Primeur: een kookboek in eenvoudig Nederlands
Er zijn al kranten in eenvoudig Nederlands, leesboeken, verzekeringscontracten, overheidsformulieren, theatervoorstellingen en in Nederland zelfs een grondwet in eenvoudig Nederlands.
Maar een kookboek in eenvoudig Nederlands? Dat was er bij ons weten nog niet.
Nu wel: Cuisine Mundial, met recepten uit twintig landen. En nog gratis verkrijgbaar ook.
PhD Cup wint Wablieft-prijs voor duidelijke taal 2019
Hoe kun je het brede publiek het belang van wetenschap doen inzien? In ieder geval niet met academische taal.
Hoe het dan wel kan? Dat laat de Vlaamse PhD Cup zien. Die laat jonge wetenschappers hun werk voorstellen in eenvoudige taal, duidelijk voor iedereen.
Dinsdag won de PhD Cup - of beter de Scriptie vzw, de organisatie achter de Vlaamse PhD Cup en de Vlaamse Scriptieprijs - de Wablieft-prijs 2019. Die prijs bekroont elk jaar een persoon of organisatie die duidelijke taal gebruikt of anderen aanspoort om dat te doen. De uitreiking vond plaats in de nieuwe bibliotheek in Mechelen, het Predikheren.
Lieven Scheire wint Wablieft-prijs 2018
Gisteren werd in Mechelen voor een publiek van 120 gasten de Wablieft-prijs voor duidelijke taal uitgereikt.
Tv- en radiomaker Lieven Scheire won de prijs, omdat hij er met zijn heldere taal in slaagt wetenschap voor iedereen toegankelijk en aantrekkelijk te maken.
Lieven Scheire haalde het van een project voor heldere en toegankelijke communicatie bij justitie en van alle leerkrachten die heldere taal gebruiken in de klas.
Wablieft-prijs 2017 voor VRT-journalist Chris De Nijs
De Wablieft-prijs voor duidelijke taal gaat dit jaar naar VRT-journalist Chris De Nijs. Hij krijgt de prijs voor zijn heldere verslaggeving.
"Hij legt sociale kwesties eenvoudig uit in zijn eigen woorden. Vaak bericht hij over moeilijke zaken die voor veel mensen van belang zijn. Dankzij Chris De Nijs kan iedereen begrijpen wat er precies gebeurt."
Weervrouw Jill Peeters wint Wablieft-prijs voor duidelijke taal
De jaarlijkse Wablieft-prijs voor duidelijke taal is dit jaar voor weervrouw Jill Peeters, een invloedrijke stem in het publieke klimaatdebat. Jill Peeters krijgt de prijs onder meer voor haar duidelijke en eenvoudige uitleg over het weer en het klimaat. Jill Peeters: 'Je kan niet alles weten over alles. Daarom probeer ik mijn weerberichten en boeken zo eenvoudig mogelijk te maken. Dan is alles duidelijk voor iedereen.'
Laagdrempelig communiceren levert goedkopere en betere gezondheidszorg op #heerlijkhelder
Vier op de tien volwassenen zijn onvoldoende of beperkt gezondheidsvaardig. Wat betekent dat? Dat ze niet of niet goed in staat zijn om (betrouwbare) gezondheidsinformatie te vinden, te begrijpen en toe te passen op de eigen situatie. Nog anders gezegd is veertig procent van de volwassen Belgen niet in staat om bijvoorbeeld een doktersadvies correct op te volgen. Een lage 'health literacy' is slecht voor de gezondheid en de portemonnee van de patiënt en brengt voor de zorgstaat extra kosten met zich mee.
Een team van de hogeschool Thomas More heeft een toolkit ontwikkeld waarmee zorgverstrekkers lage gezondheidsvaardigheden kunnen herkennen en die praktisch inzicht geeft in misschien wel de belangrijkste voorwaarde voor een goede gezondheidszorg: laagdrempelige communicatie. De toolkit heet "Heerlijk Helder in de Zorg".
'Laagdrempelig communiceren wordt dé uitdaging voor zorgomgevingen van de toekomst.'
Heerlijk helder communiceren over wetenschap
Bij uitgeverij Acco (Leuven) is het boek ‘Wetenschap communiceren’ van Marion Crauwels, Melanie Gérard en Jeanine de Bruin verschenen. Dit praktische handboek is bedoeld voor wetenschappers en studenten die helder willen communiceren over waar ze zoal mee bezig zijn én waar het allemaal toe dient.
Hoe kan onze rechtstaal begrijpelijker worden? (colloquium)
Hoe kan onze rechtstaal begrijpelijker worden zonder aan juridische nauwkeurigheid in te boeten? Dat is de centrale vraag op een colloquium dat op vrijdag 20 mei 2016 in Brussel plaatsvindt. Een hele dag praktische workshops, debatten en lezingen over "Begrijpelijke rechtstaal".
De kracht van begrijpelijke taal (symposium)
Wat zijn de mogelijkheden om over ingewikkelde onderwerpen begrijpelijk te communiceren? Op dinsdag 21 juni 2016 organiseert BureauTaal een symposium over begrijpelijke taal in het recht en de accountancy.
"Kunnen we in het recht en de accountancy communiceren in begrijpelijke taal? En wat zijn daarvan de voordelen?" Een aantal gezaghebbende deskundigen buigt zich op 21 juni in Beusichem (Nederland) over deze vragen.
Update: van het symposium is een film gemaakt.
Wablieft-prijs 2015 voor Jan Hautekiet en Ann De Craemer
De weg waaraan Wablieft - Centrum voor Duidelijke Taal - al dertig jaar timmert, werd in 2015 geplaveid door radiomaker Jan Hautekiet en auteur Ann De Craemer. Met hun campagne 'Heerlijk Helder' zijn ze de logische winnaar van de Wablieft-prijs 2015, de prijs voor duidelijke taal.
Meer artikelen...
- Weg met krommunicatie!
- Afkickgids voor wie verslaafd is aan ambtenarees
- "Hoog tijd voor een totaal andere belastingbrief"
- "Impact hebben met taalwerk geeft fijn gevoel" #heerlijkhelder
- Klare taal (workshop)
- Wereldtop van de klare taal komt naar België
- ICT'ers irriteren parlementaire onderzoekscommissie met jargon en dure woorden
- Nieuwe handreiking moet ongevallen door taalproblemen verminderen
- Duizendste Wablieft-krant verschenen
- Dimitri Leue wint Wablieft-prijs voor Duidelijke Taal