Onderzoeksrechter vindt geen tolk en laat drugkoerier gaan

Onderzoeksrechter vindt geen tolk en laat drugkoerier gaanZaterdag werd bij een Brusselse onderzoeksrechter een Braziliaan voorgeleid die de politie vrijdagavond met vier kilogram cocaïne had onderschept op de luchthaven van Zaventem. In tegenstelling tot de politie vrijdagavond vond de onderzoeksrechter zaterdag geen tolk Portugees en liet de onderzoeksrechter de verdachte - volgens de advocaat van de verdachte na een hele dag te hebben gezocht - vrij.

'Er is een tekort aan gerechtstolken in ons land,' zegt Henri Boghe, voorzitter van Lextra Lingua, vereniging van gerechtstolken, in Het Nieuwsblad. 'Af en toe ontstaat er een acuut probleem. De meeste mensen oefenen het beroep uit in bijberoep, en zijn daardoor niet altijd beschikbaar. De overheid moet het beroep aantrekkelijker maken. Gerechtstolk moet een wettelijk beschermd beroep worden, de tolken moeten een eigen statuut krijgen, en de opleidingen moeten geharmoniseerd worden.'

Ook de Belgische Kamer van Vertalers, Tolken en Filologen (BKVTF) roept in een persbericht de regering op 'zich eindelijk en dringend te buigen over het statuut van de beëdigd vertalers en tolken, die met de toenemende mondialisering en steeds opener grenzen steeds belangrijker zullen worden voor justitie'.

'Dit plaatst ons land in een zeer slecht daglicht. Voor mij is dit het bewijs dat de onaantastbare positie van de onderzoeksrechter dringend in vraag gesteld moet worden,' zegt Brice De Ruyver, professor criminologie aan de Universiteit Gent, in De Morgen.

Lees meer...

Aanvullende gegevens