De EDT-Award, een prijs voor activiteiten die lezen, leesplezier én meertaligheid bevorderen

EDT-Awards

Organiseer jij een leesactiviteit die zo goed is dat ze wel een prijs verdient? Dan is de EDT-Award een kans om te grijpen.

EDT staat voor Europese Dag van de Talen, een dag die ieder jaar in heel Europa op 26 september gevierd wordt. In Vlaanderen is voor de organisatie van de Europese Dag van de Talen het EDT-platform opgericht. Tweejaarlijks organiseert het EDT-platform een congres. En het andere jaar, zoals dit jaar, worden er prijzen uitgereikt voor initiatieven die het leren van vreemde talen bevorderen: de EDT-Awards.

Dit jaar is het motto van de EDT-Awards "Lees je taal-rijk!". De prijzen, een publieks- en een juryprijs, gaan naar een leesactiviteit die aanzet tot lezen in alle mogelijke vormen, leesplezier én aandacht voor meertaligheid.

De wedstrijd is open voor scholen, leerkrachten en organisaties die lezen willen bevorderen. Wie wil meedingen, moet zich voor 30 november 2020 aanmelden.

 

Creatiever en empathischer

"Dat veel voorlezen de taalontwikkeling van peuters en kleuters stimuleert weet iedereen. Dat lagere schoolkinderen die graag lezen niet alleen betere lezers worden, maar ook betere spellers en schrijvers en dat ze een rijkere woordenschat uitbouwen is ook algemeen bekend. Maar ook voor jongeren en volwassenen blijft veel lezen zorgen voor toenemende taalvaardigheid op alle vlakken, evenals voor betere cognitieve vaardigheden en een brede geletterdheid." 

"Bovendien heeft wetenschappelijk onderzoek uitgewezen dat veel lezen ook belangrijk is voor het verwerven van vreemde talen: door veel te lezen in een andere taal, breid je je woordenschat uit, leer je taalidioom herkennen en train je op vlotheid." 

"En naast taalvaardiger zijn lezers — zo blijkt uit onderzoek — ook creatiever en empathischer en beschikken ze over een ruimer cultureel en intercultureel bewustzijn." Redenen genoeg dus, besluit ook het EDT-platform, om ervoor te zorgen dat onze kinderen, jongeren en (jong-)volwassenen weer meer lezen — niet alleen in de moedertaal maar ook in vreemde talen.

Aanmelden voor deelname aan de EDT-Awards kan tot 30 november 2020. De prijzen, een publieks- en een juryprijs, worden uitgereikt op het EDT-congres eind september 2021.


EDT-platform?

Het Vlaamse Europese Dag van de Talen-platform is een partnerschap van diverse organisaties die zich tot doel stellen de taaldiversiteit en het leren van talen in Vlaanderen te bevorderen. Tweejaarlijks organiseert het platform een congres over trends in talenonderwijs. Vorig jaar ging dat congres over de sociaal-economische kracht van taal. Om het andere jaar organiseert het platform een wedstrijd.


Uitgangspunt en doel van het EDT-platform

Het EDT-platform werd opgericht in 2003. 

Uitgangspunt van het platform is dat in de huidige samenleving de beheersing van meer talen een cruciale rol speelt in de culturele ontplooiing, de onderlinge aanvaarding, de interculturele verbondenheid en de sociale inclusie. 

De platformpartners willen in Vlaanderen en Brussel zowel de taaldiversiteit als het leren van meer talen, naast het Nederlands, bevorderen.

Daarnaast willen ze ook Europese aanbevelingen over taalbeleid en taalverwerving ondersteunen. Dat gaat bijvoorbeeld over de conclusies van de Europese Raad van Barcelona in 2002, waarin de staats- en regeringsleiders aandringen op verdere maatregelen "om de beheersing van basisvaardigheden te verbeteren — met name onderwijs van ten minste twee vreemde talen vanaf zeer jonge leeftijd". Ook de conclusies van de Raad van 20 mei 2014 over meertaligheid en de ontwikkeling van taalcompetenties zijn in dezen relevant.

Voor het beleid wil het EDT-platform representatief zijn.


Taalcreativiteit en leerplezier promoten

De partners van het EDT-platform zijn Vlaams minister van onderwijs (Ben Weyts) en het departement onderwijs en vorming, de onderwijsinspectie van de Vlaamse Gemeenschap, Klascement, het Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap (GO!), Katholiek Onderwijs Vlaanderen, EPOS vzw, ProFFF (Belgische Vereniging van de Leraren Frans), BGDV (Belgischer Germanisten- und Deutschlehrerverband), de Duitse ambassade in België, Goethe Institut Belgien, de Franse ambassade in België, Alliance Française Bruxelles-Europe, Alliance Française van Oost-Vlaanderen, Consejería de Educación en Bélgica – Embajada de Espaňa, Roeland vzw (Gent), het INT (Instituut voor Levende Talen) en het CLT (Centrum voor Levende Talen) van KU Leuven, het Centrum voor Toegepaste Linguïstiek van de Universiteit Hasselt, de letterenfaculteiten van de KU Leuven en de Vrije Universiteit Brussel (VUB), de faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Antwerpen, de faculteit Mens en Welzijn van HoGent (Hogeschool Gent), de lerarenopleiding van Universiteit Gent en de Europese scholen in België.
Begin dit jaar ondertekenden de partners een nieuw samenwerkingsprotocol voor de periode 2020-2024.

De platformpartners engageren zich om rond 26 september de Europese Dag van de Talen te organiseren. Ze doen dat met reflectie- en vormingsmomenten (een congres of seminarie) en concrete initiatieven in scholen, centra, klassen, op werkplekken enz.

Ze verbinden er zich ook toe de Europese Dag van de Talen in Vlaanderen en Brussel op een bredere schaal tot een vast item op de kalender te laten uitgroeien.

En ze engageren zich om informatie te verspreiden, uitwisselingen te stimuleren, het debat aan te moedigen en de kwaliteit van het leren van talen te bevorderen. Elke partner moet vanuit zijn eigen context en doelstellingen taalcreativiteit en het plezier in het leren van talen promoten.

Voorzitter van het platform is sinds begin 2020 prof. dr. Katja Lochtman, hoofddocent Duitse taalkunde en didactiek van het vreemdetalenonderwijs (Duits als vreemde taal) aan de VUB en de Université Libre de Bruxelles (ULB).


Wie meer informatie nodig heeft over de EDT-Awards kan contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., leerkracht Nederlands aan de Europese School in Ukkel.

Alle informatie over de EDT-Awards en het EDT-platform is te vinden op de website van Epos.

Download alle wedstrijdinformatie in één pdf.

 

Aanvullende gegevens