De LIA's 2022: de stemming gaat open op 13 februari 2023

LIA's 2022Donderdag 16 maart 2023 worden in Gent de jaarlijkse LIA's, de Language Industry Awards uitgereikt. De LIA's geven erkenning aan de meest waardevolle diensten, producten, publicaties en events uit de taalsector in 2022.

De stemming gaat open op maandag 13 februari 2023 op de website van de LIA's. Daar zul je ook uitgebreid kennis kunnen maken met alle nominaties.

Verder worden op 16 maart in Gent ook de meest beloftevolle taalprofessionals van morgen in de schijnwerpers geplaatst. Wie voegen er dit jaar een studenten-LIA aan hun cv toe?

Voor de uitreiking van de LIA's zijn al vroegboektickets beschikbaar. Dit event is een unieke gelegenheid om samen te komen met collega's uit de sector en te netwerken met toonaangevende spelers in de taalsector.

We hopen jullie te zien op de LIA's en verheugen ons alvast op jullie stemmen vanaf 13 februari. Meer informatie en vroegboektickets zijn te vinden op www.languageindustryawards.eu.

Team De Taalsector

 

Gezocht creatieve taaldataprofessionals met visie

Mens en machine

Gent, 15 december 2022 - Dries Debackere) Lange cycli zijn fijn. Je ziet ze van ver komen, en je kunt ze niet missen, ook niet als je even verstrooid bent geweest. Steenkool, stoommachine, trein. Olie, plastic, auto. Zon, computer, data. Die laatste cyclus draait overigens nog lang niet op volle toeren. De zon kan nog oneindig veel meer energie leveren, de computers worden nog veel krachtiger en de honger naar data lijkt niet te stillen.

Iedereen copywriter

Ook de honger naar taaldata is niet te stillen, en daarmee zitten we in de taalsector ... en ook in de actualiteit natuurlijk. Tenzij je de afgelopen twee weken wel erg verstrooid bent geweest, heb je minstens een paar keer met ChatGPT gespeeld.

Lees meer...

De Taalsector Open Adviesmiddag

Ben je in een fase dat je een klankbordje kunt gebruiken om de plannen voor je taalbusiness te evalueren?

Heb je een extra paar ogen nodig om eens te kijken naar het beheer van je zaak, de aantrekkelijkheid van je persoonlijke profiel op de taalmarkt of het werven van nieuwe klanten? Kun je een betere kijk op de taalmarkt en zijn trends gebruiken?

Maak dan een afspraak voor De Taalsector Open Adviesmiddag - persoonlijk, kosteloos eerstelijnsadvies, via je favoriete video app.


 

Elke eerste donderdag van de maand maken we onze agenda vrij voor jou. Ook studenten met ondernemingsplannen en kandidaat-zijinstromers zijn welkom. Meld je tijdig aan, zodat we voor jou een individueel tijdslot kunnen reserveren. We hebben vier slots van telkens 30 minuten.

Lees meer...

De Taalsector Presenteert: de dialectoloog - 20 januari 2023 online

Wil je weten wat je allemaal kan doen met talen? Of ben je al een ervaren taalprofessional en wil je je kennis over de taalsector uitbreiden? Meld je aan voor De Taalsector Presenteert - een serie online lunchsessies waarin De Taalsector telkens een taalberoep presenteert.

Op vrijdag 20 januari 2023 van 12.00 tot 13.15 uur praten we over de dialectoloog.

 

 

Lees meer...

Zit er een vertaler in jou? Of is het een auteur of een copywriter? workshop - 14 december 2022 online

Hoeveel vertaler zit er in jou? Hoeveel auteur? En hoeveel copywriter?

De Taalsector nodigt je uit voor een spannende online workshop waarin je voor jezelf het antwoord op deze vragen kunt achterhalen. Online, woensdag 14 december 2022. Meld je hier aan!

Zit er een vertaler of een auteur in jou?

Lees meer...

Nood aan een klankbord?

Ben je in een fase dat je een klankbordje kunt gebruiken om de plannen voor je taalbusiness te evalueren? Heb je een extra paar ogen met externe expertise nodig om eens te kijken naar het beheer van je zaak, de aantrekkelijkheid van je persoonlijke profiel op de taalmarkt of het werven van nieuwe klanten? Of zit je nog helemaal in de (pre)startfase? Kun je een betere kijk op de taalmarkt en zijn trends gebruiken?  

Maak dan een afspraak voor persoonlijk, kosteloos eerstelijnsadvies, naar keuze bij De Taalsector in Gent of via je favoriete video app.

 

Praktisch

Sectorspecialist Dries Debackere is bij De Taalsector je sparringpartner in de eerste lijn.
 
