Tolken slepen vier van de zes LIA's in de wacht

Gisteren werden in taalstad Gent voor de zevende keer de Language Industry Awards, beter bekend als de LIA’s uitgereikt. De LIA’s bekronen uitmuntende taalexpertise. Er waren LIA’s voor het beste taalproject, de beste taaldienst, de beste taalpublicatie en het beste taalgerelateerde event. Daarnaast gingen ook twee studenten met een LIA aan de haal. Opvallend: vier van de zes winnaars kwamen uit het tolkvak.

LIAS2022 - de winnaars

Lees meer...

Internationals en de impact van taal op hun welbevinden, participatie en retentie - 23 maart 2023 online

Expats en welbevinden, participatie en retentieEr is in de taalsector veel expertise als het gaat om het evalueren van taalopleidingen.

Zijn de deelnemers tevreden? Hebben ze veel geleerd? Relevanter nog: zijn de doelstellingen bereikt? We kunnen het goed meten, er zijn referentiekaders en er is veel expertise over testen.

Beetje lastiger is de evaluatie als de vraag is of de deelnemers wat ze geleerd hebben ook vertaald krijgen op de werkplek of waar het voor hen echt telt? Geen nood, ook op dit vlak is er expertise.

Nog lastiger wordt de evaluatie als we ook in euro's moeten praten met klanten, inkopers en allerlei beslissers. Denk aan de kostenbatenanalyse van een taalopleiding voor pakweg een team van internationals of expats. De kosten mogen dan vaak nog gemakkelijk te traceren zijn, over de baten praten in euro's is andere koek. 

Het effect van een taalopleiding bij internationals is natuurlijk ook niet beperkt tot het talige domein, er kunnen ook heilzame effecten zijn op het welbevinden van de deelnemers-internationals, of op hun participatie zowel op het werk als in de sociale omgeving. Dat zijn factoren die slimme werkgevers ook in de gaten willen houden, want ze kunnen bepalend zijn voor de retentie van de internationals.

Nu is de vraag natuurlijk: hoe meet je de impact van een taalopleiding op welbevinden en participatie? En voor het bedrijf of de organisatie die de international tewerkstelt: hoe meet je de impact op de retentie? Nog anders gezegd, hoe meet je de economische return, ook op langere termijn? 

Hoe kunnen we over deze niet-talige impact in meetbare termen praten, onder taalprofessionals maar ook met de klant natuurlijk? Of met beleidsmakers, want niet alleen expats leren Nederlands natuurlijk. Dat is de uitdaging die drie onderzoekers van Arteveldehogeschool in september vorig jaar zijn aangegaan. Hun onderzoek loopt nog tot in 2025, maar De Taalsector heeft ze binnenkort al te gast hebben voor een eerste update aan de taalsector. 

Wil je meer weten over dit onderzoek en meepraten over de impact van taal(opleiding) op welbevinden en participatie van internationals en de economische return voor de werkgever?

Meld je aan voor onze online lunchsessie op donderdag 23 maart van 12.00 tot 13.00 uur. Dan hebben we bij De Taalsector onderzoekers Catherine Apers, Claire Maréchal en Johan Halsberghe te gast voor een gesprek met de taalsector.

Lees meer...

Laat je stem horen op Wikipedia: schrijf en bewerk artikelen over taal en taalberoepen: workshop - 16 mei 2023 Gent

Taal en de taalberoepen op Wikipedia: schrijfworkshop - 16 mei 2023 Gent

Op dinsdag 16 mei organiseren we bij De Taalsector in Gent van 14 tot 17 uur een workshop voor taalprofessionals over het schrijven van goede artikelen over taal en de taalberoepen voor Wikipedia.

Hier zijn vijf redenen waarom wij bij De Taalsector vinden dat taalprofessionals als jij moeten deelnemen:

  • Wikipedia is de grootste en meest bezochte online encyclopedie ter wereld. Daarom is het belangrijk dat de informatie over taal en taalberoepen op Wikipedia accuraat, compleet en up-to-date is. Als taalprofessional ben je ideaal geplaatst om te zorgen dat de informatie over jouw beroep op Wikipedia van hoge kwaliteit is.
  • In deze workshop leer je hoe je artikelen op Wikipedia kunt schrijven en bewerken, en hoe je de kwaliteit en betrouwbaarheid van de informatie op Wikipedia kunt verbeteren. Dit zijn vaardigheden die je ook in je dagelijkse werk als taalprofessional goed kunt gebruiken.
  • Door bij te dragen aan Wikipedia laat je zien dat je een expert bent in jouw vakgebied. Dat kan je helpen om nieuwe klanten te werven of om een promotie te krijgen op je werk.
  • Deelnemen aan de workshop is een geweldige kans om gelijkgezinde taalprofessionals te ontmoeten, ideeën uit te wisselen en tot samenwerking te komen.
  • De workshop is een leuke en leerzame manier om je eigen kennis over taal en de taalberoepen te vergroten en tegelijkertijd waarde te creëren voor de community van taalprofessionals.

Dus als je geïnteresseerd bent in het verbeteren van Wikipedia als het gaat over taal en de taalberoepen, en als je je vaardigheden als taalprofessional wil aanscherpen, meld je dan vandaag nog aan voor deze workshop!

Lees meer...

Succesvol onderhandelen over je prijs: dagworkshop - 10 juni 2023 Gent

Ben je gefrustreerd Alles over de prijsdat je niet fair betaald wordt voor je taaldiensten of je taalwerk?

De Taalsector heeft op zaterdag 10 juni 2023 in Gent een all-in-one workshop over alles wat je nodig hebt om voor je taalwerk en je taaldiensten de prijs te onderhandelen die jij fair vindt.

Een super interactieve workshop voor taalprofessionals die hun onderhandelingsvaardigheden over prijzen en tarieven een ferme boost willen geven of grondig willen opfrissen. Geen workshop die zich sneller terugverdient dan deze.

Lees meer...

Nabeschouwing rondetafel 'Wat doet de taalprofessional van morgen?' - 27 februari 2023 online

Nabeschouwing rondetafel over de taalprofessional van morgenWat gaat de taalprofessional van morgen doen? En hoe gaan we die opleiden?

Deze twee sleutelvragen houden de Vertaaldienst van de Europese Commissie (DGT) al langer bezig. Eerder deze maand legde de Commissie deze vragen tijdens een online rondetafel voor aan een select panel van opleiders, onderzoekers, professionals, werkgevers en studenten.

Ja, met deze vragen zijn wij ook bezig, zo moeten veel mensen in de taalsector gedacht hebben, want met ruim honderddertig luisterden ze twee uur lang mee naar het panelgesprek en dachten ze mee na over goede antwoorden.

Heb jij deze boeiende online rondetafel gemist, maar heb je nu maandag 27 februari rond lunchtijd zin en tijd om bij te praten? De Taalsector heeft maandagmiddag van 12.00 tot 13.00 uur debatmoderator Emma Hartkamp van de Europese Commissie te gast voor een nabeschouwing. Met haar kaarten we na over de rondetafel en de voornaamste inzichten en conclusies die het debat opleverde.

Lees meer...

Subcategorieën

Aanvullende gegevens