De positie van het Spaans in de wereld anno 2020

Positie Spaans in de wereld 2020Antwerpen - Lieve Vangehuchten - Spaans is de moedertaal van bijna 489 miljoen mensen. Dat zijn er net geen 4% meer dan in 2015. Tellen we daar de sprekers van Spaans als tweede of vreemde taal bij, dan komen we in totaal aan 585 miljoen mensen, of 7,5% van de wereldbevolking.

Met deze cijfers is Spaans de tweede meest gesproken moedertaal ter wereld, na het Chinees (Mandarijn).

Demografen voorspellen dat het aantal moedertaalsprekers Spaans de komende vijftig jaar gestaag zal toenemen, ook buiten de landen waar Spaans een officiële taal is, al is de voorspelde groei minder groot dan in eerdere rapporten (706 miljoen sprekers tegen 2050 in plaats van 756 miljoen).

Lees meer...

Creatieve lesideeën genereren met Design Thinking op de Deutschlehrertag (Brussel, 17 oktober 2020)

Deutschlehrertag 2020Op zaterdag 17 oktober 2020 wordt in Brussel de jaarlijkse Deutschlehrer*innentag gehouden. De studiedag is dit jaar opgevat als een face-to-face gelegenheid om met behulp van de Design Thinking-methode creatieve ideeën voor de goede lespraktijk te genereren en uit te werken tot 'prototypes' die oplossingen bieden voor complexe problemen.

Lees meer...

7de BELTA Day één groot succesverhaal

BELTA Day 2019Wie een nieuwe taal leert, wil daar graag af en toe een succesje bij ervaren. En wie anderen helpt bij het leren van een nieuwe taal natuurlijk ook. Daar gaat het toch om?

Succeservaringen delen, daar gaat het ook om tijdens de 7de BELTA Day, de jaarlijkse hoogdag van de Belgian English Language Teachers Association (BELTA). 11 mei 2019, Brussel.

Lees meer...

BELTA Day 2018: Defining Language and Fluency In a Global Context

BELTA Day 2018Jente Nuitten, Gent - Op 5 mei 2018 vindt in Brussel de zesde editie van de jaarlijkse BELTA Day plaats. BELTA is de Belgian English Language Teachers Association.

Dit jaar is het thema 'Defining Language and Fluency In a Global Context'. Welk Engels moeten onze leerlingen eigenlijk vlot leren spreken en schrijven? En wat bedoelen we met 'vlot'?

De plenaire gastspreker is Scott Thornbury.

Lees meer...

Gebroeders Grimm centraal op jaarlijkse studiedag voor leraren Duits

BGDVDe jaarlijkse studiedag van de Belgischer Germanisten- und Deutschlehrerverband (BGDV) vindt dit jaar op vrijdag 4 mei in Brussel plaats. Thema: Die Brüder Grimm: Literarisch - didaktisch - multimedial. Een mix van academische lezingen en workshops over de didactiek van het Duits.

Lees meer...

10 minuten Frans per dag (oefenboekje)

10 minuten FransGent, 21 november 2017, Aline Bosly - Ben jij een beginner in het Frans? Heb jij niet meer dan tien minuten per dag om te oefenen?

Hier is een nieuw handboekje met veel korte oefeningen.

Lees meer...

Deutschlehrertag (14 okt 2017, Antwerpen)

Deutschlehrertag 2017Op zaterdag 14 oktober wordt in Antwerpen de Deutschlehrertag gehouden, de lerarendag voor docenten Duits.

Lees meer...

David Crystal op BELTA Day 2017

BELTA Day 2017Op zaterdag 13 mei 2017 vindt in Brussel de vijfde editie van de jaarlijkse BELTA Day plaats. BELTA is de Belgian English Language Teachers Association. Voor deze lustrumeditie is de gastspreker niemand minder dan professor David Crystal. Er hebben zich al meer dan 250 deelnemers aangemeld.

Lees meer...

Vreemdetalendidactiek (UHasselt, 20/10/2016)

Congres Vreemdetalendidactiek (20 oktober 2016, UHasselt)Op donderdag 20 oktober 2016 vindt in Diepenbeek (Universiteit Hasselt) het jaarlijkse Congres Vreemdetalendidactiek plaats. Het congres biedt een gevarieerd aanbod aan ateliers en een uitgeversexpo. Hoewel de didactiek van het Frans op dit congres centraal staat, kan het programma in principe alle vreemdetaaldocenten aanspreken.

Lees meer...

Connected Classrooms: BELTA Day 2016 over technologie in de Engelse les

BELTA Day 2016Op zaterdag 23 april 2016 vindt in Brussel de vierde jaarlijkse conferentie van de Belgian English Language Teachers Association plaats: de BELTA Day. Het thema is Connected Classrooms en de organisatoren hebben Gavin Dudeney, auteur van "How to Teach English with Technology", als plenaire gastspreker gestrikt. Deze BELTA Day gaat dus over Engels leren met behulp van de modernste technologieën, al is er in het programma ook ruimte voor andere actuele didactische thema's.

Lees meer...

Aanvullende gegevens