Text2Picto sloopt muren

Text2Picto Falling Walls BerlinWie bij De Taalsector op bezoek komt, kan niet naast de uitslag van de LIAs Top 100 Live Countdown Show kijken. Hij hangt hier breeduit aan de muur, live handgeschreven door Niels, van 100 naar 1.

Onze gasten vallen vaak van de ene verbazing in de andere. 'Nooit gedacht dat de taalsector zo ongelooflijk divers is.' 'Nooit gedacht dat er zoveel creatieve oplossingen uit de taalsector komen.'

"En als u maar 1 finalist mag noemen, van welke taaloplossing bent u dan het meeste onder de indruk?" Text2Picto, dat is wat we tot nu toe het vaakst hebben gehoord. Text2Picto is een automatisch vertaalsysteem. En nu kunt u zo snel mogelijk weglopen, omdat u allergisch bent aan vertaalmachines. Of u kunt voortlezen over een fascinerende oplossing voor minstens twee miljoen Europeanen met een mentale beperking die ook graag willen mailen, surfen of liken op Facebook.

4de Belgium NLP Meetup (16 nov 2017 Brussel)

Belgium NLP MeetupNa drie succesvolle pitstops bij KU Leuven, Universiteit Antwerpen en De Taalsector in Gent is de vierde Belgium NLP Meetup te gast op de campus van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) in Elsene.

Op het programma: hoe robots talige intelligentie verwerven, hoe je miljoenen zoekertjes toegankelijk maakt via één zoekmachine (ja, met NLP) en tools voor chatbotontwikkelaars. NLP? Natural Language Processing.

Publieke taalresources en hun belang voor Vlaamse en Nederlandse TST-bedrijven (13 okt 2017, Leiden)

NOTaS-bijeenkomst bij IvdNT over publieke taalmaterialenHet Instituut voor de Nederlandse Taal in Leiden ontwikkelt en beheert taalmaterialen voor het Nederlands. Welke taalmaterialen of resources zijn er allemaal? En welke toepassingsmogelijkheden zijn er voor Vlaamse en Nederlandse bedrijven in de taal- en spraaktechnologiesector (TST)?

Daarover gaat de NOTaS-bijeenkomst in Leiden op vrijdag 13 oktober 2017. Een informatiebijeenkomst met een update over publieke taalmaterialen, én met een pitch-sessie waarin Vlaamse bedrijven de kans krijgen hun (Nederlandstalige) TST-producten te presenteren.

Zesde Top van de Europese taaltechnologiesector (9-11 okt 2017, Brussel)

Language Technology Industry Summit 2017Van maandag 9 tot woensdag 11 oktober 2017 vindt in Brussel de zesde editie plaats van de Top van de Europese Taaltechnologiesector, de LT Industry Summit. De titel van de Summit is: "Conquer the Space of Language!".

De top is een jaarlijkse bijeenkomst voor gevestigde en beloftevolle aanbieders die willen netwerken rond de nieuwste technologieën, met een zakelijk oog naar de taaltechnologiemarkt kijken en de brede trends willen volgen. Naar de LT Industry Summit komen ook onderzoekers, beleidsmakers en gebruikers.

Wie heeft het Wilhelmus geschreven? En wie deze dreigbrief?

Van wie is het Wilhelmus?Bij Amsterdam University Press is het boek ‘Van wie is het Wilhelmus?’ van Mike Kestemont, Els Stronks, Martine de Bruin en Tim de Winkel verschenen.

In dit boek halen de auteurs alles uit de computer om te achterhalen wie de echte auteur van het Wilhelmus is.

Een boek over het Wilhelmus, maar veel meer nog over auteursherkenning, op dit moment de populairste discipline binnen de stylometrie, een van de coolste velden binnen de digitale geesteswetenschappen.

