Language Industry Awards (LIA's)

Geen sector zonder jaarlijkse oscarceremonie, en dus reikt ook de taalsector ieder jaar de LIA's of Language Industry Awards uit. De LIA's gaan naar innovatieve taalprojecten, creatieve taaldiensten en taalproducten, handige taalsoftware, leerrijke websites, succesvolle evenementen en beloftevolle initiatieven in de taalsector.

Daarnaast worden er ook vier LIA's uitgereikt aan studenten die een artikel over taal(werk) hebben ingezonden. Een LIA op je cv is een enorme meerwaarde.

Language Industry Awards

Dries Debackere (De Taalsector): “Veel mensen vinden talenkennis vanzelfsprekend, maar het belang van een goed ontwikkelde taalsector kan men moeilijk overschatten. Om maar een paar voorbeeldjes te noemen: goede meertaligheid is onmisbaar voor een sterk op export gerichte economie, adequate taaloplossingen voor mensen met een beperking en een goede geletterdheid van de bevolking zijn cruciaal voor een inclusieve en open samenleving."

LIA's

Kristof De Weerdt, die de LIA voor Beste Taalpublicatie 2015 in de wacht sleepte als auteur van De mier en het ijsje, een tweetalig voorleesboekje in Nederlands en Vlaamse Gebarentaal, vertelde in zijn aanvaardingstoespraak in Vlaamse Gebarentaal: “Deze LIA is voor ons ongelooflijk belangrijk. Het is een prijs voor een tweetalig voorleesboekje, maar het is nog veel meer een beloning voor iedereen die zich inzet voor doven en voor Vlaamse Gebarentaal in het algemeen en in het bijzonder voor de goede taalontwikkeling van kinderen die Vlaamse Gebarentaal als moedertaal hebben en evenveel recht hebben op leuke boekjes als kinderen die in het Nederlands opgroeien.”

Jan Hautekiet overhandigt een LIA aan Kristof De Weerdt

Dries Debackere (De Taalsector): “De uitreiking van de LIA’s en de voorafgaande campagnes van de 40 genomineerden laten ieder jaar het beste van het beste uit de taalsector zien. Dit jaar is de taalsector vooral in beeld gekomen als een open sector die met beide benen in de samenleving staat en producten en diensten ontwikkelt die echte maatschappelijke waarde hebben.”

Amelie De Keyser, die de ceremonie leidde: “Ik ga van deze editie van de LIA’s vooral de ongelofelijke verscheidenheid aan taaldiensten en taalproducten onthouden. Ik zie ook dat steeds meer mensen voelen dat een nominatie belangrijk is en zeer positief kan afstralen op de genomineerde en tegelijk op de hele taalsector. Proficiat aan alle genomineerden en aan iedereen die zichzelf én de taalsector zo aantrekkelijk mee in beeld heeft gebracht.”

In 2016 werden uit alle hoeken van de taalsector ruim honderd nationale en internationale nominaties voor de longlist ingediend, waarvan er uiteindelijk veertig op de shortlist kwamen en campagne mochten voeren voor een LIA. De 40 genomineerden voor de 8 LIA’s verzamelden samen meer dan 21.000 stemmen.

In 2017 hadden de Language Industry Awards het format van een top 100: de LIAs Top 100 Live Countdown Show. Niet met 100 muziekjes natuurlijk, maar met interviews, gesprekken en sterke verhalen met vele tientallen taalprofessionals over de beste taaloplossingen uit de taalsector van de afgelopen jaren. Live vanuit Gent en te volgen via Facebook Live.

- #LIAS2018 THE STUDENT EDITION -
In 2018 waren alle spotlights exclusief op de studenten gericht. De LIA's bekroonden de beste populair-wetenschappelijke artikelen en ... de beste pitches. Download het programmaboekje (pdf) met alle informatie over de LIA's 2018.

