Over de heilzame effecten van samen lezen (19/9/2018 Affligem)

Lees je mee(r)?Wat je leest, is essentieel voor je persoonlijke groei. Maar hoe je leest, zou wel eens nog belangrijker kunnen zijn.

Dat zegt dr. Frank Hakemulder, keynotespreker op de studiedag van het Lezerscollectief, woensdag 19 september 2018 in Affligem.

Lees je mee(r)?

Woorden leren temmen?

woorden temmen Kila&Babsie

Heb je geen verstand van poëzie? Zou je graag meer poëzie willen lezen? En zelfs leren schrijven? Weet je niet goed waar te beginnen? 

Dan kunnen Kila van der Starre en Babette Zijlstra, beter bekend als het dichtersduo Kila&Babsie, je hier misschien bij helpen. 

Meertalig voorlezen met een digitale kamishibai (workshop)

digitale kamishibaiFoyer vzw (Brussel) ontwikkelde de voorbije jaren een uitgebreide expertise rond meertalig voorlezen. De komende periode organiseert Foyer onder meer in Brussel, Antwerpen en Hasselt workshops meertalig voorlezen met een digitale kamishibai. De kamishibai is een traditionele Japanse vertelvorm.

Dag van het Leesplezier

Dag van het leesplezierLezen, wat brengt dat eigenlijk op? Heeft lezen een economisch nut? Wat doet lezen voor ons welbevinden? Zet lezen echt aan tot nadenken? Vergroot lezen het inlevingsvermogen? Kan lezen echt troost en ontspanning bieden? Bevordert lezen de mentale en fysieke gezondheid? Natuurlijk, zullen boekenliefhebbers zeggen. Maar wat zegt de wetenschap?

En ook: leesplezier, wat is dat eigenlijk juist? Kan iedereen plezier beleven aan lezen?

Vijf organisaties organiseren op vrijdag 8 december 2017 in Brussel samen de Dag van het Leesplezier.

Voorlezen. Mannen weten waarom

Voorleesweek 2017De Voorleesweek, dit jaar van 18 tot 26 november, zoomt in op de rol van de vader in de leesopvoeding van kinderen.

Vaders zijn over het algemeen minder betrokken bij de leesopvoeding van hun kinderen. Waarom moeten vaders (ook) voorlezen?

Internationaal Vertelfestival (21-23 april, Bilzen)

Internationaal VertelfestivalDe oude kunst van het verhalen vertellen - zonder voor te lezen, zonder uit het hoofd te leren maar recht uit de verbeelding - is weer helemaal in. De Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen is uitgegroeid tot een expertisecentrum voor vertelkunst in Europa. Van vrijdag 21 tot zondag 23 april 2017 vindt er het Internationaal Vertelfestival (International Storytelling Festival) plaats. Wat is er van de oeroude vertelkunst?

Gezocht: poëzie in het wild

straatpoëzie in kaart gebrachtPoëzie in het wild of straatpoëzie is poëzie die je in de openbare ruimte kunt lezen. Op muren, gevels, daken, plakkaten, standbeelden, borden, posters, schuttingen of stoeptegels.

Soms loop je er achteloos aan voorbij, soms is er een moment van verstilling. Straatpoëzie is literair erfgoed.

Kila van der Starre verzamelt deze unieke vorm van literair erfgoed op de website straatpoezie.nl als onderdeel van haar doctoraatsonderzoek. Ze wil achterhalen hoe onze ervaring van poëzie aan het veranderen is. Doe mee.

Thuis in taal: voorleeskoffertjes in dertien thuistalen

Thuis in taal: voorleeskoffertjes in 13 thuistalenDe Provincie Vlaams-Brabant heeft vorige week het project 'Thuis in taal' gelanceerd: voorleeskoffertjes in dertien verschillende talen. Dit project wil ouders de kans bieden om in hun eigen taal voor te lezen aan hun kinderen en daarbij, zonder de meerwaarde van de thuistaal uit het oog te verliezen, ook de Nederlandse taalverwerving te stimuleren.

Wereldliteratuur om (samen) voor te lezen

Samen sterke verhalen vertellenWereldliteratuur dient om te worden gelezen. Daarover is iedereen het eens. Maar niet alle wereldliteratuur is ook geschikt om te worden voorgelezen. Of om samen te lezen. Bij uitgeverij Vrijdag (Antwerpen) is het boek 'Samen sterke verhalen vertellen' verschenen, een bloemlezing wereldliteratuur geschikt om voor te lezen en samen te lezen. Het Lezerscollectief stelde de bloemlezing samen. Wat is de bedoeling?

Komen Lezen!

Komen Lezen!In april 2014 werd in Antwerpen Het Lezerscollectief opgericht. Doel? Op grote schaal leesgroepen organiseren voor iedereen die geslaagd is in het leven en voor kwetsbare mensen. Intussen zijn er in Vlaanderen en Brussel een vijftigtal leesgroepen opgericht. In Gent bijvoorbeeld startten al verscheidene groepen: in een vereniging waar armen het woord nemen, in de gevangenis, in een psychiatrische instelling, in een sociaal restaurant. Komen Lezen!

Aanvullende gegevens