Informatiearchitectuur voor intelligente content (19/9/2017, Gent)

tekom BelgiumHoe kun je al je technische informatie centraal beheren en hoe pak je het aan dat iedereen alle productinformatie gemakkelijk kan vinden? En hoe krijg je je informatie efficiënt gepubliceerd? Op de juiste plaats, op het juiste moment natuurlijk. En in de juiste vorm: in de vorm van een handleiding, een instructievideo of nog: in de vorm van aantrekkelijk beeldmateriaal voor marketingdoeleinden.

Tekom Belgium organiseert op dinsdag 19 september 2017 in Gent een studiemiddag rond het beheer en de publicatie van technische informatie.

Netwerkevent rond informatiearchitectuur (5/12, Antwerpen)

tekom Belgium & KU Leuven organiseren netwerkevent rond informatiearchitectuurTekom Belgium en KU Leuven (campus Antwerpen) organiseren op maandag 5 december 2016 een netwerkevent rond informatiearchitectuur, 'een jonge discipline met een grote toekomst'. Gastspreker is pionier Sissi Closs.

Naar een Europese bachelor- en masteropleiding in de technische communicatie? (colloquium)

Colloquium over de opleiding van technisch redacteursDe meeste technisch redacteurs zijn zogenaamde zij-instromers: vertalers of ingenieurs die zich op een gegeven moment in de technische communicatie hebben ingewerkt. Dat is oké, maar de bedrijfswereld vraagt meer, hoger en gerichter opgeleide professionals.

En dus moeten universiteiten nadenken over de opleiding van specialisten in de technische communicatie. Gespecialiseerde modules voor de vertaal- of ingenieursopleidingen zijn een goed idee, maar de vraag mag ook zijn hoe een bachelor- of masteropleiding in de technische communicatie eruit kan zien.

Op vrijdag 28 april 2017 wordt hierover op de Antwerpse campus van de KU Leuven een colloquium gehouden: het European Academic Colloquium on Technical Communication Studies. Een Europees competentiekader voor de opleiding van specialisten in de technische communicatie is in de maak. Een goede zaak voor de status van het beroep?

tekom-Jahrestagung / tcworld conference 2015: conferentieprogramma beschikbaar

tekom-Jahrestagung - tcworld conferenceVan 10 tot 12 november 2015 vindt in Stuttgart (Duitsland) 's werelds grootste evenement voor technische communicatie plaats: de tekom-Jahrestagung / tcworld conference. Het conferentieprogramma is nu online beschikbaar.

tcworld / tekom neemt Information Energy over

tcworld / tekom neemt Information Energy overtcworld GmbH, de commerciële vennootschap naast en achter tekom, de Duitse beroepsvereniging voor technische communicatie, neemt de informatiemanagementconferentie 'Information Energy' in Utrecht over.

Scripto en Teka gefuseerd

Scripto en Teka gefuseerdDe Gentse bedrijven Scripto en Teka, beiden gespecialiseerd in technische communicatie, zijn gefuseerd. Het fusiebedrijf heet voorlopig Teka. In het managementteam van de nieuwe organisatie vinden verschillende oud-collega’s elkaar terug.

TCeurope 2015 in Brussel (17/4/2015)

TCeurope 2015 op 17 april in BrusselOp vrijdag 17 april 2015 wordt in Brussel 'TCeurope 2015' gehouden, een colloquium over technische communicatie onder het motto 'Riding the Waves of Change'.

Tekom-roadshow begin september in Gent

tekom-roadshow in Gent, 10 september 2014De tcworld conference / tekom-Jahrestagung is sinds jaar en dag het belangrijkste evenement in de sector van de technische communicatie in Europa. De jaarlijkse conferentie met beurs vindt dit jaar van 11 tot 13 november in Stuttgart plaats. Sinds vorig jaar gaat daar een heuse roadshow aan vooraf. De roadshow heeft acht stopplaatsen in Europa en op woensdag 10 september houdt hij halt in Gent. Wat valt er te beleven?

Hoe schrijf je een actiegerichte white paper? (workshop)

Hoe schrijf je een actiegerichte white paper?'Om een tekst te schrijven gaan we vaak uit van een basisdocument of van bestaande informatie. Maar wat als er geen basisdocument is of als u zelf iets bedacht hebt? Hoe gaat u dan te werk om uw ideeën in een gestructureerd document om te zetten?'

Tekom Belgium en VVZC organiseren op donderdag 21 november in Antwerpen een workshop gestructureerd schrijven met Luc Bouquet en Wouter Verkerken van Teka (Gent).

tcworld conference / tekom Jahrestagung 2013

tcworld conference / tekom Jahrestagung 2013Bent u met technische communicatie bezig en wilt u de ontwikkelingen op de voet volgen? Dan is de tcworld conference / tekom Jahrestagung een niet te missen afspraak. Dit jaar vindt de conferentie van 6 tot 8 november plaats, naar verluidt voor de laatste keer in Wiesbaden (Duitsland).

Het programma ligt zo goed als vast en is al online raadpleegbaar. Opvallend aanwezig in het programma van dit jaar is de taaltechnologie. Ook de technische communicatie wordt global, social en mobile en dat gaat niet zonder taaltechnologie. Taaltechnologie, vertaaltechnologie en spraaktechnologie hebben steeds meer te bieden. Om niet te zeggen dat ze onmisbaar zijn geworden voor de efficiënte productie van het informatieproduct dat vroeger alleen een papieren document of een handleiding was.

Parallel aan de conferentie loopt in Wiesbaden de tcworld Trade Fair / tekom-Messe, een expo met een tweehonderdtal standen. Er zijn nog een paar standen beschikbaar voor wie zich aan de 3500 bezoekers wil tonen.

Zijn er dit jaar Belgen op tcworld? Wie zijn ze? En wat laten ze zien?

En hoe zit het met de opleiding van de technisch redacteur?

Aanvullende gegevens