Language Industry Awards (LIA's)

Geen sector zonder jaarlijkse oscarceremonie, en dus reikt ook de taalsector ieder jaar de LIA's of Language Industry Awards uit. De LIA's gaan naar innovatieve taalprojecten, creatieve taaldiensten en taalproducten, handige taalsoftware, leerrijke websites, succesvolle evenementen en beloftevolle initiatieven in de taalsector.

Daarnaast worden er ook vier LIA's uitgereikt aan studenten die een artikel over taal(werk) hebben ingezonden. Een LIA op je cv is een enorme meerwaarde.

Language Industry Awards

Dries Debackere (De Taalsector): “Veel mensen vinden talenkennis vanzelfsprekend, maar het belang van een goed ontwikkelde taalsector kan men moeilijk overschatten. Om maar een paar voorbeeldjes te noemen: goede meertaligheid is onmisbaar voor een sterk op export gerichte economie, adequate taaloplossingen voor mensen met een beperking en een goede geletterdheid van de bevolking zijn cruciaal voor een inclusieve en open samenleving."

LIA's

Kristof De Weerdt, die de LIA voor Beste Taalpublicatie 2015 in de wacht sleepte als auteur van De mier en het ijsje, een tweetalig voorleesboekje in Nederlands en Vlaamse Gebarentaal, vertelde in zijn aanvaardingstoespraak in Vlaamse Gebarentaal: “Deze LIA is voor ons ongelooflijk belangrijk. Het is een prijs voor een tweetalig voorleesboekje, maar het is nog veel meer een beloning voor iedereen die zich inzet voor doven en voor Vlaamse Gebarentaal in het algemeen en in het bijzonder voor de goede taalontwikkeling van kinderen die Vlaamse Gebarentaal als moedertaal hebben en evenveel recht hebben op leuke boekjes als kinderen die in het Nederlands opgroeien.”

Jan Hautekiet overhandigt een LIA aan Kristof De Weerdt

Dries Debackere (De Taalsector): “De uitreiking van de LIA’s en de voorafgaande campagnes van de 40 genomineerden laten ieder jaar het beste van het beste uit de taalsector zien. Dit jaar is de taalsector vooral in beeld gekomen als een open sector die met beide benen in de samenleving staat en producten en diensten ontwikkelt die echte maatschappelijke waarde hebben.”

Amelie De Keyser, die de ceremonie leidde: “Ik ga van deze editie van de LIA’s vooral de ongelofelijke verscheidenheid aan taaldiensten en taalproducten onthouden. Ik zie ook dat steeds meer mensen voelen dat een nominatie belangrijk is en zeer positief kan afstralen op de genomineerde en tegelijk op de hele taalsector. Proficiat aan alle genomineerden en aan iedereen die zichzelf én de taalsector zo aantrekkelijk mee in beeld heeft gebracht.”

In 2016 werden uit alle hoeken van de taalsector ruim honderd nationale en internationale nominaties voor de longlist ingediend, waarvan er uiteindelijk veertig op de shortlist kwamen en campagne mochten voeren voor een LIA. De 40 genomineerden voor de 8 LIA’s verzamelden samen meer dan 21.000 stemmen.

In 2017 hadden de Language Industry Awards het format van een top 100: de LIAs Top 100 Live Countdown Show. Niet met 100 muziekjes natuurlijk, maar met interviews, gesprekken en sterke verhalen met vele tientallen taalprofessionals over de beste taaloplossingen uit de taalsector van de afgelopen jaren. Live vanuit Gent en te volgen via Facebook Live.

- #LIAS2018 THE STUDENT EDITION -
In 2018 waren alle spotlights exclusief op de studenten gericht. De LIA's bekroonden de beste populair-wetenschappelijke artikelen en ... de beste pitches. Download het programmaboekje (pdf) met alle informatie over de LIA's 2018.

