Heerlijk helder communiceren over wetenschap

Wetenschap communicerenBij uitgeverij Acco (Leuven) is het boek ‘Wetenschap communiceren’ van Marion Crauwels, Melanie Gérard en Jeanine de Bruin verschenen. Dit praktische handboek is bedoeld voor wetenschappers en studenten die helder willen communiceren over waar ze zoal mee bezig zijn én waar het allemaal toe dient.

Wablieft-prijs 2015 voor Jan Hautekiet en Ann De Craemer

Wablieft 2015 voor Jan Hautekiet en Ann De CraemerDe weg waaraan Wablieft - Centrum voor Duidelijke Taal - al dertig jaar timmert, werd in 2015 geplaveid door radiomaker Jan Hautekiet en auteur Ann De Craemer. Met hun campagne 'Heerlijk Helder' zijn ze de logische winnaar van de Wablieft-prijs 2015, de prijs voor duidelijke taal.

Weg met krommunicatie!

heerlijk helder - weg met krommunicatieBij uitgeverij Polis (Antwerpen) is het boek 'Heerlijk Helder' van Jan Hautekiet en Ann De Craemer verschenen. Ondertitel: weg met krommunicatie!
Het boek is een uitloper van de Heerlijk Helder-campagne op (de Vlaamse) Radio 1, een campagne voor begrijpelijker taalgebruik in onder meer de politiek, de rechtspraak en de academische wereld die de VRT-radiomaker en de schrijfster begin 2015 lanceerden.

Afkickgids voor wie verslaafd is aan ambtenarees

Klare taal - afkicken van ambtenarees (Gonnie Put)Bij uitgeverij Politeia (Brussel) en Kortom vzw (vereniging voor overheidscommunicatie) is het boek 'Klare taal - afkicken van ambtenarees' verschenen. Het is van de hand van Gonnie Put (Bureau Klare Taal, Asse).

"Hoog tijd voor een totaal andere belastingbrief"

Tijd voor een totaal andere belastingbriefEen op de zeven volwassen Vlamingen is laaggeletterd. Voor elk van hen is de belastingbrief een nachtmerrie, en voor wie wel kan lezen, ook. Hoog tijd voor een totaal andere belastingbrief. Dat zegt Ilona Plichart, coördinator bij Wablieft, centrum voor duidelijke taal, in een opiniestuk in De Morgen. Wablieft wil een belastingbrief die élke burger begrijpt.

"Impact hebben met taalwerk geeft fijn gevoel" #heerlijkhelder

Impact hebben met je taal geeft een fijn gevoel"Ik geef eerlijk toe dat je als romanschrijver met je taal veel minder een impact hebt op de samenleving. Of je hebt wel impact met je taal en je woorden, maar dan emotionele impact, wat ook fijn is. Maar nu heb ik echt een praktische, concrete impact op het dagelijkse leven van mensen. Dat is misschien niet gigantisch, maar het is wel een fijn gevoel."

Aan het woord is schrijfster-journaliste Ann De Craemer in het tv-programma Reyers Laat van 30 maart 2015, waar ze kwam vertellen over de Heerlijk Helder-campagne van het populaire radioprogramma Hautekiet op de Vlaamse openbare omroep.

ICT'ers irriteren parlementaire onderzoekscommissie met jargon en dure woorden

Onderzoekscommissie huurt Jan Renkema in om ICT-jargon en dure taal te doorprikkenIn de Nederlandse Tweede Kamer buigt zich momenteel een onderzoekscommissie over een aantal mislukte en veel te duur uitgevallen ICT-projecten van de overheid. De commissie raakte al snel geïrriteerd door het jargon en de dure woorden waarmee de ICT'ers tijdens de hoorzittingen en in hun teksten uitpakken. Om die teksten in normaal Nederlands vertaald te krijgen en in het najaar een leesbaar rapport te kunnen afleveren huurt de commissie nu expert Jan Renkema in.

Nieuwe handreiking moet ongevallen door taalproblemen verminderen

Handreiking Taal en veiligheidsrisico's5 tot 10% van de arbeidsongevallen is te wijten aan een taalprobleem. Om daar iets aan te doen brengen werkgevers en werknemers in Nederland nu samen een Handreiking Taal en veiligheidsrisico’s uit.

Duizendste Wablieft-krant verschenen

Bijna Vandaag verschijnt de 1000ste Wablieft-krant30 jaar na de eerste editie verschijnt vandaag de 1000ste Wablieft-krant, de krant die het nieuws in eenvoudig Nederlands brengt. 1 op de 7 Vlamingen is onvoldoende geletterd om een normale krant te lezen.

Dimitri Leue wint Wablieft-prijs voor Duidelijke Taal

Dimitri Leue wint 16de Wablieft-prijsDe 16de Wablieft-prijs voor Duidelijke Taal is voor acteur, theatermaker en schrijver Dimitri Leue. Volgens de jury slaagt hij erin 'om met poëtische en toegankelijke taal jong en oud te charmeren'.

Aanvullende gegevens