Hoe is de stemming in de Europese vertaalsector?

Hoe is de mood in de Europese vertaalsector?Hoe is de stemming in de Europese vertaalsector?

Een vraag die je kunt beantwoorden met harde cijfers over omzet, winst en investeringen, maar ook door te peilen naar de verwachte evolutie van de harde cijfers over omzet, winst en investeringen. Door te luisteren naar de verwachtingen en bezorgdheden die er in de sector leven. Door de sector te bevragen over wat voor de sector belangrijk is: human resources, aanwerving, uitbesteding, de relatie tussen de verschillende actoren in de markt (freelance vertalers en vertaalbedrijven bijvoorbeeld), samenwerking met onderwijs, technologische ontwikkelingen natuurlijk ook.

Welnu, dat is precies wat de jaarlijkse Language Industry Survey nu al sinds 2013 doet: met een enquête inzicht proberen te krijgen in het buikgevoel, het sentiment in de Europese vertaalsector en in de trends die er voor de sector toe doen. Met andere woorden: hoeveel vertrouwen heeft de Europese vertaalsector in zichzelf?

Bent u actief in het vertaalsegment van de taalsector (als aanbieder, inkoper of opleidingsinstelling), vul de enquête in en bepaal mee de mood van uw branche.

Het Nederlands in de vertaalwereld: situatie en perspectieven

Nederlands in de vertaalwereldHoe staat het met het Nederlands in de vertaalwereld? En hoe ziet de toekomst eruit?

Daarover gaat de studiedag die op vrijdag 29 november 2019 in Antwerpen plaatsvindt.

Ubiqus neemt dhaxley over

Ubiqus neemt dhaxley overDe Franse vertaaldienstenleverancier Ubiqus (met filiaal in Zaventem) neemt het Belgische top 10-vertaalbureau dhaxley nv (Herentals) over.


 

Ondernemen, taalvariatie en technologie op derde Taalconferentie GentVertaalt

3de Taalconferentie GentVertaalt - juni 2019Geen sterke sector naar buiten toe zonder een sterke interne community van professionals die kennis, informatie en ervaringen delen over de markt, het vak, het reilen en zeilen in de sector.

Dat geldt natuurlijk ook voor de vertaalsector.

Het Gentse netwerk GentVertaalt brengt al zes jaar vertalers, tolken, meertalig communicatoren en andere taalprofessionals samen. Dat gaat online in een levendige Facebookgroep en offline in informele netwerkavonden, een occasionele opleiding en op zaterdag 22 juni 2019 voor de derde keer in een Taalconferentie in het centrum van thuisbasis Gent.

Centraal staan de uitdagingen waar de vertaler-ondernemer voor staat: een duurzame vertaalpraktijk uitbouwen natuurlijk, maar ook slim omgaan met technologie en taalvariatie.

Er zijn nog plaatsen vrij.

Europese Commissie organiseert infosessies over grote vertaalaanbesteding

Europese CommissieDe Europese Commissie gaat de komende jaren opnieuw een hoop vertaalwerk inkopen op de markt. Een paar miljoen bladzijden.

Het directoraat-generaal Vertaling (DGT of DG Vertaling) van de Europese Commissie schat dat het de komende vijf jaar jaarlijks 15.000 bladzijden Nederlandse vertalingen uit het Engels en 3000 bladzijden uit het Frans zal inkopen. En 2000 bladzijden NL > FR, 5000 bladzijden NL > EN.

Voor het perspectief: DGT gaat ook jaarlijks 33.000 bladzijden EN > DE inkopen en 26.000 bladzijden EN > FR. En nog veel meer in 49 talencombinaties (met Engels en in mindere mate met Frans en Duits). Alles samen een paar miljoen bladzijden.

Fiscale optimalisatie met auteursrechten

Fiscaal optimaliseren met auteursrechtenHoe kun je als vertaler of tolk inkomsten uit vertaal-, tolk- en revisieopdrachten fiscaal optimaliseren? Een specialist van het juridisch adviesbureau GOlegal (Brussel) komt het op 25 april 2019 uitleggen bij de Belgische Kamer van Vertalers en Tolken.

 

BQTA Jobbeurs 2019

BQTA Jobbeurs 2019Opendeurdagen, afstudeerbeurzen, jobbeurzen alom. Dit is het seizoen. En dus ook een geschikt moment voor de derde editie van de BQTA Jobbeurs, een gespecialiseerde beurs voor studenten en (pas) afgestudeerden uit de vertaal- en vertaalgerelateerde masters aan de Belgische universiteiten.

Hoeveel verdienen vertalers?

BKVT marktstudie over tariefpraktijken in BelgiëVertalers zijn onmisbaar voor onze exporteconomie en onze open samenleving.

De vertaalbranche is net als de rest van de taalsector vitaal en optimistisch gezind. Ze surft dan ook mee op een aantal belangrijke trends, die voorlopig niet lijken te gaan stokken: globalisering, migratie, digitalisering enz.

Intussen heerst in de vertaalbranche steeds meer krapte: de vraag naar ervaren, gespecialiseerde vertalers die mee zijn met de nieuwste vertaaltechnologieën is voor steeds meer talen groter dan het aanbod. Maar wat verdienen die vertalers nu eigenlijk?

Erkende opleidingen beëdigd vertalen en beëdigd tolken in Gent

Permanente vormingen beëdigd vertalen en tolkenTaalprofessionals die als beëdigd vertaler of beëdigd tolk willen werken of blijven werken, zullen binnen afzienbare tijd een bewijs van juridische kennis moeten kunnen voorleggen.

De Federale Overheidsdienst Justitie heeft intussen twee opleidingen aan de Universiteit Gent erkend waarmee je dat bewijs van juridische kennis kunt halen: een opleiding beëdigd tolken en een opleiding beëdigd vertalen. De opleidingen starten in december.

De Taalsector Zomerquiz. Zou u een goede vertaler zijn?

Een koekje van eigen taalKent u twee talen en kunt u typen, dan kunt u zeker ook vertalen. Maar hoe goed zou u zijn als professional?

20 korte vragen, 10 lange vingers, 5 el bloemsuiker, wat potten en pannen en een snufje zout.

Hier is de lekkerste quiz van het jaar: zet u schrap voor ... een koekje van eigen taal!

Neem deel >>

 

Aanvullende gegevens