Langues sans frontières (conferentie)

Langues sans frontièresOp woensdag 28 maart 2018 vindt in Brussel de conferentie Langues sans frontières plaats, een initiatief van de dienst Internationale relaties van de Fédération Wallonie-Bruxelles (FW-B) in het kader van het Europees Talenlabel.

Taalcarrousel, een handboek

Taalcarrousels, een handboekVeel nieuwkomers in Vlaanderen willen Vlamingen leren kennen en Nederlands oefenen. Veel Vlamingen zijn geïnteresseerd in andere talen en culturen en willen graag een taal oefenen in contact met native speakers.

De Taalcarrousel is een informele gelegenheid waar mensen elkaars taal oefenen. Iedereen leraar, iedereen leerling.

Vormingplus organiseert in Antwerpen en Gent al enkele jaren met succes zulke Taalcarrousels. Nu is er een praktisch handboek, dat van naaldje tot draadje uitlegt hoe je met je organisatie zelf taaloefenmomenten à la Taalcarrousel kunt opzetten. Het handboek is van de hand van Luk Scheers en Florinela Petcu, de drijvende kracht achter de Taalcarrousels bij Vormingplus.

Taaldag voor taalleerkrachten (7 feb 2018, Antwerpen)

Studiedag CNO UAntwerpenDe jaarlijkse Taaldag van het Centrum Nascholing Onderwijs (CNO) van de Universiteit Antwerpen heeft dit jaar plaats op woensdag 7 februari 2018.

Wat kun je als taalleerkracht in het secundair en het volwassenenonderwijs op deze studiedag leren?

CLIL, immersion, bilingualer Unterricht: intercommunautair colloquium

Intercommunautair colloquium over CLILIn 81 scholen in Vlaanderen krijgen leerlingen in het secundair onderwijs niet-taalvakken in het Frans, Engels of Duits. Aardrijkskunde in het Frans bijvoorbeeld, of geschiedenis in het Engels. Het zijn zogenaamde CLIL-scholen.

CLIL is de afkorting van Content and Language Integrated Learning. Dit is sinds 1 september 2014 mogelijk in Vlaanderen. Er volgen naar schatting tweeduizend leerlingen een niet-taalvak in een andere taal dan Nederlands.

Een inspiratiedag voor docenten moderne vreemde talen uit het volwassenenonderwijs (25 nov 2017, Antwerpen)

Intertaal inspiratiedagUitgeverij Intertaal organiseert op zaterdag 25 november 2017 in Antwerpen de 1ste Intertaal Inspiratiedag, een studiedag voor docenten moderne vreemde talen uit het volwassenenonderwijs. Met o.a. docent Spaans Kris Buyse (KU Leuven) over het gebruik van de moedertaal in het vreemdetalenonderwijs en pedagoog Pedro De Bruyckere (Arteveldehogeschool) over mythes over leren en onderwijs.

Congres Vreemdetalendidactiek (19/10/2017 UHasselt)

Congres VreemdetalendidactiekOp donderdag 19 oktober 2017 heeft in Diepenbeek (Universiteit Hasselt) het jaarlijkse Congres Vreemdetalendidactiek plaats.

Het congres bestaat traditiegetrouw uit ateliers en een uitgeversexpo. Dit jaar is er voor het eerst ook een plenaire opening. Daarvoor komt prof. Tessa Kieboom met een inspirerende lezing over hoogbegaafdheid bij jongeren. Tessa Kieboom is directeur van Exentra, het Antwerpse expertisecentrum rond hoogbegaafdheid.

Leraar moderne talen: shaping the future (29 sep 2017, Gent)

Europese Dag van de Talen-congresEpos vzw en het Europese Dag van de Talen-platform organiseren op vrijdag 29 september 2017 in Gent een congres over de opleiding van leerkrachten moderne talen en het belang van het talenonderwijs.

"Leraar moderne talen: shaping the future" is de titel van het congres. Het programma biedt onder meer workshops over de opleiding van taalleerkrachten en over meertaligheid op het werk. Tijdens het congres in Gent worden ook de EDT-awards en het Europees Talenlabel uitgereikt.

“Weg met deze ouderwets romantische opvatting over taalonderwijs!”

IntercomprehensieGent, 10 augustus 2017, Irina-Maria Roşca en Salvatore Mauro - Oei, u bent niet met een talenknobbel geboren? Toch zult u op de schoolbanken Frans en Engels en als het een beetje tegenvalt ook Duits leren.

U moet en zult deze talen leren lezen, leren verstaan en ook leren schrijven en leren spreken. Vooral dat laatste zal u bloed, zweet en tranen kosten.

En weet u wat? Hoe goed u met uw beperkt talent ook zult worden, nooit zult u de taal écht beheersen op het niveau dat u de ziel van de taal zult doorgronden, laat staan de ziel van de mensen en de cultuur achter de taal. Zonde van al de tijd en de moeite eigenlijk.

U hebt uw lot te danken aan een ouderwets romantische opvatting over taal waarvan u zich terecht afvraagt hoe zij in deze snel evoluerende en globaliserende informatiemaatschappij nog kan bestaan. Als u en ik elkaars taal goed kunnen verstaan, waarom moeten wij elkaars taal dan ook nog kunnen spreken eigenlijk?

U hebt gelijk: tijdverspilling. Gelukkig zijn er alternatieven: luistertaal of intercomprehensie bijvoorbeeld. Ja, we moeten nog een nieuwe, coole, catchy term verzinnen, maar het goede nieuws is dat u er al helemaal voor gewonnen bent. En, zo blijkt uit ons experiment in de straten van Gent, u bent niet alleen.

Ingrijpende impact van taaltesten op het leven van steeds meer mensen (22 sep 2017 Leuven)

ALTE conferentie Leuven 22 september 2017Taaltesten hebben een ingrijpende impact op het leven van steeds meer mensen. Het Centrum voor Taal en Onderwijs (CTO) van de KU Leuven organiseert samen met ALTE (Association of Language Testers in Europe) een internationale conferentie over taaltoetsing. De conferentie vindt plaats in Leuven op vrijdag 22 september 2017.

Wat is de impact van taaltesten op de maatschappij en op het leven van de personen die ze moeten afleggen? Dat is de centrale vraag op deze conferentie.

Nu een recordaantal mensen migreert in de hoop op een beter leven, zijn taaltesten vaak een cruciaal onderdeel van  migratiebeleid geworden. De impact van taaltesten op het leven van deze mensen is dan ook ingrijpend te noemen.

Update: het volledige conferentieprogramma is nu online raadpleegbaar.

Talen studeren oké, maar een dode taal?

Latijn iets voor jou?Latijn en Grieks zijn dode talen. Maar de Vereniging van Leerkrachten Oude Talen (VLOT vzw) is springlevend.

De vereniging heeft een nieuwe folder uit die aan scholieren van het zesde leerjaar basisonderwijs in eenvoudige taal uitlegt wat er van het vak Latijn precies mag worden verwacht. Latijn: iets voor jou?

Aanvullende gegevens