Kom met uw frisse ideeën naar de Ronde Tafel over het probleem van de laaggeletterdheid

Ronde Tafel over laaggeletterdheid: 5/12, GentUpdate: wilt u graag het verslag van deze Ronde Tafel ontvangen? Een mailtje met uw gegevens naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. volstaat.

De Taalsector organiseert op donderdag 5 december 2013 in Gent een Ronde Tafel over het grote maatschappelijke taboe van de laaggeletterdheid.

Een op de zeven volwassenen in Vlaanderen is laaggeletterd. Dat zijn bijna 600.000 mensen tussen 16 en 65 jaar die niet op een normale manier mee kunnen functioneren in de moderne samenleving.

"Mijn verleden bestond uit armoede, vernedering, pesterijen en uitsluiting. Als kind van zeven moest ik in de klas op de Ezelsbank zitten. Men vond het niet de moeite om energie in mij te steken. Zo heb ik nooit goed leren lezen en schrijven. Ik miste de start en hield er een grote lees- en schrijfangst aan over."

Persoonlijk getuigenis
De Ronde Tafel opent met het getuigenis van Jan. Jan komt vertellen over de vele trucs en smoesjes die hij gebruikte om zijn schrijfprobleem te camoufleren en over de angst om ontmaskerd te worden.

Toch is hij niet bij de pakken blijven zitten. Rond zijn vijftigste vond Jan eindelijk een aangepaste school. Hij overwon zijn angsten, oefende zijn lezen en schrijven en groeide als mens.

Vandaag is hij een echte ambassadeur voor meer geletterdheid. Met zijn levensverhaal vraagt hij meer aandacht voor een groot maatschappelijk probleem.

Duur probleem
Meer dan een half miljoen laaggeletterden in Vlaanderen. Dat is niet alleen een probleem voor elk van die laaggeletterden. Dat is een belangrijk economisch probleem en een belangrijk sociaal probleem. Laaggeletterdheid is een wezenlijke rem op de economische en de sociale ontwikkeling van een land of regio. Zo hinderen lage geletterdheidsniveaus in de bedrijven en organisaties de invoering van nieuwe technologieën of van nieuwe methoden die het werk efficiënter maken en de productiviteit verhogen. Dat tast het concurrentievermogen aan en knaagt zo aan de (algemene verhoging van de) levensstandaard.

Er is de voorbije 15 jaar veel beleid ontwikkeld om de geletterdheid te verhogen, maar in de harde cijfers trappelt Vlaanderen ter plaatse.

Wat kan de taalsector doen?
Deze Ronde Tafel over het probleem van de laaggeletterdheid is gericht op iedereen die met het probleem begaan is. In het bijzonder zijn de taalprofessionals uitgenodigd om samen te bekijken of en hoe ze vanuit hun perspectief, met hun specifieke expertise, met frisse ideeën en suggesties voor concrete actie een verschil kunnen maken.

Dries Debackere zal de Ronde Tafel in goede banen leiden, d.w.z. naar een zo concreet mogelijke uitkomst. An Van Parys, geletterdheidsconsulente bij de provincie Oost-Vlaanderen zal de Ronde Tafel voeden met correcte feiten en cijfers.


Wanneer en waar?
Donderdag 5 december 2013, van 14u30 tot 17u30. Koffie vanaf 13u30. Nadien is er veel tijd om uit te bollen met een glas.
De Ronde Tafel staat in de voormalige Floridafabriek in de Molenaarsstraat in het centrum van Gent. U krijgt alle praktische informatie bij inschrijving.


Meer informatie?
Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of bel +32 (0)9 269 04 66


Deelnemen
Deze Ronde Tafel is gratis voor taalprofessionals met een abonnement op De Taalsector. Anderen betalen 125 euro (excl. btw).

 

Graag aanmelden voor 1 december met een eenvoudig mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Lees ook: Van ezelsbank naar schrijfsalon

Lees ook: Geletterdheid: Vlaanderen trappelt ter plaatse

 

(dd - 31/10/2013)

(Auteur: Dries Debackere)
 

Aanvullende gegevens