De heilzame effecten van meertaligheid: feiten en alternatieve feiten

Over de heilzame effecten van meertaligheidGoed nieuws in de krant: tweetaligen zijn beter beschermd tegen dementie. Leer nog snel een vreemde taal, je houdt er alzheimer mee op afstand. En dialectgebruik sorteert bij rusthuisbewoners een positief effect op hun gezondheid.

Tja, wat is daar eigenlijk van aan? Wat zijn de feiten en wat de alternatieve feiten? Wat is er evidence-based? En wat is er fake news?

Kom op dinsdagmiddag 18 juli 2017 naar Gent voor een update: een kritische stand van zaken, een verrijkende gedachtewisseling én een aanbeveling aan het beleid.

In de pers verschijnen met regelmaat berichten over heel diverse cognitieve, emotionele, sociale en andere heilzame effecten van meertaligheid, gaande van later intredende dementie bij tweetaligen tot positieve effecten van dialectgebruik bij rusthuisbewoners. Het ene artikel leest al spectaculairder dan het andere. Maar wat is er zwart op wit bewezen en wat is er stadslegende?


Update

De update bestaat uit drie delen.

In het eerste deel krijgt u van Isolde De Bruyn (master tolken Universiteit Gent) een kritische stand van het onderzoek.

In het tweede deel scherpt u uw kritische zin in een debat met de andere deelnemers.

Volgt uit de stand van zaken en het debat dat een aanbeveling aan het beleid gepast is, dan formuleren we in het derde deel een genuanceerde maar heldere aanbeveling. Isolde De Bruyn geeft de voorzet, Dries Debackere faciliteert.

 

Praktische info

Inhoudelijke vragen?

Wilt u inhoudelijk bijdragen aan de stand van zaken of het debat? Neem contact op met Isolde De Bruyn via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel haar op +32 9 269 04 66.

Prijs en voorwaarden

Vooraf aanmelden is verplicht. Meld u aan via mail, telefoon of post. U krijgt van ons een bevestiging en een routebeschrijving.

Niet-leden van De Taalsector betalen 30 euro (excl. btw). Voor studenten en leden van De Taalsector is deze update gratis, maar de no-show fee bij afwezigheid na aanmelding bedraagt 50 euro (excl. btw).

Als niet-lid is uw inschrijving gegarandeerd zodra de factuur voldaan is. Annuleren is niet mogelijk, maar u kunt u door een collega laten vervangen.

Datum en plaats

Dinsdag 18 juli 2017

Van 14u00 tot 16u30 (inlopen vanaf 13 uur, uitlopen tot …)

Plaats: De Taalsector, Molenaarsstraat 111-46 - 9000 Gent

Taal

Nederlands

 

Aanvullende gegevens