2019, 2020, 2021
Op donderdag 30 april 2020 zouden in Gent de LIA's 2019 worden uitgereikt. #LIAS2019 stond in het teken van taal als sterk merk. Wegens corona werd alles afgelast en uitgesteld tot 11 maart 2021 en vervolgens nogmaals tot 15 december 2021. Update: dit event vindt plaats op woensdag 27 april 2022 :-)

2022
Op donderdag 16 maart 2023 worden in Gent de LIA's 2022 uitgereikt.

 

Partners

De Language Industry Awards worden gedragen door partners uit alle segmenten van de taalsector: Belgische Kamer van Vertalers en Tolken (BKVT), Mastervoice (Temse),Textgain (Antwerpen), Atolo (Brussel), Instituut voor de Nederlandse Taal (Leiden), Drongo, Universiteit Gent, Universiteit Antwerpen, KU Leuven, Yamagata Europe (Gent), CrossLang (Gent), Wordbee (Luxemburg), de Taalunie, vzw Variaties, RealDolmen (Kontich), Alta Verba (Erembodegem-Aalst), KDV Language & More (Arendonk), PassaParola (Aarschot), Webred (Schulen), Belgian Quality Translation Association (BQTA), Stichting Nederlandse Dialecten (SND), Het Correctiebureau (Geraardsbergen), Verseau trainingen (Dordrecht), Linguix (Antwerpen), Dialectloket.be.

 

Ontdek de LIA's op www.languageindustryawards.eu

 

Student?

Welkom in de taalsector!

Ben je student en wil je graag van taalwerk je beroep maken? Droom je van een carrière in de taalsector?

Dan zit je bij De Taalsector goed. Op onze website vind je een paar duizend artikelen met nieuws en achtergrondinformatie uit de verschillende segmenten van de taalsector.

Wist je dat de meeste hogescholen en universiteiten een lidmaatschap bij De Taalsector (incl. toegang tot The Language Sector) hebben? Zo kun jij onbeperkt meelezen met de actieve taalprofessionals en alles ontdekken over taalwerk en de taalberoepen.


Tip: de beste manier om de taalsector te volgen is met De Taalsector Nieuwsbrief. Meld je hier aan. Het is gratis.

 

Stageplaats gezocht?

Misschien ben je wel op zoek naar een stageplaats? Neem hier een kijkje voor meer informatie over een stageplaats bij De Taalsector.

 

Wedstrijd

Ken je onze LIA’s of Language Industry Awards al? Op dit jaarlijks event kun jij als (taal)student de taalsector overtuigen van je talent voor taal en taalwerk. Wil je graag meer weten? Neem dan zeker een kijkje op http://www.languageindustryawards.eu. Doe mee en maak kans op een LIA!

 

The Value of Language

Op zoek naar taaloplossingen voor uw bedrijf of organisatie?

 

The Value of LanguageThe Value of Language is hét evenement in de taalsector waar professionele gebruikers en inkopers informatie en kennis komen halen over taaldiensten, taalproducten en taalexpertise uit alle segmenten van de taalsector.

Dit evenement is een samenwerking tussen De Taalsector en KU Leuven. Het vindt plaats in hartje Brussel, dé wereldhoofdstad van de meertaligheid.

 

 

De Taalmarkt op The Value of LanguageBezoekers kunnen op dit event een bezoekje brengen aan De Taalmarkt en/of deelnemen aan De Taalconferentie. Deze twee initiatieven vinden op dezelfde plaats en hetzelfde tijdstip plaats.

Op De Taalmarkt vindt u taaloplossingen op uw maat, demo’s, persoonlijk contact met taalleveranciers en de beste deals.

 

 

De Taalconferentie op The Value of LanguageOp De Taalconferentie kunt u terecht voor objectieve kennis en knowhow over taaloplossingen, inzicht in de taalmarkt, zicht op trends en innovaties, dialoog met experts, enz.

 

Ontdek het evenement op www.thevalueoflanguage.eu.


Agenda

 

Hier is een overzicht van komende en recente activiteiten georganiseerd door De Taalsector.

Bekijk de sectoragenda voor een selectie van relevante events in de brede taalsector.


Komende activiteiten

08/09/2023
Workshop

Alles over ISO 24495-1, de nieuwe norm voor duidelijke taal (inspiratiesessie De Taalsector) Online

11/09/2023
Workshop

Online dialectbronnen (workshop De Taalsector) Online

3/10/2023
Workshop

Prijscalculatie voor taalprofessionals Gent

19/10/2023
Workshop

Zit er nog steeds een taalprofessional in jou? (workshop voor kandidaat-zijinstromers in de taalsector) Gent

18/11/2023
Workshop

Succesvol onderhandelen over je prijs: dagworkshop voor taalondernemers GentFormats

Bij De Taalsector hebben we verschillende formats voor onze leeractiviteiten. Bij elk format hoort een ander niveau van engagement. 
 
