Een haiku is meer dan een eenvoudige schrijfoefening (wedstrijd)

Haiku's voor VredeHet is bijna 11 maart. Zijn de haiku's al ingezonden? Ja, heeft jouw school haar haiku's voor de vrede al ingezonden?

Kleuterschool, hogeschool, universiteit of volwassenenonderwijs ... het maakt niet uit. Zeventien lettergrepen of drie regeltjes tekst, meer heb je niet nodig om mee te dingen naar de prijs voor de beste Haiku voor de Vrede. Bovendien kun je meedoen in het Nederlands (als moedertaal of als tweede taal), maar ook in het Frans, Engels, Duits en Spaans als vreemde talen (en volgens de verschillende ERK-niveaus).

Brussel verwelkomt internationale conferentie over het vak creatief schrijven (14-15/9/2018 Brussel)

Internationale conferentie voor schrijfdocenten in Brussel

"Het is belangrijk dat schrijfdocenten creatieve manieren blijven bedenken om studenten en cursisten die willen schrijven te inspireren, op weg te helpen en grenzen te doen verleggen."

Dat zegt An Leenders, directeur van vzw Creatief Schrijven (Antwerpen), het Vlaamse expertisecentrum voor schrijfliefhebbers.

Op vrijdag 14 en zaterdag 15 september 2018 strijken een honderdtal schrijfdocenten uit alle windstreken neer in Brussel voor een internationale pedagogische conferentie over het vakgebied creatief schrijven.

Tiende Schrijfdag zoekt 'de zin van je leven'

Tiende Schrijfdag zoekt de zin van je levenHeb je schrijfplannen? Creatief Schrijven vzw, het expertisecentrum voor iedereen die graag schrijft, organiseert op zaterdag 25 maart 2017 in Antwerpen de tiende, feestelijke editie van haar jaarlijkse Schrijfdag: workshops, lezingen, debatten met tal van bekende auteurs en experts. Een inspiratiedag die dit jaar is opgevat als een echt 'feest der zinnen', want centraal staat de ontknoping van de zoektocht naar 'de zin van je leven'.

Maak kennis met de Schrijfassistent, uw personal schrijfcoach

Maak kennis met de Schrijfassistent, uw personal schrijfcoachHoe kun je nu zelf je eigen taalfouten uit je eigen tekst halen, als je niet eens weet welke de mogelijke taalfouten zijn? Fouten die je niet ziet, kun je toch niet verbeteren? Toch kan het nu. Met de Schrijfassistent. De Schrijfassistent is een virtuele assistent die duizenden mogelijke taalfouten kent én meteen ook herkent in de teksten die jij hem voorlegt. Nu gratis uit te proberen.

Steven Pinker schrijft stijlgids voor de denkende mens

Gevoel voor stijl, stijlgids voor de denkende mensBij uitgeverij Atlas Contact (Amsterdam) is het boek ‘Gevoel voor stijl’ van Steven Pinker verschenen. De vertaling is van de hand van Jan Pieter van der Sterre. De ondertitel luidt: ‘Goed schrijven voor denkende mensen’. Volgens The Economist schrijft Pinker als een engel. Volgens The New York Times is Pinker in dit boek nieuwsgierig, inventief en ondeugend. Ook Luk Vanrespaille las het boek. Hier komt zijn uitgebreide recensie.

De Amerikaanse taalkundige, cognitiewetenschapper en (evolutionair) psycholoog Steven Pinker zal veel taalprofessionals niet onbekend zijn. In onder meer 'Het taalinstinct' en 'De Stof van het denken. Taal als venster op de menselijke cultuur' vulgariseert hij - welja - met gevoel voor stijl recente inzichten uit zijn brede onderzoeksdomein.
'Gevoel voor stijl' trekt die lijn voorbeeldig door. De kanttekening die we erbij kunnen maken, is immers niet op rekening van Pinker te schrijven.

Zit er een boek in jou? (workshop)

Zit er een boek in jou? (workshop)VOV Lerend Netwerk vzw organiseert op woensdagnamiddag 29 juni 2016 in Gent een workshop voor wie met het idee speelt om zelf een boek te schrijven. Gastvrouw is Laurence Verwee, schrijfcoach, uitgever en auteur. Ze komt spreken over haar eigen ervaringen en deelt concrete tips om een boek te schrijven.

Zelf je boek uitgeven (snelcursus)

Zelf je boek uitgevenCreatief Schrijven vzw (Antwerpen) en Create My Books (Puurs) organiseren op woensdagnamiddag 18 mei 2016 in Gent een snelcursus 'Zelf je boek uitgeven'.

KU Leuven heeft academisch Schrijfcentrum

KU Leuven heeft SchrijfcentrumAan de KU Leuven kunnen studenten die schrijfproblemen ervaren voortaan ook terecht bij het Schrijfcentrum van het Instituut voor Levende Talen (ILT). Niet voor het herschrijven of corrigeren van een slechte tekst, maar voor coaching en geïndividualiseerd advies. 'In eerste instantie willen we niet zozeer de tekst zelf, maar de schrijver beter maken.'

De muren spreken (boek en expo)

De muren spreken - I muri parlanoUpdate: vandaag en morgen laatste dagen in het Istituto Italiano di Cultura in Brussel

Vraag 55 mensen met een bijzondere band met Italië om één woord. Laat 55 kalligrafen elk een woord vormgeven. En laat ze elk woord op een Italiaanse muur zetten. Het resultaat? I muri parlano. De muren spreken. Een boek en een tentoonstelling over de kracht van taal, de ruwe schoonheid van een muur en de stille schoonheid van kalligrafie. Van 18 tot 24 september 2015 in Antwerpen. In oktober in Brussel.

Van informatie tot design (handboek)

Van informatie tot design - Jordi CasteleynBij Academia Press (Gent) is het boek 'Van informatie tot design' van Jordi Casteleyn verschenen. Dit boek is een inleiding in academisch schrijven en presenteren.

Aanvullende gegevens