3D-boek stimuleert verbeelding slechtziende kinderen

3D-bookbox stimuleert fantasie slechtziende kinderenVoorlezen is niet alleen belangrijk voor de taalontwikkeling van het kind, het is ook gewoon leuk. Voor het kind dat nog niet kan lezen, zijn naast het verhaaltje ook de prentjes belangrijk. Net die maken het verhaal echt, ze stimuleren de verbeelding en houden de aandacht vast.

Maar wat als je kind blind of slechtziend is? Speciaal voor hen ontwikkelde Sofie De Leener de Bookbox.

 


3D-voelplaten

De Bookbox is een doos waarin een USB-stick en een Daisy-cd zit met een audioverhaaltje, een folder met dat verhaaltje en een reeks van vijf 3D-geprinte voelplaten.

De voelplaten nemen de rol over van de gewone prenten in een regulier voorleesboekje: ze prikkelen de fantasie en helpen het kind zich een voorstelling te maken van het verhaaltje. Daisy is, anders dan mp3, een gestructureerd audioformaat waarmee men gemakkelijk navigeren tussen de verschillende onderdelen van de opname.


Insecten en flatgebouwen

Via het verhaaltje ‘Saartje en het kleine vliegje’ maken blinde en slechtziende kinderen kennis met zaken in hun directe leefomgeving die ze anders moeilijk kunnen voelen, zoals een vlieg en een flatgebouw. De 3D-platen bevatten veel details, zodat de kinderen ze rustig kunnen onderzoeken. Dat kan niet met echte insecten, die ze plat zouden duwen, en echte gebouwen, die veel te groot zijn.


Circulair

Sofie De Leener is fotografe van opleiding en werkt als drukker en grafisch vormgever.

Twee jaar geleden was ze met haar Bookbox een van de vier laureaten van de Additive Design Challenge van Plan C, dat intussen is omgedoopt tot Vlaanderen Circulair, het knooppunt en de inspirator voor de circulaire economie in Vlaanderen (een partnerschap van overheden, bedrijven, middenveld en kenniswereld). De Additive Design Challenge bekroonde denkers, designers en doeners die 3D-printing inzetten voor een positieve impact op mens en planeet.


Sofie De Leener zoekt intussen manieren om de Bookbox aan scholen en bibliotheken aan te bieden. De Bookbox zou ook een platform kunnen worden waar schrijvers, ontwerpers en 3D-printers samenkomen om nog meer bookboxen te maken.

Wie hierover ideeën heeft, kan contact opnemen met Sofie De Leener via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Meer info: http://sofiedeleener.be/bookbox.html

Bookbox op de Additive Design Challenge: https://vimeo.com/149392590

De Bookbox-pitch van Sofie De leener in de webserie #Pitch op canvas.be: http://www.canvas.be/video/pitch/2015/blinde-kinderen-laten-zien

 

Aanvullende gegevens