Wat is stylometrie én wie is de auteur van het Wilhelmus? (spoiler alert)

3de Belgium NLP Meetup te gast bij De Taalsector (18/5)

Belgium NLP Meetup te gast bij De TaalsectorOp donderdag 18 mei 2017 wordt in Gent de 3de Belgium NLP Meetup gehouden. Drie sprekers en een informele gelegenheid om te netwerken rond de prangende taaltechnologiekwesties van het moment.

Computational Linguistics in the Netherlands (CLIN27) te gast bij KU Leuven

CLIN27 te gast bij CCL (KU Leuven)De 27ste editie van de conferentie 'Computational Linguistics in the Netherlands' (CLIN27) vindt op vrijdag 10 februari 2017 in Leuven plaats. Het programma is nu volledig en op de conferentiewebsite te raadplegen.

CLIN is in Leuven te gast bij het Centrum voor Computerlinguïstiek (CCL), dat de dag voordien zijn 25ste verjaardag viert. Voor wie de vinger aan de pols wil houden van het academisch onderzoek op het gebied van de computertaalkunde en de taal- en spraaktechnologie in de Lage Landen, is CLIN een niet te missen afspraak. Wat valt er te beleven?

2de Belgium NLP Meetup te gast bij Universiteit Antwerpen

2nd Belgium NLP MeetupTaaltechnologie is nu wel echt helemaal terug in Vlaanderen. Vijftien jaar na u weet wel wie & wie is het trauma definitief doorgespoeld. De opleidingen trekken weer meer studenten aan, de afgestudeerden blijven in Vlaanderen en wagen steeds vaker hier hun kans met een start-up of spin-off.

Dat de schwung er weer helemaal in zit, weten we sedert CLIN27 zeker. Op vrijdag 10 februari lokte CLIN27, de jaarlijkse hoogdag van de computertaalkunde in Nederland en Vlaanderen, een recordaantal deelnemers naar Leuven. Met bijna 170 bezoekers, 40 presentaties en 30 posters en een enthousiaste vibe in de wandelgangen, met een jonge generatie computertaalkundigen van wie de meesten u weet wel wie & wie zelfs van naam niet meer bleken te kennen en die ongegeneerd enthousiast stonden te zijn over hun taaltechnologie.

Taaltechnologie is helemaal in en dat bewees ook de eerste Belgium NLP Meetup rond automatische taalverwerking (NLP, natural language processing) op 7 december vorig jaar in Leuven.

Op dinsdag 21 februari wordt in Antwerpen de tweede Belgium NLP Meetup gehouden. Sprekers zijn Guy De Pauw van Textgain (Antwerpen), Martijn Spitters van Blendle (Utrecht) en Stephen Lernout van Miaa (San Jose, VS). Met taaltechnologie pesters en pedofielen uit chatrooms halen, het sentiment van uw merk of product op de sociale media in realtime volgen op een grafiekje, uw spotify voor kranten- en tijdschriftartikelen, met één muisklik de vijf topkandidaten uit een zee van ongestructureerde cv's en motivatiebrieven halen. Veel cooler gaat het niet worden. Of toch?

Slotevenement voor spraakmakend AMiCA-project (9/12, Antwerpen)

Slotevenement voor spraakmakend AMiCA-project Pesters en pedofielen op sociale netwerken ontmaskeren dankzij taaltechnologie. Op vrijdag 9 december 2016 vindt in Antwerpen het slotevenement van het spraakmakende AMiCA-project plaats. In het kader van dit project is taaltechnologie ontwikkeld waarmee de online veiligheid van kinderen beter kan worden gewaarborgd. Met tekst- en beeldanalyse slaagt de technologie erin mogelijk bedreigende situaties op sociale netwerken automatisch te herkennen. Concreet herkent de technologie situaties met cyberpesten, seksueel overschrijdend gedrag, en depressie en zelfmoordneiging.

Belgium NLP Kickoff Meetup (7/12, Leuven)

Belgium NLP MeetupOp woensdag 7 december 2016 wordt in Leuven de eerste Belgium NLP Meetup gehouden, een bijeenkomst voor iedereen met interesse in Natural Language Processing (automatische taalverwerking, NLP).

Aanvullende gegevens