Martin de Haan wint Filter Vertaalprijs

Martin de Haan wint Filter VertaalprijsLiterair vertaler Martin de Haan wint de Filter Vertaalprijs 2018, een geldbedrag van 10.000 euro. Hij krijgt de prijs voor Riskante relaties, zijn nieuwe vertaling van Les liaisons dangereuses, de schandaalroman van Pierre Ambroise Choderlos de Laclos.

Martin de Haan krijgt van de jury lof voor de manier waarop hij in Nederlandse vertaling laat zien hoe rijk en bijzonder dit boek uit 1782 is. De jury noemt hem bovendien "een aansprekende ambassadeur voor het literair vertalen als professie, die in tal van media de overpeinzingen, overwegingen, opvattingen en vaardigheden die bij het vertalen komen kijken voor een breder publiek onder de aandacht brengt".

European School of Literary Translation gelanceerd

European School of Literary TranslationBegin juni is de European School of Literary Translation gelanceerd. De school is niet voor literair vertalers, maar voor literair vertaaldocenten.

De nieuwe school wil de professionalisering van literair vertalers ondersteunen 'door een pan-Europese infrastructuur voor het opleiden van literair vertaaldocenten in het leven te roepen'.

Van 12 tot 15 september 2017 wordt in Rome de eerste Summer School gehouden: Training the Teacher of Literary Translation. Wie zijn de initiatiefnemers, hoe ziet een opleiding van literair vertaaldocenten eruit en waarom kan de European School of Literary Translation een veelbelovend initiatief worden genoemd?

Man Or Machine: hoe (goed) vertalen ze literatuur?

i am a robotGent, 21 april 2017, Manon Degrieck - Hoe goed beseft de doorsnee lezer dat er vertalingen en vertalingen zijn? Dat de vertaalde roman die hij of zij aan het lezen is geen bandwerk is, maar ambachtelijk en intellectueel vakmanschap en misschien zelfs iemands levenswerk?

En concreet, hoe kun je bij de doorsnee lezer het besef aanwakkeren dat er grote kwaliteitsverschillen kunnen zijn tussen vertalingen? Dat je echt wel het verschil kunt zien tussen een machinevertaling – zelfs een gepimpte machinevertaling – en het kwaliteitswerk van een senior literair vertaler?

Met een paper of een academisch artikel? Of met een quiz? Met een leuke quiz natuurlijk, maar...

PLUK: met debuterende vertalers op verkenning in de wereldliteratuur

Nieuw vertaaltijdschrift PLUKHet Nederlandse taalgebied heeft een bloeiende vertaalcultuur. Je kunt in Nederland en België bekende en onbekende auteurs uit alle hoeken van de wereld lezen. In het Nederlands. Met dank aan de literair vertalers, die de wereldliteratuur ontsluiten.

In het nieuwe vertaaltijdschrift PLUK nemen debuterende vertalers lezers, uitgevers, boekhandelaars en iedereen die geïnteresseerd is mee op ontdekking in de wereldliteratuur. PLUK - de oogst van nieuwe vertalers.

Hoe word ik een bekend vertaler?

ELV-collegemiddag voor beginnend literair vertalersHoe word ik een bekend vertaler? Het Expertisecentrum Literair Vertalen (ELV) organiseert op donderdag 15 december 2016 in Utrecht een collegemiddag voor beginnend literair vertalers.

Aanloop Buchmesse: al ruim 300 Nederlandstalige boeken in Duitse vertaling

Aanloop Buchmesse: al ruim 300 Nederlandse boeken in Duits vertaaldIn de aanloop naar de Frankfurter Buchmesse (19 tot 23 oktober 2016) verschenen al niet minder dan 306 vertalingen van Nederlandstalige titels in het Duits. Vlaanderen en Nederland zijn dit jaar samen gastland op de grootste professionele boekenbeurs ter wereld. Naast de vertalingen zijn er ook 148 reisgidsen, kookboeken, zelfhulpboeken en andere boeken over Nederland en Vlaanderen verschenen.

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz spreekt van een 'reusachtig succes' en minister-president Geert Bourgeois noemt de belangstelling 'fenomenaal'. Verwacht wordt dat het aantal vertalingen uit het Nederlands in andere talen dan het Duits de komende jaren serieus zal stijgen.

Nieuw boek over literair vertalen: Schrijven als een ander

Schrijven als een anderBij uitgeverij Wereldbibliotheek (Amsterdam) is het boek ‘Schrijven als een ander’ van Maarten Steenmeijer verschenen. Dit boek gaat over het vertalen van literatuur. Wat is literair vertalen eigenlijk? Of wat zou literair vertalen kunnen zijn?

Het dagelijks brood van de boekvertaler

Dagelijks brood - rapport over de positie van de boekvertalerBij de Nederlandse Taalunie is een tijdje geleden het rapport 'Dagelijks brood' van de hand van Richard Kwakkel en Martin de Haan verschenen. Het rapport beschrijft de arbeidsmarktpositie van de boekvertaler in het Nederlandse taalgebied.

Literaire vertaalopleidingen gaan Europees samenwerken

Literaire vertaalopleidingen gaan Europees samenwerkenDe Europese Commissie legt bijna 300.000 euro op tafel om samenwerking mogelijk te maken in het gefragmenteerde veld van de literaire vertaalopleidingen in Europa. Er komt een Europees referentiekader voor de literair vertaler, vergelijkbaar met het Europees Referentiekader voor het leren van Vreemde Talen. Het nieuwe referentiekader zal beschrijven wat een goede literair vertaler op verschillende niveaus moet kennen en kunnen (bv. kennis van bron- en doeltaal, kennis van literatuur en cultuur van bron- en doeltaal, beroepspraktijk).

Literair vertalers houden hoofd maar net boven water

Literair vertalers komen maar net rondIn 2013 werd in Vlaanderen volgens marktonderzoeker GfK 56 miljoen euro fictie en literaire non-fictie verkocht. Dat zijn 4 miljoen boeken van 14 euro. Van al die boeken waren er 60 procent vertalingen. Dat zijn er dan 2,4 miljoen, goed voor bijna 34 miljoen euro omzet. Vertaalde fictie big business?

'Ik kom maar net rond' en 'Ik hou net het hoofd boven water'. Dat zeggen twee gevestigde literair vertalers in een artikel van Nico Schoofs in De Tijd van 13 december 2014.

Aanvullende gegevens