Duidelijke taal (leer- en oefenboek begrijpelijk schrijven)

Duidelijke taalBij uitgeverij Garant (Antwerpen-Apeldoorn) is 'Duidelijke taal' van de hand van Peter van der Horst verschenen. Het gaat om een beknopt handboek voor wie de hoofdzaken van begrijpelijk schrijven wil leren en oefenen.

Snelcursus Uitgeven in eigen beheer

Uitgeven in eigen beheerIs het zelf uitgeven van je eigen dichtbundel, roman, reisverhaal of familiegeschiedenis een haalbare kaart?

Woensdag 15 mei 2019 organiseren bibliotheek De Krook (Gent) en vzw Creatief Schrijven (Antwerpen) in Gent een snelcursus Uitgeven in eigen beheer.

Kraks@DeKrook: zot van chattaal!?

Publiekslezing over chattaalGaat onze taal ten onder aan emoji's? Of biedt chattaal net nieuwe manieren om ons uit te drukken?

In de reek publiekslezingen Kraks@DeKrook laten dinsdag 23 april 2019 drie sprekers van de Universiteit Gent hun licht schijnen over de invloed van sociale media op onze taal.

Een haiku is meer dan een eenvoudige schrijfoefening (wedstrijd)

Haiku's voor VredeHet is bijna 11 maart. Zijn de haiku's al ingezonden? Ja, heeft jouw school haar haiku's voor de vrede al ingezonden?

Kleuterschool, hogeschool, universiteit of volwassenenonderwijs ... het maakt niet uit. Zeventien lettergrepen of drie regeltjes tekst, meer heb je niet nodig om mee te dingen naar de prijs voor de beste Haiku voor de Vrede. Bovendien kun je meedoen in het Nederlands (als moedertaal of als tweede taal), maar ook in het Frans, Engels, Duits en Spaans als vreemde talen (en volgens de verschillende ERK-niveaus).

Auteurs geven workshops creatief schrijven tijdens literair festival Passa Porta

Workshops Creatief schrijven op Passa PortaVan 28 tot 31 maart 2019 vindt het literaire Passa Porta Festival plaats in hartje Brussel. Meer dan honderd Belgische en internationale auteurs ontmoeten er hun lezers. Op vrijdag 29 maart staan er vier workshops creatief schrijven op het programma.

 

Talentklas: schrijven voor de taalsector (3 april 2019)

Talentklas Schrijven voor taalprofessionals

Ben je bijna of net afgestudeerd en heb je schrijftalent? Wil je leren schrijven voor een publiek van taalprofessionals, bijvoorbeeld op De Taalsector Online? Met andere woorden, ben je écht ambitieus?

Kom dan naar de talentklas 'Schrijven voor de taalsector' en til je talent naar een nog hoger niveau. Waar anders dan bij De Taalsector in Gent, op 3 april 2019 van 18 tot 21u30.

Brussel verwelkomt internationale conferentie over het vak creatief schrijven

Internationale conferentie voor schrijfdocenten in Brussel

"Het is belangrijk dat schrijfdocenten creatieve manieren blijven bedenken om studenten en cursisten die willen schrijven te inspireren, op weg te helpen en grenzen te doen verleggen."

Dat zegt An Leenders, directeur van vzw Creatief Schrijven (Antwerpen), het Vlaamse expertisecentrum voor schrijfliefhebbers.

Op vrijdag 14 en zaterdag 15 september 2018 strijken een honderdtal schrijfdocenten uit alle windstreken neer in Brussel voor een internationale pedagogische conferentie over het vakgebied creatief schrijven.

Tiende Schrijfdag zoekt 'de zin van je leven'

Tiende Schrijfdag zoekt de zin van je levenHeb je schrijfplannen? Creatief Schrijven vzw, het expertisecentrum voor iedereen die graag schrijft, organiseert op zaterdag 25 maart 2017 in Antwerpen de tiende, feestelijke editie van haar jaarlijkse Schrijfdag: workshops, lezingen, debatten met tal van bekende auteurs en experts. Een inspiratiedag die dit jaar is opgevat als een echt 'feest der zinnen', want centraal staat de ontknoping van de zoektocht naar 'de zin van je leven'.

Maak kennis met de Schrijfassistent, uw personal schrijfcoach

Maak kennis met de Schrijfassistent, uw personal schrijfcoachHoe kun je nu zelf je eigen taalfouten uit je eigen tekst halen, als je niet eens weet welke de mogelijke taalfouten zijn? Fouten die je niet ziet, kun je toch niet verbeteren? Toch kan het nu. Met de Schrijfassistent. De Schrijfassistent is een virtuele assistent die duizenden mogelijke taalfouten kent én meteen ook herkent in de teksten die jij hem voorlegt. Nu gratis uit te proberen.

Steven Pinker schrijft stijlgids voor de denkende mens

Gevoel voor stijl, stijlgids voor de denkende mensBij uitgeverij Atlas Contact (Amsterdam) is het boek ‘Gevoel voor stijl’ van Steven Pinker verschenen. De vertaling is van de hand van Jan Pieter van der Sterre. De ondertitel luidt: ‘Goed schrijven voor denkende mensen’. Volgens The Economist schrijft Pinker als een engel. Volgens The New York Times is Pinker in dit boek nieuwsgierig, inventief en ondeugend. Ook Luk Vanrespaille las het boek. Hier komt zijn uitgebreide recensie.

De Amerikaanse taalkundige, cognitiewetenschapper en (evolutionair) psycholoog Steven Pinker zal veel taalprofessionals niet onbekend zijn. In onder meer 'Het taalinstinct' en 'De Stof van het denken. Taal als venster op de menselijke cultuur' vulgariseert hij - welja - met gevoel voor stijl recente inzichten uit zijn brede onderzoeksdomein.
'Gevoel voor stijl' trekt die lijn voorbeeldig door. De kanttekening die we erbij kunnen maken, is immers niet op rekening van Pinker te schrijven.

Aanvullende gegevens