Congres Vreemdetalendidactiek (17 november 2022 Diepenbeek)
- Gegevens
- 04 oktober 2022
Op 17 november 2022 vindt in Diepenbeek de 21ste editie plaats van het Congres Vreemdetalendidactiek, jaarlijkse ontmoeting voor taalleerkrachten en leerkrachten Frans in het bijzonder. Het congres bestaat vooral uit interactieve ateliers begeleid door leerkrachten en onderzoekers met expertise in vreemdetalendidactiek.
Nieuwe talenrichtingen in de 2e graad krijgen boeiend vervolg in 2023
- Gegevens
- 03 mei 2022
Er komt vanaf september 2023 in Vlaanderen een nieuwe studierichting Moderne talen in de derde graad van het ASO (Algemeen Secundair Onderwijs, intussen omgedoopt tot doorstroomfinaliteit). Deze studierichting zal een uitgesproken taalprofiel hebben en geen combinatie zijn met Latijn, wetenschappen of economie. Scholen zullen een (niet vastgelegde) vierde moderne vreemde taal kunnen aanbieden en de studierichting zal onder meer ook inleiden in de taaltechnologie. Deze opleiding moet een ideale voorbereiding worden op opleidingen hoger onderwijs die taal centraal stellen.
Ook in september 2023 komt er in dezelfde doorstroomfinaliteit nog de richting Taal en communicatiewetenschappen, die voorbereidt op opleidingen hoger onderwijs die cultuur en communicatie centraal stellen. Ook deze studierichting zal een introductie tot taaltechnologie bevatten.
Zo zullen er drie types talenrichtingen aangeboden worden met doorstroomfinaliteit, want ook de tweepolige richtingen economie-moderne talen, Latijn-moderne talen en moderne talen-wetenschappen zullen blijven bestaan.
Nieuw vanaf september 2023: Taal & Communicatie
Er beweegt ook van alles in het TSO (Technisch Secundair Onderwijs, intussen omgedoopt tot dubbele finaliteit, wat betekent dat de afgestudeerden zowel kunnen doorstromen naar hoger onderwijs als naar de arbeidsmarkt). Daar start in september 2023 in de derde graad de nieuwe studierichting Taal & Communicatie.
Deze studierichting (met dubbele finaliteit dus) is geschikt voor jongeren die veel affiniteit voelen met taal en communicatie.
Tinder voor taaluitwisselingen
- Gegevens
- 30 april 2022
“Slechts een op de drie Waalse leerlingen kiest op school voor Nederlands” (VRT NWS, 27/09/2021). Amper één dag later: “Kennis Frans van Vlaamse studenten gaat steeds verder achteruit” (VRT NWS). De krantenkoppen liegen er niet om, het gaat aan beide kanten van de Belgische taalgrens niet goed met de vreemdetaalbeheersing én de motivatie om Frans of Nederlands te leren. ”Om die trend te keren moeten we meer jongeren geïnformeerd op taaluitwisseling sturen”, zegt Sophie Rombouts.
Sophie Rombouts bestudeerde in het kader van haar masterproef de taaluitwisselingen in gezinsverband die Swap-Swap, een Belgisch online platform, organiseert tussen Vlaanderen en Wallonië.
Zijn taaluitwisselingen dé sleutel om het taalniveau weer op te krikken en het imago van de andere landstaal te verbeteren? Een interview met Sophie Rombouts, die het allemaal onderzocht.
De Taalsector Challenge: Atolo met AtoloEval - 17 maart 2022
- Gegevens
- 03 januari 2022
In de reeks De Taalsector Challenge (online) zit je als taalprofessional op de eerste rij om te zien hoe je innovaties in je business kan toepassen. Wees mee met de ontwikkelingen in de taalsector, word er slimmer van en optimaliseer je business!
Op 17 maart 2022 van 12.00 tot 13.15 uur gaat Mieke Van Oost van Atolo De Taalsector Challenge aan met AtoloEval, het online language assessment platform van Atolo.
Leraar, trainer of coach Engels? Tijd om elkaar weer live te inspireren: BELTA Day - 30 april Brussel
- Gegevens
- 03 januari 2022
"Veel leraren zijn na twee jaar corona uitgeput. Het is belangrijk dat ze nu steun kunnen vinden bij elkaar, dat ze samen nieuwe inspiratiebronnen ontdekken, dat ze weer van alles samen doen. Laten we goed nadenken over hoe we dat het beste aanpakken. Samen nadenken en samen aanpakken."