2019, 2020, 2021
Op donderdag 30 april 2020 zouden in Gent de LIA's 2019 worden uitgereikt. #LIAS2019 stond in het teken van taal als sterk merk. Wegens corona werd alles afgelast en uitgesteld tot 11 maart 2021 en vervolgens nogmaals tot 15 december 2021. Update: dit event vindt plaats op woensdag 27 april 2022 :-)

Partners

De Language Industry Awards worden gedragen door partners uit alle segmenten van de taalsector: Belgische Kamer van Vertalers en Tolken (BKVT), Mastervoice (Temse),Textgain (Antwerpen), Atolo (Brussel), Instituut voor de Nederlandse Taal (Leiden), Drongo, Universiteit Gent, Universiteit Antwerpen, KU Leuven, Yamagata Europe (Gent), CrossLang (Gent), Wordbee (Luxemburg), de Taalunie, vzw Variaties, RealDolmen (Kontich), Alta Verba (Erembodegem-Aalst), KDV Language & More (Arendonk), PassaParola (Aarschot), Webred (Schulen), Belgian Quality Translation Association (BQTA), Stichting Nederlandse Dialecten (SND), Het Correctiebureau (Geraardsbergen), Verseau trainingen (Dordrecht), Linguix (Antwerpen), Dialectloket.be.

 

Ontdek de LIA's op www.languageindustryawards.eu

 

Student?

Welkom in de taalsector!

Ben je student en wil je graag van taalwerk je beroep maken? Droom je van een carrière in de taalsector?

Dan zit je bij De Taalsector goed. Op onze website vind je een paar duizend artikelen met nieuws en achtergrondinformatie uit de verschillende segmenten van de taalsector.

Wist je dat de meeste hogescholen en universiteiten een lidmaatschap bij De Taalsector (incl. toegang tot The Language Sector) hebben? Zo kun jij onbeperkt meelezen met de actieve taalprofessionals en alles ontdekken over taalwerk en de taalberoepen.


Tip: de beste manier om de taalsector te volgen is met De Taalsector Nieuwsbrief. Meld je hier aan. Het is gratis.

 

Stageplaats gezocht?

Misschien ben je wel op zoek naar een stageplaats? Neem hier een kijkje voor meer informatie over een stageplaats bij De Taalsector.

 

Wedstrijd

Ken je onze LIA’s of Language Industry Awards al? Op dit jaarlijks event kun jij als (taal)student de taalsector overtuigen van je talent voor taal en taalwerk. Wil je graag meer weten? Neem dan zeker een kijkje op http://www.languageindustryawards.eu. Doe mee en maak kans op een LIA!

 

The Value of Language

Op zoek naar taaloplossingen voor uw bedrijf of organisatie?

 

The Value of LanguageThe Value of Language is hét evenement in de taalsector waar professionele gebruikers en inkopers informatie en kennis komen halen over taaldiensten, taalproducten en taalexpertise uit alle segmenten van de taalsector.

Dit evenement is een samenwerking tussen De Taalsector en KU Leuven. Het vindt plaats in hartje Brussel, dé wereldhoofdstad van de meertaligheid.

 

 

De Taalmarkt op The Value of LanguageBezoekers kunnen op dit event een bezoekje brengen aan De Taalmarkt en/of deelnemen aan De Taalconferentie. Deze twee initiatieven vinden op dezelfde plaats en hetzelfde tijdstip plaats.

Op De Taalmarkt vindt u taaloplossingen op uw maat, demo’s, persoonlijk contact met taalleveranciers en de beste deals.

 

 

De Taalconferentie op The Value of LanguageOp De Taalconferentie kunt u terecht voor objectieve kennis en knowhow over taaloplossingen, inzicht in de taalmarkt, zicht op trends en innovaties, dialoog met experts, enz.

 

Ontdek het evenement op www.thevalueoflanguage.eu.


