Taal stimuleren bij (anderstalige) kinderen in hun vrije tijd

Taal stimuleren bij (anderstalige) kinderen in hun vrije tijdVzw de Rand en de provincie Vlaams-Brabant organiseren op zaterdag 30 maart 2019 in Wemmel opnieuw workshops rond taalstimulering bij kinderen.

 

Hoe kun je als leraar Frans de leerlingen vandaag nog motiveren?

Hoe kan ik mijn leerlingen vandaag nog motiveren voor Frans?Gent, 27 november 2018, Estelle Platiau - “Ik heb echt al alles geprobeerd, maar ik slaag er niet in mijn leerlingen te motiveren voor Frans.”

Tja, hoe kun je als leraar Frans de leerlingen vandaag nog motiveren? Voor het antwoord op deze lastige vraag trok ik twee weken geleden naar het Congres Vreemdetalendidactiek aan de Universiteit Hasselt.

In het programma was mijn oog op een bijzonder onderdeel over “motiverend lesgeven” gevallen. Geen motivational speech, maar een presentatie van nieuwe feiten over motivatie, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Tegelijk wilde ik ook met docenten Frans praten. Ik stelde een heel concrete vraag: “Kunt u één voorbeeldje geven van iets wat één van uw leerlingen buiten de klas in het Frans doet?”

Congres Vreemdetalendidactiek

Congres VreemdetalendidactiekOp donderdag 15 november 2018 wordt aan de Universiteit Hasselt in Diepenbeek het jaarlijkse Congres Vreemdetalendidactiek gehouden.

Het congres focust dit jaar speciaal op het vak Frans, het beleidskader en de beleidsinitiatieven in dat verband.

Studiedag voor taalleraren in de volwasseneneducatie (2018)

Belgian Language Teachers Breaking BarriersVrijdag 5 oktober is het wereldwijd de Dag van de Leerkracht (World Teachers' Day 2018). Die dag organiseert EPALE België, de Belgische tak van het Europees platform voor volwasseneneducatie, in Brussel een studiedag voor taalleraren uit de volwasseneneducatie in de Vlaamse, Franse en Duitstalige gemeenschap.

Op het programma van de studiedag ('Belgian Language Teachers Breaking Barriers') staan drie keynotes en vier workshops.

Taallessen (aankondiging van opdracht)

Kamer van Volksvertegenwoordigers koopt taallessen inDe Kamer van Volksvertegenwoordigers gaat voor 360.000 euro taallessen Nederlands en Frans inkopen. Met of zonder btw. Dat weet de Kamer nog niet.

Langues sans frontières (conferentie)

Langues sans frontièresOp woensdag 28 maart 2018 vindt in Brussel de conferentie Langues sans frontières plaats, een initiatief van de dienst Internationale relaties van de Fédération Wallonie-Bruxelles (FW-B) in het kader van het Europees Talenlabel.

Taalcarrousel, een handboek

Taalcarrousels, een handboekVeel nieuwkomers in Vlaanderen willen Vlamingen leren kennen en Nederlands oefenen. Veel Vlamingen zijn geïnteresseerd in andere talen en culturen en willen graag een taal oefenen in contact met native speakers.

De Taalcarrousel is een informele gelegenheid waar mensen elkaars taal oefenen. Iedereen leraar, iedereen leerling.

Vormingplus organiseert in Antwerpen en Gent al enkele jaren met succes zulke Taalcarrousels. Nu is er een praktisch handboek, dat van naaldje tot draadje uitlegt hoe je met je organisatie zelf taaloefenmomenten à la Taalcarrousel kunt opzetten. Het handboek is van de hand van Luk Scheers en Florinela Petcu, de drijvende kracht achter de Taalcarrousels bij Vormingplus.

Einde concurrentieverstoring op taalopleidingenmarkt in zicht?

Einde marktverstoring btw in zicht?De overheid is een belangrijke inkoper van taalonderwijs en taalopleidingen in allerlei vormen. Die koopt ze in op de markt, waar Talenschool nv, Talenschool vzw en Talenschool vso geïnteresseerd zijn om voor de overheid te werken. Ze bieden de overheid dezelfde taalopleiding aan, dezelfde voorwaarden, en dezelfde prijs exclusief btw. Alleen, Talenschool nv moet de overheid een prijs inclusief 21 procent btw opgeven, Talenschool vzw en Talenschool vso mogen een prijs zonder 21 procent btw offreren. Nu mag u één keer raden bij wie de overheid zeer waarschijnlijk niet gaat inkopen.

De gevolgen van deze concurrentieverstoring doordat de ene aanbieder btw-vrijstelling kan genieten en de andere niet, zijn niet min. Niet alleen voor Talenschool nv die zichzelf uit de overheidsmarkt geprijsd ziet, maar ook voor de professionalisering van de sector en de status van het beroep zijn er kwalijke gevolgen.

Wat zijn de gevolgen van deze concurrentieverstoring? Wat overweegt de regering eraan te gaan doen? En wat kunt u doen?

Taaldag voor taalleerkrachten (2019)

Studiedag CNO UAntwerpenDe jaarlijkse Taaldag van het Centrum Nascholing Onderwijs (CNO) van de Universiteit Antwerpen heeft dit jaar plaats op woensdag 7 februari 2018.

Wat kun je als taalleerkracht in het secundair en het volwassenenonderwijs op deze studiedag leren?

CLIL, immersion, bilingualer Unterricht: intercommunautair colloquium

Intercommunautair colloquium over CLILIn 81 scholen in Vlaanderen krijgen leerlingen in het secundair onderwijs niet-taalvakken in het Frans, Engels of Duits. Aardrijkskunde in het Frans bijvoorbeeld, of geschiedenis in het Engels. Het zijn zogenaamde CLIL-scholen.

CLIL is de afkorting van Content and Language Integrated Learning. Dit is sinds 1 september 2014 mogelijk in Vlaanderen. Er volgen naar schatting tweeduizend leerlingen een niet-taalvak in een andere taal dan Nederlands.

Aanvullende gegevens