier leest u wie de PhD Cup in de wacht sleepte.

 

 

 

Aanvullende gegevens