De Taalsector Academy

 

Agenda

 

26/4/2022 Community Meetup Taal en Leervormen: de klas Online
27/4/2022 Uitreiking LIA's (Language Industry Awards) Gent
17/5/2022 De Boekenspoiler met Miet Ooms over Buurtaal Online
24/5/2022 Community Meetup Taal en Leervormen: de conversatietafel Online
2/6/2022 De Taalsector Open Adviesmiddag Gent & online
24/6/2022 Fotograferen en fotoshoot voor taalprofessionals (workshop) Gent
28/6/2022 Community Meetup Taal en Leervormen: de taalvakantie Online
7/9/2022 De meerwaarde van een goed taalbeleid in ondernemingen: inspiratiesessie Online
27/9/2022 Community Meetup Taal en Leervormen: gamificatie Online
14/12/2022 Zit er een vertaler in jou? Of is het een auteur of een copywriter? (workshop) Online

 

 

Recente activiteiten

 

 

Maatwerk

De meeste activiteiten zijn kosteloos toegankelijk met een lidmaatschap bij De Taalsector. De Open Adviesmiddagen zijn kosteloos toegankelijk voor niet-leden.

De meeste workshops en andere leeractiviteiten bieden we ook aan op maat (inhoud, format, timing, locatie) van jouw organisatie en op aanvraag ook in een aangepast online of hybride format.

 


Langer geleden

 

Geïnspireerd?

Zin in samenwerking? Ideeën voor een activiteit? Een dringende leernood? Stuur ons een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel ons op +32 9 269 04 66.

 

 

The Language Sector

The Language Sector

The Language Sector is een meertalige nieuwswebsite van De Taalsector: nieuws uit de brede Europese taalsector én vertaaltechnologie in actie. De Taalsector is verantwoordelijk voor de inhoud, CrossLang voorziet de technologie.

Lees meer op http://www.thelanguagesector.eu/nl/doe-mee

Word lid van De Taalsector

Met je lidmaatschap draag je bij aan onze ambitie om de taalsector sterker te maken en geniet je direct bruikbare voordelen.

Kijk wat onze leden zeggen. Ga voor een individueel lidmaatschap of laat heel je organisatie mee profiteren. Lees meer over de voornaamste voordelen van je lidmaatschap en sluit je aan bij de meest inspirerende community in de taalsector..

 Wat zeggen onze leden?

 

"Als starter volgde ik de opleiding verkooptechniek en prijsberekening. Ook vandaag nog zijn het advies en de klankbordgesprekjes belangrijk voor mijn verdere ontwikkeling als taalondernemer."

Ingrid Weinberger, Online Language Coach

 

"Aan Thomas More hebben we al vele jaren een goed contact met De Taalsector, maar sinds 2020 zijn we als hogeschool ook effectief lid. Als gevolg daarvan kunnen onze studenten (vaak gratis) deelnemen aan uiterst boeiende workshops over taal, over taalverwerving, over vertalen en communicatie. Onze studenten krijgen zo zicht op het belang van talen in de beroepspraktijk. Vooral onze studenten Organisatie en Management hebben al goed gebruik gemaakt van het interessante aanbod!"

Jurgen Basstanie, Thomas More

 

"Als gepassioneerd linguïst en ‘lettervreter’ volg ik De Taalsector al meer dan tien jaar, oorspronkelijk als abonnee van het digitale magazine. Toen ik mij in 2021 vestigde als zelfstandig tekstschrijver/vertaler én De Taalsector zich op hetzelfde moment ontpopte tot een netwerk voor taalprofessionals heb ik geen moment getwijfeld over mijn lidmaatschap. Ik voelde dat dit netwerk voor mij, als startend onderneemster, veel zou kunnen betekenen."

"Ik heb al veel baat gehad bij de opleidingen en workshops die ik als lid kan volgen. En Dries is een fijne coach met geweldig veel ervaring in de sector van de taalberoepen. Elke babbel met hem brengt mij kennis bij of levert mij ideeën op. Ook de (virtuele) ontmoetingen om ideeën uit te wisselen over het rijke spectrum aan taalberoepen zijn een grote meerwaarde. Ik kijk er naar uit om na de coronapandemie de andere leden eindelijk in levenden lijve te ontmoeten."