Dat zegt Silvana Richardson, keynotespreker op de jaarlijkse hoogdag van de ELT-professional (English Language Teaching) op 30 april in Brussel. Samen leren en innoveren, het is ook helemaal het thema van de BELTA Day, de conferentie van de Belgian English Language Teachers Association (BELTA).
Congres Vreemdetalendidactiek | Universiteit Hasselt Campus Diepenbeek - 9 november 2021
- Gegevens
- 14 juli 2021
Op 9 november 2021 vindt de 20ste editie plaats van het Congres Vreemdetalendidactiek. De jaarlijkse ontmoeting voor leerkrachten Frans en vreemde taal is een initiatief van DiWeF (Didactische Werkgroep Frans), de regionale vereniging die vakactiviteiten organiseert voor leraren Frans in Vlaanderen.
Het congres bestaat uit interactieve ateliers en workshops, presentaties en lezingen met experts uit o.a. België, Frankrijk en Nederland die hun kennis en experimenten rond didactiek komen delen.
De Taalsector Presenteert: de online taalcoach - 18 juni 2021
- Gegevens
- 01 mei 2021
Wil je weten wat je allemaal kan doen met talen? Of ben je al een ervaren taalprofessional en wil je je kennis over de taalsector uitbreiden? Meld je aan voor De Taalsector Presenteert - een nieuwe serie online lunchsessies waarin De Taalsector een taalberoep presenteert. Save the dates voor De Taalsector Presenteert 2021: 21 mei en 18 juni telkens van 12u00 tot 13u15.
Op 18 juni van 12u00 tot 13u15 praten we over de online taalcoach..
BELTA Day 2021 bereidt docenten, trainers en coaches Engels voor op de wereld na corona (20 maart 2021 online)
- Gegevens
- 24 februari 2021
Corona gaat het werk van de leraar, docent, taaltrainer, coach Engels blijvend veranderen. Maar hoe? Kom inspiratie halen op de BELTA Day 2021 op 20 maart 2021 online.
Van face-to-face naar online. Het lukt steeds beter, maar een hele dag online is wel vermoeiend. Vraag het maar aan de conferentietolk en de tolk gebarentaal. Of aan de leraar en taaltrainer Engels. Zo vermoeiend, dat de Belgian English Language Teachers Association, BELTA dus, besliste om haar jaarlijkse conferentie in Brussel dit jaar in een light versie van een halve dag aan te bieden: online uiteraard, en kort, inspirerend, praktisch, met veel creativiteit (een meme-wedstrijd) en een niet te missen spannende raffle (tombola) als orgelpunt.
Meertaligheid, geletterdheid, leesbevordering, podcasts en taalvariatie op jaarlijkse CNO Taaldag (4 februari 2021, online)
- Gegevens
- 26 januari 2021
Het Centrum Nascholing Onderwijs van de Universiteit Antwerpen organiseert sinds jaar en dag rond deze tijd een studiedag voor taalleraren. Dit jaar is de zogenaamde Taaldag 2021 een halve dag, online te beleven op donderdag 4 februari. Deelnemers kiezen twee workshops uit een tiental thema's. De workshops duren elk 75 minuten.
Deze 17 Vlaamse taalprojecten krijgen extra aandacht op de Europese Dag van de Talen
- Gegevens
- 18 september 2020
Al meer dan twintig jaar viert Europa op 26 september de Europese Dag van de Talen (EDT).
Dit jaar is dat in Vlaanderen aanleiding om 17 Vlaamse taalprojecten die met Europese steun konden worden gerealiseerd, extra in de kijker te plaatsen. In de vorm van een workshop, presentatie of discussie. Alles online wegens corona, op 24 en 25 september.
Een bloemlezing van Erasmus+-projecten over taalonderwijs, meertalig onderwijs en het leren van talen.
Meer artikelen...
- Centrum voor Historische Talen opent met cursus Latijn voor breed publiek
- De toekomst van het taalonderwijs in Europa
- Wat leren leraren Frans op een praktische studiedag? Studiedag Profff - 6 maart 2020 Gent
- Wat leren taalleraren op een praktische studiedag over taalonderwijs? Taaldag - 6 februari 2020 Antwerpen
- Congres Vreemdetalendidactiek 2019
- 'Hier mag ik gewoon mijn vak geven, puur lesgeven, nul administratie, heerlijk'
- 'Hemel en aarde bewogen om een leerkracht Frans te vinden. Zonder resultaat.'
- Meedingen naar het Europees Label voor Innovatief Talenonderwijs?
- Het talenonderwijs in crisis?
- Congres rond meertalige toegang tot onderwijs