Inspiratiesessie – deze sessies zijn bijna altijd online, ze duren niet langer dan één uur en zitten boordevol inspiratie rond een specifiek thema. Deze sessies zijn vaak tijdens de lunchpauze of aan het begin van de werkdag en zijn gratis voor iedereen.
 
Workshop – workshops draaien om kennis en direct inzetbare vaardigheden, ze duren meestal een halve of een hele dag en vinden vaak plaats bij De Taalsector in Gent. Workshops zijn betalend, behalve voor de leden van De Taalsector, die ze gratis of met grote korting kunnen volgen. Heb je betaald voor een workshop en beslis je binnen 14 dagen na de workshop om lid te worden van De Taalsector? Dan trekken we de prijs voor deze workshop integraal af van je lidmaatschapsbijdrage.
 
Opleidingstraject – een reeks workshops rond één onderwerp. vinden plaats in Gent en zijn betalend. 
 
Community Meetup – online bijeenkomst exclusief voor de leden van De Taalsector, waarin ze rond een specifiek onderwerp expertise uitwisselen. Helemaal gratis.

Op maat. Wil je een workshop boeken voor jouw medewerkers en op maat van jouw bedrijf? Een leeractiviteit met een specifieke focus op een bepaald taalberoep of een segment van de taalsector? We bieden onze leeractiviteiten ook aan op maat van jouw organisatie. Heb je een vraag of wil je contact opnemen en een activiteit op maat bespreken? Stuur ons gerust een e-mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel ons op +32 9 269 04 66.

 

 

Recente activiteiten

 

 

Wat langer geleden

 

Geïnspireerd?

Zin in samenwerking? Ideeën voor een activiteit? Een dringende leernood? Stuur ons een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel ons op +32 9 269 04 66.

 

 

The Language Sector

The Language Sector

The Language Sector is een meertalige nieuwswebsite van De Taalsector: nieuws uit de brede Europese taalsector én vertaaltechnologie in actie. De Taalsector is verantwoordelijk voor de inhoud, CrossLang voorziet de technologie.

Lees meer op http://www.thelanguagesector.eu/nl/doe-mee

Word lid van De Taalsector

Welkom bij De Taalsector. Onze ambitie is om de taalprofessionals en de taalsector te versterken. Jij kunt daar als lid aan bijdragen ... en mee van profiteren.

 

Kies je formule


125 - Multi Lidmaatschap: voor leden die ook deel uitmaken van een andere professionele vereniging in de taalsector, vanaf 125 euro (excl. btw)

250 - Standaard Individueel Lidmaatschap: voor 250 euro (excl. btw) per jaar

450 - Organisatielidmaatschap: voor 450 euro (excl. btw) per jaar

 

Vergelijk de verschillende formules en maak je keuze. Je kunt een lidmaatschap om het even wanneer laten ingaan, pauzeren of opzeggen.


Regel nu je lidmaatschap via dit online aanmeldformulier

 


 

Ledenvoordelen


Treed binnen in onze exclusieve online ledencommunity, een ontmoetingsplaats voor taalprofessionals uit alle hoeken van de taalsector. Ze staan klaar om hun kennis en expertise met jou te delen.

De Taalsector biedt (naast open workshops en inspiratiesessies) ook zakelijke expertise op jouw maat, van individuele coachingsessies tot uitgebreide leertrajecten.

De Taalsector heeft een sterk en breed netwerk. Onze connecties kunnen ook voor jou waardevol zijn. Doe er je voordeel mee.

We laten jouw stem ook horen bij overheden en andere stakeholders die een impact hebben op de brede taalsector. En onder meer met de LIA’s laten we het beste uit de taalsector op een aantrekkelijke manier zien aan een breed publiek.

Als lid ben je ook altijd hartelijk welkom in onze coworkingspace in Gent. Je kunt er ook vergaderingen houden of workshops organiseren tegen gereduceerd tarief.

Word nu lid van De Taalsector, verrijk je carrière en versterk onze community van taalprofessionals.

Ontdek nog meer voordelen

 Wat zeggen onze leden?