Natacha Hinoul, De woordacademie

 

 Kevin De Coninck, senior adviseur taalbeleid bij de Taalunie

 

"Vroeger werd wel eens gezegd “WordWorkers of the world, Unite!”. Dries en zijn team van De Taalsector zetten de Nederlandstalige “wordworkers” in de kijker en verenigen ons. Dat helpt mij als taal-ondernemer om uit mijn cocon te komen en breder te kijken naar andere aspecten van de taalsector. Bedankt Dries!"

Geert Benoit, Yamagata Europe

 

"Het is altijd fijn om met Dries te sparren. Zijn inzichten en contacten hebben Linguineo al sterk geholpen tot nu toe en ik ben ervan overtuigd dat ze dat zullen blijven doen.”

Steffen Luypaert, Linguineo

 

Onze leden

Wie zijn de taalprofessionals die nu al over het muurtje kijken van hun taalberoep of hun segment in de taalsector en zich laten inspireren en vooruithelpen door collega-taalprofessionals in onze community?

Ze werken bij:

 • taaltechbedrijven als Textgain en Linguineo,
 • vertaalondernemingen als Yamagata Europe, Tradas en Wilkens,
 • taalopleiders als Atolo en ElaN Learning,
 • de vertaalafdeling van de Europese Commissie (DGT),
 • de Taalunie,
 • het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT),
 • Drongo.nl,
 • de talenopleidingen aan UGent, UAntwerpen, KU Leuven, VUB en hogescholen als Thomas More, HoGent, Zuyd Hogeschool, UCLL,
 • tolkbedrijven als Mastervoice en Idem Dito,
 • (technische) redactiespecialisten zoals Flow en Het Correctiebureau ...
 • en heel veel taalprofessionals uit alle hoeken van de taalsector maar ook uit bedrijven buiten de taalsector zoals BEP Europe en agency's zoals Blondé.

Neem contact op voor meer informatie over onze leden.

 


 

Kies je formule:

 

1) Individueel lidmaatschap: de ledenvoordelen zijn op naam van één persoon, niet overdraagbaar.

2) Organisatielidmaatschap: de ledenvoordelen zijn overdraagbaar, met max. 4 personen gratis per fysieke activiteit.


Heb je al voldoende informatie? Neem hier je lidmaatschap.


Liever andere afspraken maken? Neem vrijblijvend contact met ons op om alle mogelijkheden te bekijken.

 


 

Dit zijn de voornaamste ledenvoordelen:

 

1) Online ledencommunity

Wist je dat De Taalsector een online ledencommunity heeft met taalprofessionals uit alle hoeken van de taalsector?

In een vertrouwelijke omgeving delen ze kennis, informatie en ideeën met elkaar over de muurtjes van de verschillende taalberoepen heen. Door van elkaar te leren word je sterker en slimmer als taalprofessional. Door met elkaar te verbinden draag je zeker ook zelf bij aan een sterkere sector.

 

2) Leeractiviteiten: De Taalsector Academy

Als taalprofessional moet je niet alleen zorgen voor kwaliteitsvol taalwerk, je moet ook slim kunnen ondernemen.

Hoe onderhandel ik mijn prijzen? Hoe vergroot ik mijn bereik en vind ik de juiste klanten? Hoe blijf ik mee met alle nieuwe technologieën in de taalsector die mijn werk efficiënter kunnen maken? Ondernemen in de taalsector is een vak apart, en De Taalsector steunt zijn leden in slim ondernemen. Daarom kan je als lid al die kennis gratis komen halen.

Ontdek De Taalsector Academy en onthoud dat we vooral met en van elkaar leren.

 

3) Toegang tot de vacatures

De Taalsector heeft een vacaturerubriek, waar we regelmatig nieuwe vacatures voor taalprofessionals publiceren.

Op zoek naar een nieuwe baan? Of gewoon vraag en aanbod van taaljobs volgen en zien welke competenties gevraagd worden? Je krijgt een overzicht van de vacatures op onze website en met een lidmaatschap kun je alle details bekijken.

Ontdek hier onze vacaturepagina.

 

4) Advies met kennis van taalzaken

Als ondernemer heb je af en toe een kritisch klankbord of een advies nodig. Daar wordt je business steeds slimmer van.

