Wie verdient er aan jouw woorden? En is dat oké? Online inspiratiesessie 31 mei 2023
Data is het nieuwe goud. En dat geldt ook voor taaldata. Als taalprofessional en taalondernemer zit je goed. Maar wie verdient er in deze tijden van AI eigenlijk nog allemaal geld met jouw taaldata, met jouw woorden? Met of zonder jouw akkoord?
Een inspiratiesessie over geld verdienen met taaldata en de ethische vragen die daar soms bij kunnen worden gesteld.
Nidiyare Frutos zocht uit om welke taaldata het allemaal gaat (blogposts, e-mails, chats, telefoongesprekken, vertalingen en vertaalgeheugens, termenlijsten, tolkopnames en transcripties, taalleerboeken enz.), hoe taaldata verwerkt worden en hoe er inkomsten mee gegenereerd worden.
In een korte inspiratiesessie op woensdag 31 mei 2023 (12.00 – 13.00 uur) stelt Nidiyare lastige vragen en nodigt ze uit om samen bewust te zijn van de verdienmodellen en er met elkaar over uit te wisselen.
Tolken slepen vier van de zes LIA's in de wacht
Gisteren werden in taalstad Gent voor de zevende keer de Language Industry Awards, beter bekend als de LIA’s uitgereikt. De LIA’s bekronen uitmuntende taalexpertise. Er waren LIA’s voor het beste taalproject, de beste taaldienst, de beste taalpublicatie en het beste taalgerelateerde event. Daarnaast gingen ook twee studenten met een LIA aan de haal. Opvallend: vier van de zes winnaars kwamen uit het tolkvak.
Kan de Gentse taalsector bijdragen aan de kandidatuur voor #Gent2030? En zo ja, hoe dan? - Workshop 8 juni 2023 Gent
Gent wil in 2030 Europese Culturele Hoofdstad zijn.
Dat zal niet zomaar gebeuren; de jury is streng en er zijn nog kandidaten: Brussel, Brugge en Luik bijvoorbeeld.
Om de internationale jury te overtuigen is een sterk dossier nodig. Dat moet er zijn tegen de zomer van 2024. Gent heeft dus nog even tijd om deze twee sleutelvragen helemaal goed te beantwoorden: waarom dingen we eigenlijk mee naar #Gent2030? En waarom maken we kans?
Terwijl er achter de schermen hard wordt gewerkt aan de Gentse kandidatuur, vraagt de Gentse taalsector zich af of hij misschien ook iets kan bijdragen aan het dossier voor #Gent2030. En zo ja, wat dan? Hoe zouden taal, taaldiversiteit, meertaligheid, taaltechnologie en alle taalexpertise die Gent herbergt een meerwaarde kunnen zijn voor de kandidatuur?
Om op deze vraag een goed en concreet antwoord te formuleren nodigt De Taalsector alle Gentse taalprofessionals uit voor een workshop op donderdag 8 juni 2023 van 18.00 tot 20.30 uur in Gent.
Succesvol onderhandelen over je prijs: dagworkshop - 10 juni 2023 Gent
Ben je gefrustreerd dat je niet fair betaald wordt voor je taaldiensten of je taalwerk?
De Taalsector heeft op zaterdag 10 juni 2023 in Gent een all-in-one workshop over alles wat je nodig hebt om voor je taalwerk en je taaldiensten de prijs te onderhandelen die jij fair vindt.
Een super interactieve workshop voor taalprofessionals die hun onderhandelingsvaardigheden over prijzen en tarieven een ferme boost willen geven of grondig willen opfrissen. Geen workshop die zich sneller terugverdient dan deze.
De Taalsector Garage: het meertalige voorleesboek - 28 juni 2023 Gent
De Taalsector Garage? Is een informele bijeenkomst "maken met taal": creatief denken, delen, bouwen, knutselen, experimenteren, hacken en doe-het-zelven met taal. In de breedst mogelijke zin van het woord. Voor taalprofessionals met interesse in maken en voor taalgeïnteresseerde makers.