Hij staat al jaren in het midden van de taalsector als trainer, coach, consultant en facilitator. Veel van zijn kennis en ervaring deelt hij op deze website, op de events van De Taalsector, met de leden in De Taalsector Community enz. Maar er zit nog veel meer kennis en ervaring in zijn brede netwerk. Elk gesprek verloopt uiteraard in alle discretie.

 

Aanmelden

Maak een afspraak via een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of bel +32 9 269 04 66.

 

Bijeenkomst De Taalsector-leden: netwerken bij De Taalsector is voor taalprofessionals die over het muurtje kijken

Ben jij een taalprofessional met een sterke expertise? Dan kan het haast niet anders dan dat jij ook een sterk netwerk hebt in je expertisedomein. Maar als professional moet je tegenwoordig ook over het muurtje van je vak, je eigen beroep, je eigen expertisedomein kijken. Dat is niet alleen inspirerend voor jou persoonlijk, maar ook verrijkend voor je taalbusiness. Het verschaft je toegang tot steeds meer expertise, die je ook aan je klanten kan aanbieden. De netwerkactiviteiten voor de leden van De Taalsector zijn zorgvuldig gefaciliteerde bijeenkomsten.

1 - "Kom gerust een uur te vroeg, wij zorgen voor een lekkere hap." Daar komen altijd al interessante contacten van.

Lees meer...

Het beste taalwerk van het jaar opnieuw bekroond tijdens de Language Industry Awards 2021

Taal is overal en heeft overal impact. Om dat goed zichtbaar te maken reiken de taalprofessionals een keer per jaar hun oscars voor het beste taalwerk uit. De Language Industry Awards, beter bekend als de LIA’s, werden vanavond voor de zesde keer uitgereikt.

Er waren LIA’s voor het beste taalproject, de beste taaldienst, de beste taalpublicatie en het beste taalgerelateerde event. De winnaars van dit jaar laten goed zien waar taal allemaal maatschappelijke impact heeft. 

LIA's 2022

Lees meer...

Community Meetup Taal en Leervormen: gamificatie - 27 september 2022 online

Dinsdag 27 september 2022 houden we de vierde meetup in een serie online meetups rond taal en leervormen. Elke vierde dinsdag van de maand, telkens van 8.30 tot 9.00 uur met een informeel kwartiertje vooraf, en ook telkens met één heel concreet en centraal thema. Exclusief voor leden van De Taalsector Community.

De Taalsector Community Online Meetup

Dinsdag 27 september 2022: taal en leervormen: gamificatie

Lees meer...

Sales voor taalondernemers (9 september 2022 Gent, sessie 1/3)

Als taalprofessional weet je dat je taalwerk maar een deel van je dag vult. Je moet ook slim kunnen ondernemen. Dat betekent je boekhouding in de gaten houden, nieuwe klanten werven en je tarieven op tijd verhogen.

In dit opleidingstraject krijg je de basis van sales in de taalsector om steviger in je ondernemersschoenen te staan.

Sales voor taalondernemers

 

Lees meer...

Klaar voor de LIA's? 27 april 2022 Gent

Klaar voor de LIA's 2021?

Woensdag 27 april 2022 worden in Gent de LIA's 2021 uitgereikt. De LIA's is veel meer dan de overhandiging van een paar Language Industry Awards. De LIA's is ook een krachtige collectieve campagne die een slimme en maatschappelijk relevante sector toont.

Als taalprofessional kun je op veel verschillende manieren meedoen met de LIA's en bijdragen aan het beeld dat we als sector laten zien. Heb je al gestemd op je favoriete nominatie? Volg je de LIA's al op je sociale media? Heb je al iets geliket of gedeeld met je volgers? Een commentaartje om je klanten te laten zien dat je actief betrokken bent bij jouw sector? 

Wil je nadrukkelijker in beeld komen met de LIA's of met een van de nominaties? Wil je duidelijk laten zien aan je klanten dat je een serieuze speler bent en actief bijdraagt aan de goede ontwikkeling van de sector? We hebben nog een plaatsje vrij op onze partnerpagina

En last but nog least; er zijn nog tickets voor 27 april.
Met forse kortingen voor wie in gezelschap komt: maak er een unieke incentive van met de collega's of met een paar goed geselecteerde klanten.
Met kortingen ook voor taalprofessionals en taalproviders die lid zijn van een of meer professionele verenigingen in de taalsector. Haal je promocode en maak de LIA's mee op de eerste rij.