De Taalsector werkt en denkt mee met de leden op lange termijn en biedt hun zakelijk advies op maat. Jij legt je probleem bij ons op tafel, we kijken er samen strategisch naar en bedenken samen een goed plan van aanpak. Daarna, terwijl jij het plan uitvoert, stemmen we nog geregeld af over de voortgang.

Ben je nog geen lid? Bekijk dan De Taalsector Open Adviesmiddag.

 

5) Toegang tot het nieuws uit de taalsector

De Taalsector volgt en publiceert het belangrijkste nieuws uit alle hoeken van de taalsector.

Over taalbeleid, geletterdheid en toegankelijkheid, taal en spraaktechnologie, taaldiensten en alle beroepen in de sector. De website van De Taalsector is een handige manier om op de hoogte te blijven van jouw sector. Met een lidmaatschap heb je toegang tot alle afgeschermde artikels.

 

6) Toegang tot het archief van De Taalsector

Hoe zal jouw taalsector er morgen uitzien? Om deze vraag te kunnen beantwoorden moet je de taalsector van vandaag en gisteren goed kennen.

De Taalsector beschikt over een kennisbank van ruim 4000 documenten over bijna alles wat ertoe doet in alle segmenten van de taalsector. Op de website van De Taalsector kan je gemakkelijk informatie zoeken. De leden hebben onbeperkt toegang tot het volledige archief.

 

7) PR- en netwerkevenementen van De Taalsector

De Taalsector streeft naar een positief beeld van taalwerk en de taalberoepen.

Zo organiseert De Taalsector met een aantal partners de LIA’s - Language Industry Awards - waar we het beste uit de taalsector én trouwens ook het beste studentenwerk in de schijnwerpers plaatsen en de gelegenheid bieden tot bredere netwerking.

Ontdek de LIA’s voor jezelf. Leden genieten een ticketkorting van 50%.

 

8) Toegang tot het netwerk van De Taalsector

De Taalsector heeft een goed geheugen en een discreet maar uitgebreid netwerk van kennissen die er in de taalsector toe doen.

Wij geloven dat sterke connecties tot mooie gezamenlijke projecten kunnen leiden. We helpen onze leden met persoonlijke introducties en met achtergrondinformatie die het verschil maakt.

 

9) Zichtbaarheid

Naast eigen activiteiten steunt en bezoekt De Taalsector regelmatig conferenties beurzen en andere events, waar we ook vaak een standje hebben.

Waarom? Goede PR voor de sector straalt af op álle taalprofessionals en aanbieders van taaldiensten. We nemen graag info- en promomateriaal van onze leden mee voor ons standje.

 

10) Vacature plaatsen

De vacaturerubriek op de website van De Taalsector is dé plek waar taalprofessionals op zoek naar interessante opportuniteiten gegarandeerd komen kijken. En van daaruit vinden de vacatures heel snel hun weg naar de vele netwerken in de taalsector, naar de hogescholen en universiteiten en hun alumniverenigingen.

Leden met een organisatielidmaatschap genieten een korting van 50% op het normale tarief.

 

11) Gebruik de ruimte bij De Taalsector

Leden zijn steeds welkom bij De Taalsector in het centrum van Gent.

Ze kunnen de ruimte (200 m2) reserveren voor een workshop of vergadering (met de gebruikelijke korting van 50%). Een tijdje geleden hadden we 30 VOV-leden te gast voor een workshop "Zit er een boek in jou?". Of 45 taaltechnologen voor een Belgium NLP Meetup.

Leden kunnen ook af en toe een dagje gratis komen co-worken. We werken graag samen, ook letterlijk. Recent hadden we de verenigingsprofessionals van VOV Lerend Netwerk op bezoek (mét hun minibib L&D-boeken) voor een dagje co-worken.

 

12) De Taalsector Studio

Zelfs de beste taalprofessional kan soms zodanig diep in de eigen business zitten dat het moeilijk wordt om even afstand te nemen en door de bril van de klant naar de eigen business te kijken. En dan wordt het moeilijk om zelf sterke content over jezelf te schrijven.

