Met welke woorden geeft u lucht aan uw emoties? (vragenlijst)

vragenlijst emoties Piet van SterkenburgBestaan er volgens u mooie vloeken en zo ja welke? Gebruikt u in plaats van shit ook wel kak? En zo ja, is er een verschil in gevoelswaarde tussen beide?

U komt met uw vinger tussen de deur. Uw collega snoept uw vriend of vriendin af. Met welke woorden geeft u lucht aan uw pijn? Aan uw woede?

Lexicoloog Piet van Sterkenburg onderzoekt hoe de taal waarmee we lucht geven aan onze emoties de voorbije decennia is veranderd. Doe mee met zijn onderzoek en vul de korte vragenlijst in. Eens goed vloeken zal u deugd doen.

Een woordenboek over seks en erotiek

De taal der liefdeWoordenboekmaker Ton den Boon heeft alweer een nieuw woordenboek. ‘De taal der liefde’ is een literair woordenboek van seks en erotiek.

Feiten, verhalen en weetjes achter straatnamen

Over straatnamen met nameBij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar (Amsterdam) is het boek 'Over straatnamen met name' van René Dings verschenen. Een boek vol opmerkelijke verhalen, grappige weetjes en verrassende feiten over straatnamen in Nederland.

Top van de (computer)lexicografie in Leiden (19-21 sep 2017)

eLex 2017Het Instituut voor de Nederlandse Taal (Leiden) organiseert van 19 tot 21 september 2017 de conferentie eLex 2017. eLex (Electronic Lexicography in the 21st Century) is een tweejaarlijkse internationale conferentie over de nieuwste ontwikkelingen in de lexicografie en de computerlexicografie in het bijzonder.

De computerlexicografie is een heel interdisciplinair vakgebied. Behalve lexicografen komen naar eLex ook uitgevers, softwareontwikkelaars, taaltechnologen en onderzoekers in taalverwerving, taalonderwijs, vertaalstudies en toegepaste taalkunde. Er waren de voorbije vier edities telkens ongeveer 150 deelnemers. Het thema van de vijfde editie dit jaar is 'Lexicography from Scratch’.

Wat leeft er in 2017 in de (computer)lexicografie?

Nieuw: een woordenboek voor krachtig en beeldend taalgebruik

Met zoveel woordenBij Davidsfonds (Leuven) en Amsterdam University Press (AUP) is ‘Met zoveel woorden. Gids voor trefzeker taalgebruik‘ van Rik Schutz en Ludo Permentier verschenen.

Het boek is bedoeld voor iedereen die graag krachtig en beeldend schrijft en daarvoor op zoek is naar inspiratie. Dit boek biedt in ieder geval hopen inspiratie.

Beeldwoordenboek Italiaans – Nederlands / Dizionario visuale Olandese – Italiano

Beeldwoordenboek Italiaans – Nederlands / Dizionario visuale Olandese – ItalianoBij uitgeverij intertaaL is een reeks vertalende beeldwoordenboekjes verschenen: Engels, Spaans, Frans, Duits en ook Italiaans >< Nederlands.

De woordenboekjes zijn in beide richtingen bruikbaar. Elk woordenboek bevat 2400 kleurenfoto's en illustraties die samen ruim 6000 woorden en uitdrukkingen in beeld brengen. In het beeldwoordenboek Italiaans - Nederlands bijvoorbeeld staat bij elk plaatje telkens zowel het Italiaanse als het Nederlandse woord.

Wat doet een mens tegenwoordig eigenlijk met een beeldwoordenboek?

Hoe spannend was de Nederlandse taal in 2015?

Taal in 2015Bij Van Dale Uitgevers is ‘Taal in 2015’ van Ton den Boon, Ruud Hendrickx, Sterre Leufkens en Marten van der Meulen verschenen. Het boek biedt een terugblik op de Nederlandse taal in 2015. Voor de liefhebber van de Nederlandse taal is ‘Taal in 2015’ - geen ordinair scheurkalendertje - medio 2016 nog niet gedateerd.

Een kijkje achter de schermen van de Dikke Van Dale

Waarom staat kikkervet niet in de Dikke Van Dale?Samen met de nieuwe editie van de Dikke Van Dale verschijnt bij Van Dale Uitgevers het boekje 'Waarom staat kikkervet niet in de Dikke Van Dale?' van Ton den Boon.

In dit boekje met de ondertitel ‘alles wat je altijd al wilde weten over de Dikke Van Dale’ neemt hij de lezer mee achter de schermen van het bekendste woordenboek van het Nederlandse taalgebied. Nederlander Ton den Boon is samen met Vlaming Ruud Hendrickx hoofdredacteur van de jongste Dikke Van Dale (officieel de 15de editie van Van Dale Groot Woordenboek van de Nederlandse Taal).

Redacteur (vrijwilliger) bij Stichting Nederlands

Stichting Nederlands zoekt een of twee Vlaamse redacteurs voor Op-en-Top Nederlands (vrijwilligerswerk).

De nieuwe Dikke: papier, online, app en downloadproduct

Van Dale Groot Woordenboek van de Nederlandse taalOp 6 oktober 2015 stelde Van Dale Uitgevers, een onderdeel van VBK BV, de vijftiende editie van het Van Dale Groot Woordenboek der Nederlandse Taal voor, voortaan de Dikke Van Dale te noemen.

Alle aandacht ging naar de mogelijk laatste papieren editie van het bekende woordenboek, maar ook de online versie krijgt een facelift. En dat is dan weer interessant voor wie elke dag professioneel met zijn neus in de al dan niet digitale woordenboeken zit. De papieren versie geeft recht op 1 jaar gratis toegang tot de online versie. Er is intussen ook een iOS-app en de standalone downloadversie zal vanaf december beschikbaar zijn.

Aanvullende gegevens