De eerstvolgende editie van De Taalsector Garage is op woensdag 28 juni 2023 vanaf 14.00 uur, bij De Taalsector in Gent. Voor deze editie is de focus op het meertalige voorleesboek.
Het Europese Dag van de Talen-platform te gast bij De Taalsector: online inspiratiesessie 4 juli 2023
Taaldiversiteit en meertaligheid zijn belangrijke troeven. Voor Europa, voor België, voor Vlaanderen. Europa wil dat de lidstaten hun burgers meer aanmoedigen en helpen om talen te leren en stelde daartoe in 2001 de Europese Dag van de Talen (EDT) in, een jaarlijkse viering van de taaldiversiteit en het belang van taalonderwijs.
In Vlaanderen zorgt het Europese Dag van de Talen-platform (EDT-platform) voor de jaarlijkse invulling van de dag, telkens op of rond 26 september. Het EDT-platform is een verband van taalorganisaties die samen de taaldiversiteit in Vlaanderen willen bevorderen en sensibiliseren om talen te leren. Om de twee jaar organiseert het platform een congres over talenonderwijs, om het andere jaar een wedstrijd rond het leren van talen.
Op het EDT-platform komen een twintigtal organisaties samen die met taalonderwijs bezig zijn: de onderwijskoepels en de talenstudies natuurlijk, maar ook lerarenverenigingen, Goethe Institut en Alliance Française, de Europese scholen in België, de Franse en de Spaanse ambassade en andere spelers. Ook De Taalsector is sinds begin dit jaar lid van het EDT-platform. We proberen bij te dragen aan de doelstellingen van het platform en we laten via het EDT-platform ook onze stem horen over het talenonderwijs in Vlaanderen; goed talenonderwijs is cruciaal voor de goede toekomst van de taalsector.
Samen met o.m. het Vlaams Talenplatform, dat je intussen kent van de Duik in taal!-campagne, organiseert het EDT-platform in 2023 op 19 september in Brussel een Talentop rond het thema 'Motivatie voor talen'. Voor de Vlaamse beleidsmakers is het EDT-platform een gewaardeerd gesprekspartner.
Op dinsdag 4 juli 2023 van 12.00 tot 13.00 uur online heeft De Taalsector de mensen van het Europese Dag van de Talen-platform (EDT) te gast voor een gesprek met de taalsector.
Telefoneren: workshop 5 juli 2023 Gent
Veel jonge en aankomende taalprofessionals durven niet meer te telefoneren. Ze vinden bellen opdringerig, bijna brutaal. Toch is de telefoon nog steeds een fantastische uitvinding als je er even over nadenkt.
Anderen vinden dat telefoneren onpersoonlijk is. Je ziet niet hoe er aan de andere kant van de lijn gereageerd wordt en veel (vooral jonge) mensen vinden dat niet comfortabel. Onpersoonlijk? Ook dat is natuurlijk maar hoe je het bekijkt. Want wie, behalve je geliefde en je telefoon, mogen er anders nog zo dicht bij je oor komen met hun stem? Je kan de telefoon juist ook heel intiem vinden in plaats van onpersoonlijk.
In ieder geval is de telefoon een potentieel bijzonder krachtig instrument. Op twee voorwaarden: dat je er een goed gevoel bij hebt én dat je wat basistechnieken onder de knie hebt.
In de workshop Telefoneren, op woensdag 5 juli 2023 (09.30 - 12.00 uur) bij De Taalsector in Gent, word je weer verliefd op je telefoon. Je gaat niet naar huis vooraleer je (weer) met plezier en efficiënt kunt bellen.
Nabeschouwing rondetafel 'Wat doet de taalprofessional van morgen?' - 27 februari 2023 online
Wat gaat de taalprofessional van morgen doen? En hoe gaan we die opleiden?
