Een dicté en andere activiteiten in het Matthias de Vriesjaar

2020 Matthias de VriesjaarEen dicté?

Ja, een dictee in de spelling De Vries en Te Winkel, de spelling die in 1863 speciaal voor het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT, het grootste woordenboek ter wereld) ontworpen werd en daarna in Nederland en Vlaanderen ook als de officiële spelling zou gaan gelden. 

Wie was Matthias de Vries ook weer? En wat valt er nog allemaal te beleven in het Matthias de Vriesjaar 2020?

Lees meer...

De vergeten woordenschat van het Instituut voor de Nederlandse Taal

Klimaatschieters - lexicaal erfgoedHoe maak je lexicaal erfgoed toegankelijk voor een breed publiek?

Bij uitgeverij Scriptum is het boekje "Klimaatschieter, dwangzoen en kastelen in Spanje" verschenen van de hand van de historisch taalkundigen Dirk Geirnaert en Roland de Bonth met medewerking van Katrien Depuydt en naar een idee van Laura van Eerten. 

Het boekje presenteert een selectie vergeten woorden en uitdrukkingen die beschreven staan in de historische woordenboeken van het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT, Leiden) en in de loop der tijden uit het Nederlands zijn gewist.

Lees meer...

Woordenboek van de Vlaamse waternamen

Woordenboek van de Vlaamse waterlopenVlaanderen is ongeveer 8500 waterlopen rijk. Al deze vloeibare waters hebben een naam. Op donderdag 1 maart 2018 wordt in Gent het tweede deel en sluitstuk van het Geïllustreerd en verklarend Woordenboek van de Vlaamse waternamen voorgesteld.

Lees meer...

Met welke woorden geeft u lucht aan uw emoties? (vragenlijst)

vragenlijst emoties Piet van SterkenburgBestaan er volgens u mooie vloeken en zo ja welke? Gebruikt u in plaats van shit ook wel kak? En zo ja, is er een verschil in gevoelswaarde tussen beide?

U komt met uw vinger tussen de deur. Uw collega snoept uw vriend of vriendin af. Met welke woorden geeft u lucht aan uw pijn? Aan uw woede?

Lexicoloog Piet van Sterkenburg onderzoekt hoe de taal waarmee we lucht geven aan onze emoties de voorbije decennia is veranderd. Doe mee met zijn onderzoek en vul de korte vragenlijst in. Eens goed vloeken zal u deugd doen.

Lees meer...

Een woordenboek over seks en erotiek

De taal der liefdeWoordenboekmaker Ton den Boon heeft alweer een nieuw woordenboek. ‘De taal der liefde’ is een literair woordenboek van seks en erotiek.

Lees meer...

Feiten, verhalen en weetjes achter straatnamen

Over straatnamen met nameBij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar (Amsterdam) is het boek 'Over straatnamen met name' van René Dings verschenen. Een boek vol opmerkelijke verhalen, grappige weetjes en verrassende feiten over straatnamen in Nederland.

Lees meer...

Top van de (computer)lexicografie in Leiden (19-21 sep 2017)

eLex 2017Het Instituut voor de Nederlandse Taal (Leiden) organiseert van 19 tot 21 september 2017 de conferentie eLex 2017. eLex (Electronic Lexicography in the 21st Century) is een tweejaarlijkse internationale conferentie over de nieuwste ontwikkelingen in de lexicografie en de computerlexicografie in het bijzonder.

De computerlexicografie is een heel interdisciplinair vakgebied. Behalve lexicografen komen naar eLex ook uitgevers, softwareontwikkelaars, taaltechnologen en onderzoekers in taalverwerving, taalonderwijs, vertaalstudies en toegepaste taalkunde. Er waren de voorbije vier edities telkens ongeveer 150 deelnemers. Het thema van de vijfde editie dit jaar is 'Lexicography from Scratch’.

Wat leeft er in 2017 in de (computer)lexicografie?

Lees meer...

Nieuw: een woordenboek voor krachtig en beeldend taalgebruik

Met zoveel woordenBij Davidsfonds (Leuven) en Amsterdam University Press (AUP) is ‘Met zoveel woorden. Gids voor trefzeker taalgebruik‘ van Rik Schutz en Ludo Permentier verschenen.

Het boek is bedoeld voor iedereen die graag krachtig en beeldend schrijft en daarvoor op zoek is naar inspiratie. Dit boek biedt in ieder geval hopen inspiratie.

Lees meer...

Beeldwoordenboek Italiaans – Nederlands / Dizionario visuale Olandese – Italiano

Beeldwoordenboek Italiaans – Nederlands / Dizionario visuale Olandese – ItalianoBij uitgeverij intertaaL is een reeks vertalende beeldwoordenboekjes verschenen: Engels, Spaans, Frans, Duits en ook Italiaans >< Nederlands.

De woordenboekjes zijn in beide richtingen bruikbaar. Elk woordenboek bevat 2400 kleurenfoto's en illustraties die samen ruim 6000 woorden en uitdrukkingen in beeld brengen. In het beeldwoordenboek Italiaans - Nederlands bijvoorbeeld staat bij elk plaatje telkens zowel het Italiaanse als het Nederlandse woord.

Wat doet een mens tegenwoordig eigenlijk met een beeldwoordenboek?

Lees meer...

Hoe spannend was de Nederlandse taal in 2015?

Taal in 2015Bij Van Dale Uitgevers is ‘Taal in 2015’ van Ton den Boon, Ruud Hendrickx, Sterre Leufkens en Marten van der Meulen verschenen. Het boek biedt een terugblik op de Nederlandse taal in 2015. Voor de liefhebber van de Nederlandse taal is ‘Taal in 2015’ - geen ordinair scheurkalendertje - medio 2016 nog niet gedateerd.

Lees meer...

Aanvullende gegevens