Erfgoedteksten digitaal toegankelijk maken blijft een uitdaging

DATeCH 2019Erfgoedteksten, teksterfgoed, tekstueel erfgoed, oude drukken, historische documenten. Hoe je ze ook benoemt, vaak komt hun volle waarde pas tevoorschijn zodra ze in digitale vorm toegankelijk zijn gemaakt. Maar hoe krijgen we al dat erfgoed gedigitaliseerd? En, nog spannender, wat wordt er dan allemaal mogelijk?

Van 8 tot 10 mei is in Brussel de internationale conferentie DATeCH 2019 (Digital Access to Textual Cultural Heritage) te gast.

Foodtech meets taaltech

9de Belgium NLP Meetup'Foodpairing heeft voor ons een paar hele coole NLP use cases in petto,' zo kondigt organisator Yves Peirsman (nlp.town) de 9de Belgium NLP Meetup aan. Die is woensdag 13 maart 2019 bij Foodpairing in Gent te gast.

Sojasaus met chocolade en taaltech. Verrassend en lekker!

Een tool die beproefde argumenten vergaart en een nieuw chatbotplatform

7de Belgium NLP MeetupSnel nuttige rechtspraak met bewezen argumenten vinden voor je case. En een nieuw all-in-one chatbotplatform. Dat zijn de ingrediënten voor de zevende Belgium NLP Meetup.

7de Top van de Europese taaltechnologie (28-29 mei 2018 - Brussel)

LTI Summit

Where language intelligence meets business. Dat is de baseline voor de zevende Language Technology Industry Summit, die op 28 en 29 mei in Brussel plaatsvindt.

6de Belgium NLP Meetup te gast bij Collibra

6de Belgium NLP MeetupDe zesde Belgium NLP Meetup vindt op 19 april in Brussel plaats. Met presentaties over duplicatendetectie in glossaria, visualisatie van neurale netwerkmodellen en een offline voice assistant.

12 lezingen over (de markt voor) taaltechnologie

Language Engineering ApplicationsWie aan de KU Leuven de (Engelstalige) Master in Artificial Intelligence volgt, kan uit drie specialisaties kiezen. Wie voor de specialisatie spraak- en taaltechnologie opteert, moet onder meer cursussen volgen over spraakwetenschap, spraakherkenning, natuurlijke taalverwerking (NLP), taalkunde en kunstmatige intelligentie, en ook over (markt)toepassingen met spraak- en taaltechnologie (Language Engineering Applications).

De component Language Engineering Applications wordt aangeboden door het Centrum voor Computerlinguïstiek (CCL) in de vorm van twaalf lezingen. Ook belangstellenden die niet aan de KU Leuven studeren, zijn welkom. Deelname is gratis en vooraf aanmelden hoeft niet.

5de Belgium NLP Meetup (1 feb 2018, Antwerpen)

Zoeken en matchen met taaltechnologie (NLP Meetup)Met welke taaltechnologie matcht de Stad Antwerpen cv's en vacatures?

Hoe konden auteur Ronald Giphart en Asibot samen het tiende hoofdstuk schrijven van het boek "Ik, Robot" van Isaac Asimov? (Oké, Asibot is een cocreatief tekstgeneratiesysteem.)

En alles over een tool die jobs in kaart brengt overeenkomstig de internationale standaard voor het classificeren van beroepen.

Dat is het programma voor de vijfde Belgium NLP Meetup op 1 februari 2018 in Antwerpen. De presentaties zijn van Christophe Marrecau en Stijn Geuens (Digipolis, Antwerpen), Enrique Manjavacas en Mike Kestemont (Universiteit Antwerpen) en Joeri Mesens en Leen Van Acker van theMatchBox (Borsbeek).

Text2Picto sloopt muren

Text2Picto Falling Walls BerlinWie bij De Taalsector op bezoek komt, kan niet naast de uitslag van de LIAs Top 100 Live Countdown Show kijken. Hij hangt hier breeduit aan de muur, live handgeschreven door Niels, van 100 naar 1.

Onze gasten vallen vaak van de ene verbazing in de andere. 'Nooit gedacht dat de taalsector zo ongelooflijk divers is.' 'Nooit gedacht dat er zoveel creatieve oplossingen uit de taalsector komen.'

"En als u maar 1 finalist mag noemen, van welke taaloplossing bent u dan het meeste onder de indruk?" Text2Picto, dat is wat we tot nu toe het vaakst hebben gehoord. Text2Picto is een automatisch vertaalsysteem. En nu kunt u zo snel mogelijk weglopen, omdat u allergisch bent aan vertaalmachines. Of u kunt voortlezen over een fascinerende oplossing voor minstens twee miljoen Europeanen met een mentale beperking die ook graag willen mailen, surfen of liken op Facebook.

4de Belgium NLP Meetup (16 nov 2017 Brussel)

Belgium NLP MeetupNa drie succesvolle pitstops bij KU Leuven, Universiteit Antwerpen en De Taalsector in Gent is de vierde Belgium NLP Meetup te gast op de campus van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) in Elsene.

Op het programma: hoe robots talige intelligentie verwerven, hoe je miljoenen zoekertjes toegankelijk maakt via één zoekmachine (ja, met NLP) en tools voor chatbotontwikkelaars. NLP? Natural Language Processing.

Publieke taalresources en hun belang voor Vlaamse en Nederlandse TST-bedrijven (13 okt 2017, Leiden)

NOTaS-bijeenkomst bij IvdNT over publieke taalmaterialenHet Instituut voor de Nederlandse Taal in Leiden ontwikkelt en beheert taalmaterialen voor het Nederlands. Welke taalmaterialen of resources zijn er allemaal? En welke toepassingsmogelijkheden zijn er voor Vlaamse en Nederlandse bedrijven in de taal- en spraaktechnologiesector (TST)?

Daarover gaat de NOTaS-bijeenkomst in Leiden op vrijdag 13 oktober 2017. Een informatiebijeenkomst met een update over publieke taalmaterialen, én met een pitch-sessie waarin Vlaamse bedrijven de kans krijgen hun (Nederlandstalige) TST-producten te presenteren.

Aanvullende gegevens