Een op de tien ouders in Vlaanderen is laaggeletterd

Week ven de GeletterdheidEen op de tien ouders in Vlaanderen is laaggeletterd.

Dat wil zeggen dat ze niet goed genoeg kunnen lezen en schrijven om op een normale manier mee te kunnen in de samenleving. Ze kunnen niets opzoeken op internet, ze kunnen geen formulier invullen, ze kunnen een uitnodiging voor een schoolactiviteit van hun kinderen niet begrijpen.

Laaggeletterdheid bij ouders is het thema van de Week van de Geletterdheid, die dit jaar van 10 tot 14 september plaatsvindt. Hoe groot is het probleem eigenlijk?

Alfabetisering en migratie in Brussel (studiedag)

Alfabetisering en migratie in BrusselEr zijn veel onbeantwoorde vragen rond alfabetisering en migratie in Brussel.

Hoe groot is het probleem van het analfabetisme onder migranten ouder dan 15 jaar precies? Waar komen deze migranten (geografisch) vandaan? Gaat het om vrouwen of mannen? Uit welke sociale klassen komen zij? Wat is hun gemiddelde leeftijd? Wat zijn de socio-economische gevolgen van analfabetisme?

Het Brussels Institute for Applied Linguistics organiseert op woensdag 13 december een studiedag 'Alfabetisering en migratie in Brussel'.

Diploma voor steeds minder jongeren garantie op geletterdheid

Diploma voor steeds meer jongeren geen garantie op geletterdheidVan 7 tot 13 september 2015 is het in Vlaanderen de Week van de Geletterdheid. Het is de vijfde editie. Dit jaar staan in de campagne de jongeren centraal. Steeds meer jongeren hebben een diploma secundair onderwijs. Steeds meer jongeren zijn laaggeletterd. Ja, u hebt het goed gelezen.

De Taalsector heeft dit jaar geen zin in ludieke campagnesoep met lettertjes. In de plaats daarvan stellen we tien stoute vragen over laaggeletterdheid bij jongeren.

Week van de geletterdheid van 8 tot 14 september

Week van de Geletterdheid van 8 tot 14 septemberEen op de zeven volwassenen in Vlaanderen is laaggeletterd. Concreet wil dat zeggen dat zij onvoldoende basis hebben om zonder hulp mee te kunnen in de samenleving. Anders gezegd: bijna 600.000 mensen zijn onvoldoende geletterd om normaal te kunnen functioneren en participeren in de samenleving.

Om geletterdheid onder de aandacht van het brede publiek te brengen, is er dit jaar de vierde editie van de Week van de geletterdheid. Die loopt van 8 tot 14 september. 8 september is ook de Internationale dag van de Geletterdheid, een initiatief van UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization).

Nieuw webplatform maakt geletterdheidsbeleid zichtbaarder

Platform Geletterdheid gelanceerd1 op de 7 volwassenen in Vlaanderen is onvoldoende geletterd om normaal mee te kunnen doen in de samenleving. Wie doet daar eigenlijk wat aan?

Europees netwerk voor geletterdheid gelanceerd

European Literacy Policy Network (Elinet) gelanceerdOngeveer 75 miljoen volwassenen in Europa zijn laaggeletterd. Ze kunnen onvoldoende lezen en schrijven om op een normale manier mee te functioneren in de moderne samenleving.

Dat reduceert hun kansen op de arbeidsmarkt en verhoogt het risico op armoede en sociale uitsluiting. Lees: 75 miljoen Europeanen vinden moeilijk werk, sukkelen gemakkelijk in de armoede en raken gemakkelijk sociaal geïsoleerd omdat ze onvoldoende geletterd zijn.

Wat geletterdheid betreft, trapt ook Europa ter plaatse. Een nieuw Europees netwerk (ELINET) moet laaggeletterdheid helpen bestrijden.

Wat doet Vlaanderen met het OESO-geletterdheidsonderzoek?

