Centrum voor Terminologie redt terminologische scripties van de vergeetput

Terminologische scriptiesDe website van het Centrum voor Terminologie (CvT) van de Universiteit Gent heeft een nieuwe pagina: een downloadpagina.

Dat is op zich weinig spectaculair nieuws, maar de pagina geeft toegang tot termenlijsten die studenten in het kader van terminologische scripties - vaak met veel bloed, zweet en tranen - hebben opgesteld.

 

Drietalig woordenboekje voor personeel ziekenhuis- en zorgsector

Woordenboekje NL, FR, EN voor ziekenhuis- en zorgpersoneelHet Huis van het Nederlands Brussel helpt Brusselaars, Brusselse bedrijven, organisaties, scholen, kinderdagverblijven, overheden met hun vragen over Nederlands leren.

Om het personeel in de (Brusselse) ziekenhuis- en zorgsector te helpen om beter te communiceren met patiënten en bezoekers heeft het Huis nu een drietalig woordenboekje: MEDICA FR.NL.EN 

Met een taalleerboek naar de les natuurkunde (recensie)

WisTaal Natuurkunde vaktaalVan een docent of een educatief uitgever met een specialisatie in de exacte vakken kun je wel een nieuw leerboek wiskunde verwachten natuurlijk. Of een nieuw leerboek natuurkunde. Maar een taalleerboek?

Toch is dat net wat Karlijn Ballemans en Vera van Westerlaak hebben gedaan. Karlijn doceert wiskunde en Vera werkt als onderwijsontwikkelaar aan beter onderwijs voor vluchtelingstudenten bij het Nederlandse WisMon, een aanbieder van (bij)lessen en cursussen in de exacte richtingen.

En ja, nu hebben ze elk een leerboek over taal gemaakt. Over vaktaal om precies te zijn. En vaktaal mag je hier letterlijk begrijpen als de taal van een vak, in dit geval de taal van het vak wiskunde en de taal van het vak natuurkunde.

Beide leerboeken vaktaal zijn in de eerste plaats bedoeld voor anderstalige leerlingen die in het Nederlandstalig onderwijs moeten instromen. Wie alvast de taal van het vak wiskunde of natuurkunde heeft geleerd, is beter voorbereid om het vak wiskunde of natuurkunde met succes te volgen, is de redenering.

Estelle Platiau las het leerboek natuurkunde - of beter: het leerboek over de taal van het vak natuurkunde - en schreef er een recensie over. Estelle Platiau is Franstalig, dus dat past. Ze studeerde meertalige communicatie aan de UCLouvain (Louvain-la-Neuve) en werkte de voorbije maanden als communicatiemedewerker bij De Taalsector om haar Nederlands bij te schaven. Lees haar recensie.

Terminologie in het Nederlandse taalgebied: problemen en uitdagingen (26/10/2018 Antwerpen)

NL-TermHoe staat het met de terminologie in het Nederlandse taalgebied? Welke problemen zijn er? En welke uitdagingen dienen zich aan?

Afspraak op vrijdag 26 oktober 2018 in Antwerpen voor de tiende editie van de TiNT-dag (Terminologie in het Nederlandse taalgebied), een geschikte gelegenheid om terug te blikken en vooruit te kijken naar de toekomst.

UGent zet zeventalig woordenboek bedrijfscommunicatie gratis online

ELeCT voortaan gratis onlineWat is het Russisch voor productreclame, hoe zeg je brand manager in het Spaans? Blow-up in het Duits? En hoe zei je floppy disk in het Frans in 1990?

Meer dan zeventig vertaalstudenten van de Universiteit Gent (en voordien de Hogeschool Gent) hebben tussen 1990 en 2016 voor hun afstudeerscriptie terminologische gegevens verzameld op het gebied van PR, marketing, reclame, pers, grafische diensten en andere deelgebieden van de bedrijfscommunicatie. Over meer dan achthonderd concepten, in zeven talen.

Al dat terminologiewerk is opgeslagen in een termenbank. En afgeleid van deze termenbank is een elektronisch woordenboek: ELeCT, wat staat voor Electronic Lexicon of Communication Terminology. Dit woordenboek maakt de Universiteit Gent nu gratis online beschikbaar.

Nieuw juridisch vertaalwoordenboek Nederlands - Spaans

Juridisch Woordenboek Spaans-NederlandsEr is een nieuw woordenboek. Het is een juridisch vertaalwoordenboek dat Spaanse termen vertaalt in het Nederlands en omgekeerd.

'Eenduidige terminologie cruciaal voor veiligheid' (TiNT-dag 24 nov 2017, Breda)

TiNT-dag 2017Veiligheid, en meer specifiek de terminologie en vaktaal die gebruikt worden bij problemen, oplossingen, behoeftes en activiteiten in verband met veiligheid. Dat is het thema van de TiNT-dag op vrijdag 24 november 2017 in Breda. TiNT staat voor Terminologie in het Nederlandse Taalgebied.

LOF-prijs voor Houtraketje, Gaspeldoornknapzakje, Oogstrelend piekhaarkelkje, Exotisch reikhalsje en 500 andere paddenstoelen

LOF-prijs Nederlandse taal voor Vlaamse mycologenDe Stichting Nederlands bouwt op 15 juni 2017 in Haarlem een studiemiddag rond de prijsuitreiking van de jaarlijkse LOF-prijs der Nederlandse Taal. De LOF-prijs der Nederlandse taal 2016 gaat naar de Nederlands-Vlaamse commissie van mycologen. Deze commissie heeft voor 500 paddenstoelen die de laatste jaren voor het eerst in Nederland en Vlaanderen zijn aangetroffen Nederlandse namen bedacht.

Volgens de Stichting Nederlands wordt het Nederlands steeds vaker vervangen door het Engels. 'Dat is verkeerd en daarom gaan wij de onttakeling van het Nederlands tegen.' Dat doet de Stichting onder meer met de jaarlijkse uitreiking van de LOF-prijs.

Universitaire talencentra organiseren vertaal- en terminologiedag

NUT vertaal- en terminologiedagKent u de NUT? De NUT is de vereniging van Nederlandstalige Universitaire Talencentra in Nederland en België. De NUT heeft 25 leden: 6 Belgische en 18 Nederlandse. Ieder jaar organiseert de NUT een studiedag over vertalen en terminologie.

Dit jaar wordt de studiedag georganiseerd door Linguapolis, het "talencentrum" van de Universiteit Antwerpen, op vrijdag 25 november 2016. De studiedag is toegankelijk zowel voor academici als voor alle geïnteresseerde taalprofessionals. Gastsprekers dit jaar zijn Nathalie De Sutter, Peter Goessens, Miet Ooms, Jeroen Aspeslagh, Leona Van Vaerenbergh en Joost Buysschaert.

Terminologie van de gezondheidszorg centraal op TiNT-dag 2016

TiNT-dag 2016 over terminologie van de gezondheidszorgOp vrijdag 18 november 2016 vindt in Bilthoven (Nederland) voor de achtste maal de TiNT-dag plaats. TiNT staat voor Terminologie in het Nederlandse Taalgebied. Dit jaar staat op de TiNT-dag de terminologie van de gezondheidszorg centraal.

Aanvullende gegevens