De EDT-Award, een prijs voor activiteiten die lezen, leesplezier én meertaligheid bevorderen

EDT-Awards

Organiseer jij een leesactiviteit die zo goed is dat ze wel een prijs verdient? Dan is de EDT-Award een kans om te grijpen.

EDT staat voor Europese Dag van de Talen, een dag die ieder jaar in heel Europa op 26 september gevierd wordt. In Vlaanderen is voor de organisatie van de Europese Dag van de Talen het EDT-platform opgericht. Tweejaarlijks organiseert het EDT-platform een congres. En het andere jaar, zoals dit jaar, worden er prijzen uitgereikt voor initiatieven die het leren van vreemde talen bevorderen: de EDT-Awards.

Dit jaar is het motto van de EDT-Awards "Lees je taal-rijk!". De prijzen, een publieks- en een juryprijs, gaan naar een leesactiviteit die aanzet tot lezen in alle mogelijke vormen, leesplezier én aandacht voor meertaligheid.

De wedstrijd is open voor scholen, leerkrachten en organisaties die lezen willen bevorderen. Wie wil meedingen, moet zich voor 30 november 2020 aanmelden.

Lees meer...

DRONGO talenfestival 2020 over impact en toekomst van lezen

DRONGO talenfestival 2020

Lezen. Dat is het thema van de negende editie van het DRONGO talenfestival, dit jaar online op 2 en 3 oktober.

Het festival toont in zijn programma het brede landschap van lezen en biedt een online ontmoetingsplek waar professionals die met taal en lezen bezig zijn elkaar kunnen informeren en inspireren.

Lees meer...

Word leescoach

Postgraduaat leescoach OdiseeJa, het leesonderwijs in Vlaanderen ligt onder vuur.

Voor wie dat leesonderwijs alvast in de eigen school of organisatie planmatig en evidence-based wil verbeteren, heeft Odisee hogeschool (Brussel) een postgraduate opleiding tot leescoach.

Wat is een leescoach? En hoe word je leescoach?

Lees meer...

Een studiedag over voorlezen aan ouderen

Iedereen LeestOp 15 oktober 2019 organiseren Iedereen Leest en LINC vzw in het Leuvense Museum M een studiedag ‘Voorlezen aan ouderen’.

Een dag vol inspiratie en praktische tips om een voorleeswerking uit te bouwen in woonzorg- en dienstencentra of bibliotheken.

Lees meer...

‘Iedereen heeft recht op sterke verhalen’

Zondag dusSterke verhalen delen met een minder geoefend lezerspubliek? Het Lezerscollectief en Wablieft slaan de handen in elkaar.

Het resultaat van hun samenwerking is een bundel sterke verhalen in eenvoudige, duidelijke taal maar zonder simpel te zijn.

Lees meer...

Vertelkunst in de schijnwerpers tijdens meertalig internationaal vertelfestival

International Storytelling Festival 2019Storytelling zei u? Van 23 tot 30 april 2019 verwelkomt de Landcommanderij Alden Biesen (Bilzen) het 24ste Internationaal Vertelfestival.

In totaal 24 Vlaamse, Waalse en internationale vertellers vinden er hun weg naar het podium en brengen verhalen van (minder) bekende auteurs of vertellingen uit de volkse overlevering.

Lees meer...

Studiemiddag over de wisselwerking tussen rouw en poëzie

Studiemiddag over rouw en poëzieOp dinsdag 7 mei 2019 wordt in Gent een studiemiddag ‘Rouw & Poëzie’ gehouden.

Tussen poëzie en rouw bestaat al eeuwen een hechte band. Niet alleen vormen de dood en de emoties die hij oproept het thema van veel belangrijke gedichten, poëzie speelt ook een ondersteunende rol tijdens funeraire rituelen en momenten van rouw.

De studiemiddag ‘Rouw & Poëzie’ onderzoekt de wisselwerking tussen rouw en poëzie.

Lees meer...

Over de heilzame effecten van samen lezen

Lees je mee(r)?Wat je leest, is essentieel voor je persoonlijke groei. Maar hoe je leest, zou wel eens nog belangrijker kunnen zijn.

Dat zegt dr. Frank Hakemulder, keynotespreker op de studiedag van het Lezerscollectief, woensdag 19 september 2018 in Affligem.

Lees je mee(r)?

Lees meer...

Woorden leren temmen?

woorden temmen Kila&Babsie

Heb je geen verstand van poëzie? Zou je graag meer poëzie willen lezen? En zelfs leren schrijven? Weet je niet goed waar te beginnen? 

Dan kunnen Kila van der Starre en Babette Zijlstra, beter bekend als het dichtersduo Kila&Babsie, je hier misschien bij helpen. 

Lees meer...

Meertalig voorlezen met een digitale kamishibai (workshop)

digitale kamishibaiFoyer vzw (Brussel) ontwikkelde de voorbije jaren een uitgebreide expertise rond meertalig voorlezen. De komende periode organiseert Foyer onder meer in Brussel, Antwerpen en Hasselt workshops meertalig voorlezen met een digitale kamishibai. De kamishibai is een traditionele Japanse vertelvorm.

Lees meer...

Aanvullende gegevens