‘klankbordgesprekjes belangrijk’ (IW)

‘uiterst boeiende workshops’ (JB)

‘uitwisselen over taalberoepen is grote meerwaarde’ (NH)

‘helpt om uit mijn cocon te komen’ (GB)

‘werken samen om de taalsector te versterken’ (KDC)

‘altijd fijn om te sparren’ (SL)


Meer verhalen en getuigenissen >>

 

Onze leden


Onze leden werken onder meer bij:

 • taaltechbedrijven als Textgain en Linguineo,
 • grote en kleine vertaalondernemingen als Yamagata Europe, Tradas, Wilkens, Stoquart, BLS of Crealingua,
 • taalopleiders als Atolo, ElaN Learning en Ruysschaert
 • de vertaalafdeling van de Europese Commissie (DGT),
 • de Taalunie,
 • het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT),
 • Drongo.nl,
 • de talenopleidingen aan UGent, UAntwerpen, KU Leuven, VUB en hogescholen als Thomas More, HoGent, Zuyd Hogeschool, UCLL, AP Hogeschool, PXL
 • tolkbedrijven als Mastervoice en Idem Dito,
 • (technische) redactiespecialisten zoals Flow en Het Correctiebureau ...
 • overheidsorganisaties zoals de VDAB, de Vlaamse Onderwijsinspectie
 • bedrijven buiten de taalsector zoals BEP Europe en agency's zoals Blondé of minth,
 • de zaak die hun eigen naam of een typische taalsectornaam als Fraseria, The Dutch Club, Articulate, Passion for Translation of Evelingua draagt of anders gewoon naar de kat is genoemd (Taketoki ;-)

 

Regel nu je lidmaatschap via dit online aanmeldformulier

 

Abonneer u

 

Neem een abonnement op De Taalsector

 

Blijf op de hoogte van het nieuws en de ontwikkelingen in de taalsector.


Met een abonnement hebt u 12 maanden onbeperkt toegang tot alle afgeschermde informatie op De Taalsector Online met o.m.:

 • sectornieuws zodra het gepubliceerd wordt
 • meer dan 4000 artikelen en kennisdocumenten met informatie en achtergrondinformatie over alles en iedereen in de taalsector, alleen zichtbaar voor abonnees (99,5 procent van de website is afgeschermd).

Niet gevonden wat u zocht? Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel ons op +32 9 269 04 66 en wij vinden het voor u.


Bijkomende voordelen van het abonnement:

 • U recenseert graag? Gratis boeken en andere taalpublicaties in ruil voor uw recensie.
 • U maakt af en toe (maar ook weer niet zo vaak) kans op een gratis ticket voor een opleiding of andere activiteit in de taalsector, aangeboden door een partner (KU Leuven, Theater van A tot Z, CrossLang, Scriptorij, OCPE enz.).
 • Af en toe (maar ook weer niet zo vaak) een kleine korting op een activiteit bij De Taalsector. Om gratis toegang te krijgen tot alle activiteiten van De Taalsector is een lidmaatschap nodig.


U ontvangt geregeld De Taalsector Nieuwsbrief, die u op de hoogte houdt van nieuwe inhoud op de website.

U hebt al een abonnement voor 28,92 euro (excl. btw) of 34,99 euro (incl. btw).

Uw abonnement op De Taalsector is een beroepskost (vakliteratuur) en dus 100% fiscaal aftrekbaar (art. 49 W.I.B. 1992).

 

Ga door naar het bestelformulier ...

 

 

 

Word lid

Waarom lid worden van De Taalsector?

 • Om het pakket voordelen dat je krijgt natuurlijk. Open het pakket met de ledenvoordelen

 • En, misschien nog belangrijker, omdat je tegelijkertijd als lid wezenlijk bijdraagt aan de realisatie van een collectieve ambitie: een sterke taalsector in een taalbewuste samenleving, zodat we als sector nóg meer waarde kunnen creëren met taal en nóg meer impact kunnen hebben. Download het visiedocument "Het DNA van de taalsector / De Taalsector" (pdf)


Een lidmaatschap bij De Taalsector = persoonlijke voordelen + de ambitie om samen met anderen een verschil te maken.

 

Overtuigd? Vraag hier je lidmaatschap aan.

 

Contact

 

De Taalsector

Molenaarsstraat 111 - 46
B-9000 Gent
België

Tel. +32 9 269 04 66

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.detaalsector.be

Professional? Volg De Taalsector op LinkedIn en Twitter.

Volg De Taalsector op Facebook en Instagram.

 

Perscontact en persberichten

 

Algemene voorwaarden en privacybeleid

 

Download onze Algemene voorwaarden en Privacybeleid

 

Aanvullende gegevens