Inclusieve taal en de klant: workshop 29 september 2022 online

Inclusieve taal. Iedereen heeft er intussen verstand van, of toch minstens een mening. Als taalprofessional heb je het technisch allemaal goed onder de knie in de talen waarmee je werkt. Dat is niet het probleem.

In de praktijk is er ook nog ... de klant. Dat kan de eindklant zijn, dat kan een intermediair zijn. En dan is er ook nog de beoogde lezer van je tekst, al dan niet in een of meer vertalingen.

Wat jij als professional nodig vindt, spoort niet altijd met wat de klant, de eindklant, de intermediair of de beoogde lezer van je tekst verwachten. De meningen kunnen zeer sterk uiteenlopen en de emoties kunnen hoog oplopen. Voor sommigen gaat het allemaal nog niet ver genoeg, voor anderen is het pure woke-waanzin.

Als taalprofessional kom je dan gemakkelijk in woelig water; je wil de beste tekst schrijven voor de beoogde doelgroep, je wil een kwaliteitsvolle relatie met je klant, en je hebt ongetwijfeld ook je eigen persoonlijke visie op inclusief taalgebruik.


Over die verschillen in de praktijk en hoe je daarover praat zonder brokken te maken, daarover gaat de workshop "Inclusieve taal en de klant" op donderdag 29 september van 12.00 tot 13.00 uur online.

Lees meer...

Nieuwe service voor taalprofessionals die (nog) creatiever willen schrijven

Prompt - schrijfinspiratie voor taalprofessionalsWat investeer jij als taalprofessional vandaag nog in het schrijfplezier waar het ooit allemaal mee begon? In de liefde voor taal die jou voor dit vak deed kiezen? In de creativiteit waarmee je je zo onderscheidt?

Schrijftrainer Carola Janssen en vertaler Lizzie Kean hebben een nieuwe service voor taalprofessionals die van opdracht naar opdracht gaan en vaak alleen nog informatieve of wervende teksten schrijven: Prompt!

Prompt! is een abonnement op een wekelijkse nieuwsbrief met schrijfinspiratie en een korte, speelse schrijfopdracht die je met collega-taalprofessionals deelt in een besloten groep. Puur voor het schrijfplezier dat misschien uit het zicht is geraakt, om weer inspiratie op te doen en uiteindelijk je creatieve schrijfstijl aan te scherpen natuurlijk.

Lees meer...

Duidelijke taal (leer- en oefenboek begrijpelijk schrijven)

Duidelijke taalBij uitgeverij Garant (Antwerpen-Apeldoorn) is 'Duidelijke taal' van de hand van Peter van der Horst verschenen. Het gaat om een beknopt handboek voor wie de hoofdzaken van begrijpelijk schrijven wil leren en oefenen.

Lees meer...

Snelcursus Uitgeven in eigen beheer

Uitgeven in eigen beheerIs het zelf uitgeven van je eigen dichtbundel, roman, reisverhaal of familiegeschiedenis een haalbare kaart?

Woensdag 15 mei 2019 organiseren bibliotheek De Krook (Gent) en vzw Creatief Schrijven (Antwerpen) in Gent een snelcursus Uitgeven in eigen beheer.

Lees meer...

Kraks@DeKrook: zot van chattaal!?

Publiekslezing over chattaalGaat onze taal ten onder aan emoji's? Of biedt chattaal net nieuwe manieren om ons uit te drukken?

In de reek publiekslezingen Kraks@DeKrook laten dinsdag 23 april 2019 drie sprekers van de Universiteit Gent hun licht schijnen over de invloed van sociale media op onze taal.

Lees meer...

Een haiku is meer dan een eenvoudige schrijfoefening (wedstrijd)

Haiku's voor VredeHet is bijna 11 maart. Zijn de haiku's al ingezonden? Ja, heeft jouw school haar haiku's voor de vrede al ingezonden?

Kleuterschool, hogeschool, universiteit of volwassenenonderwijs ... het maakt niet uit. Zeventien lettergrepen of drie regeltjes tekst, meer heb je niet nodig om mee te dingen naar de prijs voor de beste Haiku voor de Vrede. Bovendien kun je meedoen in het Nederlands (als moedertaal of als tweede taal), maar ook in het Frans, Engels, Duits en Spaans als vreemde talen (en volgens de verschillende ERK-niveaus).

Lees meer...

Auteurs geven workshops creatief schrijven tijdens literair festival Passa Porta

Workshops Creatief schrijven op Passa PortaVan 28 tot 31 maart 2019 vindt het literaire Passa Porta Festival plaats in hartje Brussel. Meer dan honderd Belgische en internationale auteurs ontmoeten er hun lezers. Op vrijdag 29 maart staan er vier workshops creatief schrijven op het programma.

 

Lees meer...

Talentklas: schrijven voor de taalsector (3 april 2019)

Talentklas Schrijven voor taalprofessionals

Ben je bijna of net afgestudeerd en heb je schrijftalent? Wil je leren schrijven voor een publiek van taalprofessionals, bijvoorbeeld op De Taalsector Online? Met andere woorden, ben je écht ambitieus?

Kom dan naar de talentklas 'Schrijven voor de taalsector' en til je talent naar een nog hoger niveau. Waar anders dan bij De Taalsector in Gent, op 3 april 2019 van 18 tot 21u30.

Lees meer...

Brussel verwelkomt internationale conferentie over het vak creatief schrijven

Internationale conferentie voor schrijfdocenten in Brussel

"Het is belangrijk dat schrijfdocenten creatieve manieren blijven bedenken om studenten en cursisten die willen schrijven te inspireren, op weg te helpen en grenzen te doen verleggen."

Dat zegt An Leenders, directeur van vzw Creatief Schrijven (Antwerpen), het Vlaamse expertisecentrum voor schrijfliefhebbers.

Op vrijdag 14 en zaterdag 15 september 2018 strijken een honderdtal schrijfdocenten uit alle windstreken neer in Brussel voor een internationale pedagogische conferentie over het vakgebied creatief schrijven.

Lees meer...

Tiende Schrijfdag zoekt 'de zin van je leven'

Tiende Schrijfdag zoekt de zin van je levenHeb je schrijfplannen? Creatief Schrijven vzw, het expertisecentrum voor iedereen die graag schrijft, organiseert op zaterdag 25 maart 2017 in Antwerpen de tiende, feestelijke editie van haar jaarlijkse Schrijfdag: workshops, lezingen, debatten met tal van bekende auteurs en experts. Een inspiratiedag die dit jaar is opgevat als een echt 'feest der zinnen', want centraal staat de ontknoping van de zoektocht naar 'de zin van je leven'.

Lees meer...

Aanvullende gegevens