Een inspiratiedag voor docenten moderne vreemde talen uit het volwassenenonderwijs (25 nov 2017, Antwerpen)

Intertaal inspiratiedagUitgeverij Intertaal organiseert op zaterdag 25 november 2017 in Antwerpen de 1ste Intertaal Inspiratiedag, een studiedag voor docenten moderne vreemde talen uit het volwassenenonderwijs. Met o.a. docent Spaans Kris Buyse (KU Leuven) over het gebruik van de moedertaal in het vreemdetalenonderwijs en pedagoog Pedro De Bruyckere (Arteveldehogeschool) over mythes over leren en onderwijs.

Congres Vreemdetalendidactiek (19/10/2017 UHasselt)

Congres VreemdetalendidactiekOp donderdag 19 oktober 2017 heeft in Diepenbeek (Universiteit Hasselt) het jaarlijkse Congres Vreemdetalendidactiek plaats.

Het congres bestaat traditiegetrouw uit ateliers en een uitgeversexpo. Dit jaar is er voor het eerst ook een plenaire opening. Daarvoor komt prof. Tessa Kieboom met een inspirerende lezing over hoogbegaafdheid bij jongeren. Tessa Kieboom is directeur van Exentra, het Antwerpse expertisecentrum rond hoogbegaafdheid.

Leraar moderne talen: shaping the future (29 sep 2017, Gent)

Europese Dag van de Talen-congresEpos vzw en het Europese Dag van de Talen-platform organiseren op vrijdag 29 september 2017 in Gent een congres over de opleiding van leerkrachten moderne talen en het belang van het talenonderwijs.

"Leraar moderne talen: shaping the future" is de titel van het congres. Het programma biedt onder meer workshops over de opleiding van taalleerkrachten en over meertaligheid op het werk. Tijdens het congres in Gent worden ook de EDT-awards en het Europees Talenlabel uitgereikt.

“Weg met deze ouderwets romantische opvatting over taalonderwijs!”

IntercomprehensieGent, 10 augustus 2017, Irina-Maria Roşca en Salvatore Mauro - Oei, u bent niet met een talenknobbel geboren? Toch zult u op de schoolbanken Frans en Engels en als het een beetje tegenvalt ook Duits leren.

U moet en zult deze talen leren lezen, leren verstaan en ook leren schrijven en leren spreken. Vooral dat laatste zal u bloed, zweet en tranen kosten.

En weet u wat? Hoe goed u met uw beperkt talent ook zult worden, nooit zult u de taal écht beheersen op het niveau dat u de ziel van de taal zult doorgronden, laat staan de ziel van de mensen en de cultuur achter de taal. Zonde van al de tijd en de moeite eigenlijk.

U hebt uw lot te danken aan een ouderwets romantische opvatting over taal waarvan u zich terecht afvraagt hoe zij in deze snel evoluerende en globaliserende informatiemaatschappij nog kan bestaan. Als u en ik elkaars taal goed kunnen verstaan, waarom moeten wij elkaars taal dan ook nog kunnen spreken eigenlijk?

U hebt gelijk: tijdverspilling. Gelukkig zijn er alternatieven: luistertaal of intercomprehensie bijvoorbeeld. Ja, we moeten nog een nieuwe, coole, catchy term verzinnen, maar het goede nieuws is dat u er al helemaal voor gewonnen bent. En, zo blijkt uit ons experiment in de straten van Gent, u bent niet alleen.

Ingrijpende impact van taaltesten op het leven van steeds meer mensen (22 sep 2017 Leuven)

ALTE conferentie Leuven 22 september 2017Taaltesten hebben een ingrijpende impact op het leven van steeds meer mensen. Het Centrum voor Taal en Onderwijs (CTO) van de KU Leuven organiseert samen met ALTE (Association of Language Testers in Europe) een internationale conferentie over taaltoetsing. De conferentie vindt plaats in Leuven op vrijdag 22 september 2017.

Wat is de impact van taaltesten op de maatschappij en op het leven van de personen die ze moeten afleggen? Dat is de centrale vraag op deze conferentie.

Nu een recordaantal mensen migreert in de hoop op een beter leven, zijn taaltesten vaak een cruciaal onderdeel van  migratiebeleid geworden. De impact van taaltesten op het leven van deze mensen is dan ook ingrijpend te noemen.

Update: het volledige conferentieprogramma is nu online raadpleegbaar.

Talen studeren oké, maar een dode taal?

Latijn iets voor jou?Latijn en Grieks zijn dode talen. Maar de Vereniging van Leerkrachten Oude Talen (VLOT vzw) is springlevend.

De vereniging heeft een nieuwe folder uit die aan scholieren van het zesde leerjaar basisonderwijs in eenvoudige taal uitlegt wat er van het vak Latijn precies mag worden verwacht. Latijn: iets voor jou?

De heilzame effecten van een goede taalvakantie

Over de heilzame effecten van een goede taalvakantieGent, 21 april 2017, Michelle Vyaene - Steeds meer kinderen en jongeren trekken op taalvakantie, doen mee aan een klasuitwisseling of gaan op Erasmus. Hun taalvaardigheid wordt er beter van. Het tegenovergestelde zou pijnlijk zijn.

Maar zijn er naast de talige baten nog andere positieve effecten? Michelle Vyaene zocht het tijdens haar stage bij De Taalsector helemaal uit.

En wat blijkt? We zien nog minstens drie wezenlijke positieve effecten. Een kind dat op taalkamp is geweest, komt met meer leermotivatie naar huis en is sociaal actiever én zelfredzamer geworden.

“Een goed taalkamp biedt meer dan alleen taaltraining.” Dat zegt Michelle op grond van een bevraging van 150 kinderen, ouders en monitoren.

Welkom aan boord van uw taalcruise

Languages & Travel biedt taalcruise naar de Britse eilanden en Ierland aan.Na CLIP Taalvakanties (Leuven) organiseert nu ook taalreisorganisator Languages & Travel (Brussel) een taalcruise voor jongeren.

EF Education First neemt taalreisdrempels weg met beurs

Go International taalreizenbeursEF Education First, marktleider in taalreizen, organiseerde op zaterdag 11 maart 2017 voor het vierde jaar op rij de taalreizenbeurs 'Go International' in Brussel. Doel van de beurs is jongeren en hun ouders wegwijs te maken in het aanbod van taalcursussen, taalstudies, taalstages en vrijwilligerswerk in het buitenland. Tijdens de beurs verzorgden EF en enkele gelieerde exposanten diverse seminaries, workshops en taaltests.

Europees kwaliteitslabel voor interuniversitaire taaltest

ALTE Q-Mark voor ITNADe Interuniversitaire Taaltest Nederlands voor Anderstaligen (ITNA) heeft het zogenaamde Q-Mark behaald. Q-Mark is het kwaliteitslabel van ALTE, de Europese federatie van taaltestcentra (Association of Language Testers in Europe). Krijgt het Vlaamse ITNA-taalcertificaat hiermee internationale uitstraling?

Aanvullende gegevens