Samen aan de slag met de Vlaamse PIAAC-resultatenOp donderdag 20 maart 2014 organiseert het Vlaams departement Onderwijs en Vorming in samenwerking met het departement Werk en Sociale Economie een conferentie over de resultaten van het recente OESO-geletterdheidsonderzoek: "Vaardig genoeg voor de 21ste eeuw? Samen aan de slag met de Vlaamse PIAAC resultaten!"

De OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) heeft in 24 landen, waaronder Vlaanderen, de geletterdheid onderzocht in het zogenoemde PIAAC-onderzoek: Programme for the International Assessment of Adult Competencies. PIAAC peilde naar de mate van geletterdheid, gecijferdheid en probleemoplossend vermogen in digitale omgevingen bij volwassenen. In oktober 2013 werden de belangrijkste resultaten van dit grootschalig onderzoek bekendgemaakt.

Ronde Tafel over laaggeletterdheid: het verslag

Ronde Tafel over laaggeletterdheid: het verslagOp 5 december 2013 vroeg de Ronde Tafel over laaggeletterdheid zich af hoe taalprofessionals laaggeletterdheid kunnen helpen aanpakken en wat de taalsector kan doen.

Het rondetafelgesprek leidde tot 7 concrete actiesuggesties voor de taalsector.

Klik hier voor de pdf met het verslag.

 

 

Kom met uw frisse ideeën naar de Ronde Tafel over het probleem van de laaggeletterdheid

Ronde Tafel over laaggeletterdheid: 5/12, GentUpdate: wilt u graag het verslag van deze Ronde Tafel ontvangen? Een mailtje met uw gegevens naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. volstaat.

De Taalsector organiseert op donderdag 5 december 2013 in Gent een Ronde Tafel over het grote maatschappelijke taboe van de laaggeletterdheid.

Een op de zeven volwassenen in Vlaanderen is laaggeletterd. Dat zijn bijna 600.000 mensen tussen 16 en 65 jaar die niet op een normale manier mee kunnen functioneren in de moderne samenleving.

"Mijn verleden bestond uit armoede, vernedering, pesterijen en uitsluiting. Als kind van zeven moest ik in de klas op de Ezelsbank zitten. Men vond het niet de moeite om energie in mij te steken. Zo heb ik nooit goed leren lezen en schrijven. Ik miste de start en hield er een grote lees- en schrijfangst aan over."

Geletterdheid: Vlaanderen trappelt ter plaatse

Geletterdheid: Vlaanderen trappelt ter plaatseVlaanderen heeft de voorbije vijftien jaar onmiskenbaar vooruitgang geboekt op het vlak van de ontwikkeling van beleid voor geletterdheid, maar niet op het vlak van de geletterdheid zelf. Een op de zeven volwassen Vlamingen is vandaag laaggeletterd. Evenveel als vijftien jaar geleden. Dat blijkt uit een grootschalig geletterdheidsonderzoek van de OESO.

15% van de volwassenen in Vlaanderen is laaggeletterd. Dat betekent dat meer dan een half miljoen Vlamingen (580.470 om precies te zijn) met een duidelijk geletterdheidsprobleem kampt. Zij hebben niet voldoende sleutelvaardigheden om volwaardig deel te nemen aan de moderne samenleving.

In internationaal perspectief zit Vlaanderen net boven het gemiddelde van de 24 landen die in de OESO-studie zijn onderzocht. Ver achter Japan, ver voor Italië en Spanje.

Wat zeggen de nieuwe cijfers meer in detail over de geletterdheid in Vlaanderen? Waar is er vooruitgang? Waar is er achteruitgang? Betekent het feit dat we ter plaatse trappelen dat het beleid niet effectief is? Moeten we nog een paar jaar geduld hebben of moet het beleid anders?

Laaggeletterdheid is een belangrijke rem op de economische en sociale ontwikkeling van een land. In bedrijven en organisaties hinderen lage geletterdheidsniveaus de invoering van nieuwe technologieën en methoden om het werk efficiënter te maken en de productiviteit te verhogen. En dat remt het concurrentievermogen en de algemene verhoging van de levensstandaard.

En wat kan de taalsector doen?

Een uitgebreide beschouwing over de eerste geletterdheidscijfers in vijftien jaar >>

Aanvullende gegevens