De Brill: nieuw lettertype met meer dan 5100 tekens

De Brill: nieuw lettertype met meer dan 5000 tekensIn het museum Boerhave in Leiden loopt nog tot 19 mei 2013 de tentoonstelling 'Geletterd & geleerd' over 330 jaar typografie bij de Leidense uitgeverij Brill.

 

Brill is een wetenschappelijke uitgeverij, gespecialiseerd in tekst in uiteenlopende, complexe en exotische schriften. Vaak worden teksten in hun oorspronkelijke schrift uitgegeven, maar even vaak omgezet naar het Latijnse schrift, waarvoor een ontzaglijk aantal accenten en bijzondere tekens nodig is. Omdat geen enkel bestaand lettertype al die accenten en tekens kon leveren, liet Brill een eigen lettertype ontwikkelen door de gerenommeerde ontwerper van meertalige lettertypen John Hudson van Tiro Typeworks. Vorig jaar voltooide John Hudson de nieuwe letter: de 'Brill'. Het lettertype bevat meer dan 5100 tekens. Er is meer dan vijf jaar aan gewerkt.

De tentoonstelling in het museum Boerhave in Leiden heet voluit: 'Geletterd & geleerd. Brill: 330 jaar typografie voor de wetenschap'. Naast publicaties uit 330 jaar uitgeefgeschiedenis is op de tentoonstelling ook de Brill te zien.

Op het YouTube-kanaal van uitgeverij Brill is de lezing te bekijken die John Hudson bij de opening van de tentoonstelling hield. Daarin legt hij uit hoe de 'Brill' tot stand is gekomen en welke principes hij daarbij hanteerde.

Het spreekt voor zich dat de uitgeverij het nieuwe lettertype aan al haar auteurs ter beschikking stelt. De 'Brill' is echter ook vrij beschikbaar voor elk ander niet-commercieel gebruik. Het lettertype kan van de website van Brill worden gedownload.

Uitgeverij Brill heeft alle informatie over het lettertype op deze pagina gebundeld: www.brill.com/brill-typeface


Meer info: www.museumboerhaave.nl


Meer info: www.brill.com


Meer info: www.youtube.com/watch?v=24-HQ236Tyc

Meer info: www.tiro.com

 

(dd - 25/3/2013)

 

Aanvullende gegevens