De Taalsector Studio kan leden daarbij helpen. Met een frisse blik, een hoop ervaring in taalzaken en een goede pen krijgen we jouw content helder, wervend, doeltreffend geformuleerd. Leden genieten een forse korting op de vaste tarieven.

 

13) Behartiging van gemeenschappelijke belangen, lobbying

De Taalsector biedt op verzoek strategische of praktische ondersteuning bij de behartiging van belangen die taalprofessionals, taalondernemingen en organisaties in de taalsector gemeenschappelijk kunnen hebben.

 


 

Neem je lidmaatschap

 

Een individueel lidmaatschap kost 285 euro (excl. btw) per jaar. Een organisatielidmaatschap 450 euro (excl. btw). Een lidmaatschap kan het hele jaar door starten.

Wens je meer informatie? Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Heb je voldoende informatie? Neem hier je lidmaatschap.

 

 

Abonneer u

 

Neem een abonnement op De Taalsector

 

Blijf op de hoogte van het nieuws en de ontwikkelingen in de taalsector.


Met een abonnement hebt u 12 maanden onbeperkt toegang tot alle afgeschermde informatie op De Taalsector Online met o.m.:

 • sectornieuws zodra het gepubliceerd wordt
 • meer dan 4000 artikelen en kennisdocumenten met informatie en achtergrondinformatie over alles en iedereen in de taalsector, alleen zichtbaar voor abonnees (99,5 procent van de website is afgeschermd).

Niet gevonden wat u zocht? Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel ons op +32 9 269 04 66 en wij vinden het voor u.


Bijkomende voordelen van het abonnement:

 • U recenseert graag? Gratis boeken en andere taalpublicaties in ruil voor uw recensie.
 • U maakt af en toe (maar ook weer niet zo vaak) kans op een gratis ticket voor een opleiding of andere activiteit in de taalsector, aangeboden door een partner (KU Leuven, Theater van A tot Z, CrossLang, Scriptorij, OCPE enz.).
 • Af en toe (maar ook weer niet zo vaak) een kleine korting op een activiteit bij De Taalsector. Om gratis toegang te krijgen tot alle activiteiten van De Taalsector is een lidmaatschap nodig.


U ontvangt geregeld De Taalsector Nieuwsbrief, die u op de hoogte houdt van nieuwe inhoud op de website.

U hebt al een abonnement voor 28,92 euro (excl. btw) of 34,99 euro (incl. btw).

Uw abonnement op De Taalsector is een beroepskost (vakliteratuur) en dus 100% fiscaal aftrekbaar (art. 49 W.I.B. 1992).

 

Ga door naar het bestelformulier ...

 

 

 

Word lid

Waarom lid worden van De Taalsector?

 • Om het pakket voordelen dat je krijgt natuurlijk. Open het pakket met de ledenvoordelen

 • En, misschien nog belangrijker, omdat je tegelijkertijd als lid wezenlijk bijdraagt aan de realisatie van een collectieve ambitie: een sterke taalsector in een taalbewuste samenleving, zodat we als sector nóg meer waarde kunnen creëren met taal en nóg meer impact kunnen hebben. Download het visiedocument "Het DNA van de taalsector / De Taalsector" (pdf)


Een lidmaatschap bij De Taalsector = persoonlijke voordelen + de ambitie om samen met anderen een verschil te maken.

 

Overtuigd? Vraag hier je lidmaatschap aan.

 

Contact

 

De Taalsector

Werkplaats & bezoekadres:
Molenaarsstraat 111 - 46
B-9000 Gent
België

Postadres:
Takkebosstraat 9
B-9000 Gent

Tel. +32 9 269 04 66

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.detaalsector.be

Professional? Volg De Taalsector op LinkedIn en Twitter.

Volg De Taalsector op Facebook en Instagram.

 

Perscontact en persberichten

 

Algemene voorwaarden en privacybeleid

 

Download onze Algemene voorwaarden en Privacybeleid

 

Aanvullende gegevens