VTM-nieuwsanker Stef Wauters wint Wablieft-prijs 2021

Stef Wauters wint Wablieft-prijs 2021De winnaar van de Wablieft-prijs voor duidelijke taal is dit jaar Stef Wauters.

Wablieft, het Centrum voor Duidelijke Taal, gaat elk jaar op zoek naar inspirerende voorbeelden van heldere communicatie en bekroont de topper met de Wablieft-prijs.

Stef Wauters viel bij Wablieft op dankzij zijn heldere en natuurlijke manier van spreken, ook in studiogesprekken.

Lees meer...

Steven Van Gucht wint Wablieft-prijs 2020

Steven Van Gucht wint Wablieft-prijs 2020“Duidelijk taalgebruik is heel belangrijk, zeker tijdens een pandemie, want die treft iedereen."

De Wablieft-prijs voor duidelijke taal gaat dit jaar naar Steven Van Gucht, viroloog en woordvoerder van het federale onderzoeksinstituut Sciensano. Met deze prijs bekroont Wablieft elk jaar een persoon of organisatie die duidelijke taal gebruikt of die anderen aanspoort om dat te doen. Van Gucht krijgt deze erkenning voor zijn heldere uitleg over de coronacrisis.

Lees meer...

Met taaltechnologie naar de finale van de PhD Cup

Vlaamse PhD CupOp 6 oktober 2020 werd in Leuven de Vlaamse PhD Cup 2020 uitgereikt. Acht wetenschappers maakten kans om de cup te winnen. Kandidaat Jeroen De Gussem (Universiteit Gent) liet in zijn onderzoek zien hoe de nieuwste taaltechnologie samen kan komen met eeuwenoude teksten.

Jeroen De Gussem: "Het publiek komt dagelijks in contact met taaltechnologie aan de hand van Siri, Google, Facebook, ... Met mijn onderzoek wil ik aantonen dat de applicaties van die technologie niet enkel voor het heden en voor de toekomst relevant zijn, maar ook voor de analyse van ons verleden."

Lees meer...

Diversiteitspraktijk.be toont hoe klare taal ook in coronatijden rendeert

Diversiteitspraktijk.beDe coronacrisis heeft duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is om helder en eenvoudig te communiceren met laaggeletterden en anderstaligen.

Gemakkelijk gezegd natuurlijk, want hoe doe je dat dan concreet? Atlas, integratie en inburgering Antwerpen, heeft een nieuwe website ontwikkeld met heel veel handige informatie en praktische tips voor professionals en vrijwilligers die helder, eenvoudig en vooral effectief moeten communiceren in de supertaaldiverse context die een grote stad als Antwerpen in sneltempo geworden is.

Een greep uit de vele concrete uitdagingen die op de website aan bod komen. En een greep uit de praktische tips om die uitdagingen effectief aan te gaan.

Hoe spreek je in heldere taal? Hoe schrijf je in heldere taal? Hoe laat je je collega Nederlands oefenen op het werk? Hoe beoordeel je tijdens een sollicitatiegesprek of iemand voldoende Nederlands kent? Wat is laaggeletterdheid? Hoe herken en ondersteun je iemand die laaggeletterd is? Mag je collega op het werk zijn moedertaal spreken? Hoe lang duurt het om Nederlands te leren? Hoe ondersteun je je boodschap met beelden en pictogrammen? Hoe zorg je ervoor dat anderstalige deelnemers zich welkom voelen bij een activiteit? Hoe onthaal je een anderstalige medewerker?

Lees meer...

Aanvullende gegevens