Deze twee sleutelvragen houden de Vertaaldienst van de Europese Commissie (DGT) al langer bezig. Eerder deze maand legde de Commissie deze vragen tijdens een online rondetafel voor aan een select panel van opleiders, onderzoekers, professionals, werkgevers en studenten.
Ja, met deze vragen zijn wij ook bezig, zo moeten veel mensen in de taalsector gedacht hebben, want met ruim honderddertig luisterden ze twee uur lang mee naar het panelgesprek en dachten ze mee na over goede antwoorden.
Heb jij deze boeiende online rondetafel gemist, maar heb je nu maandag 27 februari rond lunchtijd zin en tijd om bij te praten? De Taalsector heeft maandagmiddag van 12.00 tot 13.00 uur debatmoderator Emma Hartkamp van de Europese Commissie te gast voor een nabeschouwing. Met haar kaarten we na over de rondetafel en de voornaamste inzichten en conclusies die het debat opleverde.
Zit er nog steeds een taalprofessional in jou? Workshop: 20 oktober 2023 Gent
"Ik ben in 2005 afgestudeerd als vertaler, maar heb weinig of niets gedaan met mijn studies. Nu zou ik graag in bijberoep aan de slag gaan als vertaler of copywriter."
"Denk je dat ik nog mee kan, met al die nieuwe technologieën?"
"Is de taal niet enorm veranderd intussen?"
Ben jij afgestudeerd als licentiaat vertaler, tolk of filoloog maar heb je nooit een echt taalberoep uitgeoefend én zou je wel een carrièreswitch naar de taalsector overwegen om je oude passie nieuw leven in te blazen?
De Taalsector nodigt je uit voor een spannende workshop waarin je voor jezelf het antwoord op deze vragen kunt achterhalen. Zit er nog steeds een taalprofessional in jou? Vrijdag 20 oktober 2023 van 14.00 tot 17.00 uur bij De Taalsector in Gent.
Zit er nog steeds een taalprofessional in jou? Workshop: 26 mei 2023 Gent
"Ik ben in 2005 afgestudeerd als vertaler, maar heb weinig of niets gedaan met mijn studies. Nu zou ik graag in bijberoep aan de slag gaan als vertaler of copywriter."
"Denk je dat ik nog mee kan, met al die nieuwe technologieën?"
"Is de taal niet enorm veranderd intussen?"
Ben jij afgestudeerd als licentiaat vertaler, tolk of filoloog maar heb je nooit een echt taalberoep uitgeoefend én zou je wel een carrièreswitch naar de taalsector overwegen om je oude passie nieuw leven in te blazen?
De Taalsector nodigt je uit voor een spannende workshop waarin je voor jezelf het antwoord op deze vragen kunt achterhalen. Zit er nog steeds een taalprofessional in jou? Vrijdag 26 mei 2023 van 14.00 tot 17.00 uur bij De Taalsector in Gent.
Meer artikelen...
- Laat je stem horen op Wikipedia: schrijf en bewerk artikelen over taal en taalberoepen: workshop - 16 mei 2023 Gent
- Internationals en de impact van taal op hun welbevinden, participatie en retentie - 23 maart 2023 online
- Wat doet de taalprofessional van morgen? Online rondetafel - 9 februari 2023
- Gezocht: creatieve taaldataprofessional met visie
- De Taalsector Open Adviesmiddag
- De Taalsector Presenteert: de dialectoloog - 20 januari 2023 online
- Zit er een vertaler in jou? Of is het een auteur of een copywriter? workshop - 14 december 2022 online
- Nood aan een klankbord?
- Bijeenkomst De Taalsector-leden: netwerken bij De Taalsector is voor taalprofessionals die over het muurtje kijken
- Het beste taalwerk van het jaar opnieuw bekroond tijdens de Language Industry Awards 2021
Subcategorieën
-
Feiten en cijfers
- Aantal artikelen:
- 10