Engels als onderwijstaal in het hoger onderwijs: de gevolgen. Factcheck (14/9/2018 Gent)

Engels als onderwijstaal in het hoger onderwijs: de gevolgen. FactcheckOver het Engels als onderwijstaal in het hoger onderwijs is er geen gebrek aan meningen en standpunten. "Het steenkolenengels van de professoren is echt een probleem." "Studenten kennen allemaal per definitie goed tot zeer goed Engels." "Wat je in een vreemde taal hebt geleerd, vergeet je wel sneller."

Maar wat is er nu eigenlijk allemaal fictie en wat zijn de facts? Tijd voor een wetenschappelijke factcheck van de gevolgen van het Engels in het hoger onderwijs.

De Eerste Wereldoorlog door een taalbril (12/9/2018 Brussel)

De Eerste Wereldoorlog door een taalbrilIn 1914 was de wereld nog niet geglobaliseerd. In 1918 ook nog niet. De Eerste Wereldoorlog werd niet in een global lingua franca uitgevochten, maar was een zeer meertalig conflict. Een hoop talen kwamen met elkaar in contact, taal speelde een belangrijke rol in de strijd, taal was van invloed op het conflict, en het enorme conflict had ook allerlei effecten op een groot aantal talen.

Opzienbarende ontdekkingen over taal

Opzienbarende ontdekkingen over taalBij Van Dale (VBK, Utrecht) is het boek 'Opzienbarende ontdekkingen over taal' van Milfje Meulskens verschenen. Milfje Meulskens is het gezamenlijke pseudoniem van Sterre Leufkens en Marten van der Meulen, twee jonge Nederlandse taalwetenschappers. Dit boek komt voort uit hun gezamenlijk blog 'De taalpassie van Milfje', een populairwetenschappelijk blog over taal en taalkunde.

In dit boek presenteren ze een bloemlezing van wat ze opzienbarend taalwetenschappelijk onderzoek noemen: 'Wij willen ons enthousiasme voor taalwetenschap en onze liefde voor taal graag delen, en daarom staat dit boek tjokvol ontdekkingen van taalwetenschappers die zó fascinerend zijn dat iedereen er meer over zou moeten weten.'

Dit boek gaat over taal en interessante ontdekkingen in de taalwetenschap, maar vooral ook over de fascinatie van wetenschappers voor taal.

Wintersymposium over wiskunde en taal

Wintersymposium over wiskunde en taalWaarom zijn wiskundigen goed in taal? Milan Lopuhaä-Zwakenberg (RU) komt erover spreken op het Wintersymposium van het Koninklijk Wiskundig Genootschap. Hij is een van de vier wetenschappers die op het wintersymposium raakvlakken tussen wiskunde en taal zullen belichten.

'Wiskunde en taalkunde kennen fascinerende raakvlakken. De wiskunde kan ons iets leren over taaluitingen. Aan zowel de wiskunde als de taalkunde liggen logische denkpatronen ten grondslag. En natuurlijk wordt wiskunde zelf ook gezien als taal.'

"De meeste dieren zijn niet te beroerd om een praatje te maken"

Dierentalen“Als je geluk hebt, ontmoet je een dier dat met je wil praten. Als je nog meer geluk hebt, ontmoet je een dier dat de tijd en de moeite neemt je te leren kennen. In mijn ervaring zijn de meeste dieren niet te beroerd om een praatje te maken. Ze zijn ook genereus in wat ze bereid zijn te vertellen."

"Met sommige dieren kun je hechte relaties aangaan. Zo’n relatie kan je niet alleen veel over het dier in kwestie leren, maar ook over taal, en over jezelf. Andere dieren hebben een eigen perspectief op de wereld. Mee kunnen kijken door hun ogen verrijkt je eigen leven en laat het anders zien."

"Veel mensen reizen om hun horizon te verbreden en nieuwe ervaringen op te doen, en om nieuwe culturen te leren kennen. Op iedere straathoek zijn echter al talloze culturen te vinden – van mieren en duiven en katten en hazen en koeien, het is maar net waar je woont.”

Dat zegt Eva Meijer in het voorwoord van haar boek Dierentalen. Dierentalen gaat over de talen waarmee dieren onderling en met mensen communiceren. De auteur onderzoekt in dit boek ook wat de betekenis is van die talen voor hoe we denken over dieren en over taal. In ieder geval communiceren dieren veel uitgebreider dan tot nu toe werd gedacht.

Naamkundesymposium over Zeeuwse familienamen

Naamkundesymposium Zeeuwse familienamenIn het Zeeuwse Sluis vindt op zaterdag 18 maart 2017 een symposium over Zeeuwse familienamen plaats. De sprekers zijn geen lokale volksetymologen maar gereputeerde naamkundigen. Een gelegenheidje dus voor wie serieus kennis wil maken met (het kruim van) de naamkunde.

Historische taalkunde: nieuw handboek, feest in de rederijkerskamer, nascholing voor leerkrachten

Basisboek Historische taalkundeBij uitgeverij kleine Uil (Groningen) is het 'Basisboek Historische taalkunde' verschenen. Het is van de hand van Nanne Streekstra en Henk Bloemhoff en met medewerking van Ronny Keulen en Arjen Versloot tot stand gekomen. Het boek is bedoeld als naslagwerk voor studenten neerlandistiek en iedereen die historische taalkunde en processen van taalverandering boeiend vindt. En verder ook: Feest in de rederijkerskamer. Van perkament tot PowerPoint.

Nieuw boek over wat taal allemaal is

Taal, nieuw boek van Sterre Leufkens over wat taal allemaal isTaal. Zo heet het boek van taalwetenschapper Sterre Leufkens dat bij Amsterdam University Press (AUP) is verschenen. Dit boek gaat over wat taal allemaal is en wat er allemaal mee gedaan kan worden. Geen academisch traktaat, maar een prettig lezende en goed onderbouwde wetenschappelijke introductie voor een breder publiek.

Rechts is waar de duim links staat

Rechts is waar de duim links staatBij uitgeverij Pelckmans (Kalmthout) is 'Rechts is waar de duim links staat' van José Vandekerckhove verschenen. Een boek over taal en taalkunde, zo onbevangen en simpel geschreven dat iedereen mee kan. Een mooi staaltje wetenschapspopularisering.

Pijnlijk herkenbaar: de 1500 beste taalclichés

Dat hoor je mij niet zeggen!Bij uitgeverij Thomas Rap (Amsterdam) is onlangs 'Dat hoor je mij niet zeggen!' van Pepijn Hendriks en Wouter van Wingerden verschenen. Het boek is een selectie van 1500 sprekende taalclichés uit een nog veel grotere verzameling van 5000 clichés die de auteurs de voorbije dertien jaar hebben opgeschreven.

Aanvullende gegevens