‘Iedereen heeft recht op sterke verhalen’

Zondag dusSterke verhalen delen met een minder geoefend lezerspubliek? Het Lezerscollectief en Wablieft slaan de handen in elkaar.

Het resultaat van hun samenwerking is een bundel sterke verhalen in eenvoudige, duidelijke taal maar zonder simpel te zijn.

Vertelkunst in de schijnwerpers tijdens meertalig internationaal vertelfestival

International Storytelling Festival 2019Storytelling zei u? Van 23 tot 30 april 2019 verwelkomt de Landcommanderij Alden Biesen (Bilzen) het 24ste Internationaal Vertelfestival.

In totaal 24 Vlaamse, Waalse en internationale vertellers vinden er hun weg naar het podium en brengen verhalen van (minder) bekende auteurs of vertellingen uit de volkse overlevering.

Studiemiddag over de wisselwerking tussen rouw en poëzie

Studiemiddag over rouw en poëzieOp dinsdag 7 mei 2019 wordt in Gent een studiemiddag ‘Rouw & Poëzie’ gehouden.

Tussen poëzie en rouw bestaat al eeuwen een hechte band. Niet alleen vormen de dood en de emoties die hij oproept het thema van veel belangrijke gedichten, poëzie speelt ook een ondersteunende rol tijdens funeraire rituelen en momenten van rouw.

De studiemiddag ‘Rouw & Poëzie’ onderzoekt de wisselwerking tussen rouw en poëzie.

Over de heilzame effecten van samen lezen

Lees je mee(r)?Wat je leest, is essentieel voor je persoonlijke groei. Maar hoe je leest, zou wel eens nog belangrijker kunnen zijn.

Dat zegt dr. Frank Hakemulder, keynotespreker op de studiedag van het Lezerscollectief, woensdag 19 september 2018 in Affligem.

Lees je mee(r)?

Woorden leren temmen?

woorden temmen Kila&Babsie

Heb je geen verstand van poëzie? Zou je graag meer poëzie willen lezen? En zelfs leren schrijven? Weet je niet goed waar te beginnen? 

Dan kunnen Kila van der Starre en Babette Zijlstra, beter bekend als het dichtersduo Kila&Babsie, je hier misschien bij helpen. 

Meertalig voorlezen met een digitale kamishibai (workshop)

digitale kamishibaiFoyer vzw (Brussel) ontwikkelde de voorbije jaren een uitgebreide expertise rond meertalig voorlezen. De komende periode organiseert Foyer onder meer in Brussel, Antwerpen en Hasselt workshops meertalig voorlezen met een digitale kamishibai. De kamishibai is een traditionele Japanse vertelvorm.

Dag van het Leesplezier

Dag van het leesplezierLezen, wat brengt dat eigenlijk op? Heeft lezen een economisch nut? Wat doet lezen voor ons welbevinden? Zet lezen echt aan tot nadenken? Vergroot lezen het inlevingsvermogen? Kan lezen echt troost en ontspanning bieden? Bevordert lezen de mentale en fysieke gezondheid? Natuurlijk, zullen boekenliefhebbers zeggen. Maar wat zegt de wetenschap?

En ook: leesplezier, wat is dat eigenlijk juist? Kan iedereen plezier beleven aan lezen?

Vijf organisaties organiseren op vrijdag 8 december 2017 in Brussel samen de Dag van het Leesplezier.

Voorlezen. Mannen weten waarom

Voorleesweek 2017De Voorleesweek, dit jaar van 18 tot 26 november, zoomt in op de rol van de vader in de leesopvoeding van kinderen.

Vaders zijn over het algemeen minder betrokken bij de leesopvoeding van hun kinderen. Waarom moeten vaders (ook) voorlezen?

Internationaal Vertelfestival maakt van Alden Biesen hét expertisecentrum voor vertelkunst in Europa

Internationaal VertelfestivalDe oude kunst van het verhalen vertellen - zonder voor te lezen, zonder uit het hoofd te leren maar recht uit de verbeelding - is weer helemaal in.

De Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen is uitgegroeid tot een expertisecentrum voor vertelkunst in Europa. Van vrijdag 21 tot zondag 23 april 2017 vindt er het Internationaal Vertelfestival (International Storytelling Festival) plaats.

Wat is er van de oeroude vertelkunst?

Gezocht: poëzie in het wild

straatpoëzie in kaart gebrachtPoëzie in het wild of straatpoëzie is poëzie die je in de openbare ruimte kunt lezen. Op muren, gevels, daken, plakkaten, standbeelden, borden, posters, schuttingen of stoeptegels.

Soms loop je er achteloos aan voorbij, soms is er een moment van verstilling. Straatpoëzie is literair erfgoed.

Kila van der Starre verzamelt deze unieke vorm van literair erfgoed op de website straatpoezie.nl als onderdeel van haar doctoraatsonderzoek. Ze wil achterhalen hoe onze ervaring van poëzie aan het veranderen is. Doe mee.

Aanvullende gegevens