Een woordenboek over seks en erotiek

De taal der liefdeWoordenboekmaker Ton den Boon heeft alweer een nieuw woordenboek. ‘De taal der liefde’ is een literair woordenboek van seks en erotiek.

 

De taal der liefde telt 296 pagina’s en is een uitgave van Van Dale (VBK Media).

In De taal der liefde staan zo’n 2600 woorden die te maken hebben met seks en erotiek. Citaten van meer dan vierhonderd mannelijke en vrouwelijke schrijvers uit de Vlaamse en Nederlandse literatuur sinds 1945 verluchten het boek. Zo staan er citaten in van Dimitri Verhulst, Tom Lanoye en Loes den Hollander.

In het woordenboek neemt Ton den Boon zowel formele als erg informele woorden en uitdrukkingen op. Zo staat er:

Ketsen (informeel): geslachtsgemeenschap hebben, neuken; genoemd naar het geluid waarmee de liefdesdaad gepaard kan gaan en dus synoniem met bijvoorbeeld bonken. “Zie je daar dat hooi? Zou daar nou nog weleens een echte deerne met een d-cup liggen te ketsen met een zwakbegaafde boerenjongen?” (Joost Zwagerman, Zes sterren, 2002)

In het woordenboek staan ook dertig kadertekstjes, die het erotisch vocabulaire van auteurs als Gerrit Komrij, Tom Lanoye en Hella Haasse belichten.


Woordenboekmaker

Ton den Boon is vooral bekend als de Nederlandse hoofdredacteur van de Dikke Van Dale. Hij maakte ook al een verdwijnwoordenboek, een vergelijkingenwoordenboek, een eufemismenwoordenboek, een gevleugeldewoordenboek en een uitroepenwoordenboek. Onder de indruk? Ton den Boon heeft 25 jaar ervaring als woordenboekmaker. Hij biedt zijn ervaring en kennis ook aan in de vorm van workshops over creatieve woordvorming of over het maken van woordenboeken.

Ton den Boon: "Soms heeft een organisatie behoefte aan een eigen woordenlijst, een terminologielijst of een heus woordenboek over het jargon op de werkvloer. Op papier of online. Hoe pak je zoiets aan? Welke woorden en uitdrukkingen ga je beschrijven? Hoe verzamel je het materiaal? Ga je de trefwoorden ‘op gevoel’ beschrijven of maak je eerst een stylesheet? Als woordenboekmaker heb ik de afgelopen 25 jaar ook woordenboekjes gemaakt die als marketingmiddel werden ingezet, bv. over HTML-taal en over (Heineken) bier."

 

ISBN: 9789460773600

 

Meer info: http://www.vandale.be/de-taal-der-liefde

Meer info: www.tondenboon.nl

 

(Jente Nuitten, dd)

 

Aanvullende gegevens