Wij beloven op 27 april een topavond, in slim en maatschappelijk relevant gezelschap, met een keynotespreker die niet naast de kwestie gaat praten (Mieke De Ketelaere, AI Director imec over Mens versus Machine), en veel tijd en ruimte om je netwerk te versterken. Dat laatste gaan we trouwens actief faciliteren op een luchtige, informele manier, zoals je dat bij De Taalsector misschien al gewoon bent. Jij brengt jouw expertise mee en wij zorgen ervoor dat de andere gasten ermee naar huis gaan ;-)

Je begrijpt het al: zorg dat je als taalprofessional, ondernemer of organisatie in de taalsector op een of andere manier mee bent met de LIA's. Hoe voorzichtig of enthousiast je ook meedoet, je komt altijd positief in beeld!

Maak nu kennis met de LIA's en haal je tickets op languageindustryawards.eu. Volg de Facebookpagina van de LIA's, volg de LIA's op Instagram en op Twitter.

 

Community Meetup Taal en Leervormen: de conversatietafel - 24 mei 2022 online

Dinsdag 24 mei 2022 houden we de tweede meetup in een serie online meetups rond taal en leervormen. Elke vierde dinsdag van de maand, telkens van 8.30 tot 9.00 uur met een informeel kwartiertje vooraf, en ook telkens met één heel concreet en centraal thema. Exclusief voor leden van De Taalsector Community.

De Taalsector Community Online Meetup

Dinsdag 24 mei 2022: taal en leervormen: de conversatietafel

Lees meer...

Zo kijken de mensen naar jouw taalberoep en naar taal. Dat kan veel beter!

Sentimentanalyse taal en de taalberoepe

Als de mensen op sociale media over jouw taalberoep praten, of over taal in het algemeen, praten ze daar dan positief over? Of negatief? Of gewoon neutraal? En denk jij dat ze vandaag met positievere emoties over jouw werk praten dan een paar jaar geleden?

Stop met gissen, we hebben daar nu precieze cijfers over. De Taalsector onderzocht hoe er in 2021 is gesproken over taal, de taalberoepen, professioneel taalwerk en een groot aantal taalgerelateerde zaken. Waarom? Omdat we precies willen weten over welke taalzaken de mensen positief of negatief praten. Waar zijn de pijnpunten, en waar zijn we in de ogen van de mensen al goed bezig? Als we dat weten, dan kunnen we het verbeteren van het imago van taal en de taalberoepen slimmer aanpakken. Met een goed communicatieplan en goedgemikte acties bijvoorbeeld. Een positiever imago van taal en de taalberoepen draagt bij aan meer voldoening en waardering voor professioneel taalwerk. 

De Taalsector analyseerde het sentiment rond een vijftigtal taalgerelateerde onderwerpen. We deden dat met taaltechnologie en met steun van de Taalunie. We brachten het sentiment in kaart van lezen en schrijven tot handleidingen en taalbeleid, van taaldiversiteit en meertaligheid tot taaldocenten en tolken, van Standaardtaal tot Engels, van flamand tot néerlandais.

Bekijk het filmpje (op vimeo) en lees verder in dit artikel hoe het is gesteld met het sentiment rond jouw beroepsgroep, jouw werktalen, jouw taalexpertise en rond de taalzaken die jou aanbelangen. Leer hoe jij kunt meewerken aan het collectief verbeteren van het imago van professioneel taalwerk.

Lees meer...

Community Meetup Taal en Leervormen: de taalvakantie - 28 juni 2022 online

Dinsdag 28 juni 2022 houden we de derde meetup in een serie online meetups rond taal en leervormen. Elke vierde dinsdag van de maand, telkens van 8.30 tot 9.00 uur met een informeel kwartiertje vooraf, en ook telkens met één heel concreet en centraal thema. Exclusief voor leden van De Taalsector Community.

De Taalsector Community Online Meetup

Dinsdag 28 juni 2022: taal en leervormen: de taalvakantie

Lees meer...

Community Meetup Taal en Business: inflatie doorrekenen - 14 juni 2022 online

Dinsdag 14 juni 2022 gaat de Community Meetup Taal en Business over de inflatie en hoe je ze doorrekent aan je klant. De Community Meetup Taal en Business is elke tweede dinsdag van de maand, telkens van 8.30 tot 9.00 uur met een informeel kwartiertje vooraf, en ook telkens met één heel concreet en centraal thema. Exclusief voor leden van De Taalsector Community.

De Taalsector Community Online Meetup

Dinsdag 14 juni 2022: taal en business: inflatie doorrekenen

Lees meer...

Exclusief netwerkevent De Taalsector Community - 25 maart 2022 Gent

De Taalsector Community, onze online ledencommunity op Teams, telt intussen ruim honderd leden uit alle hoeken van de taalsector. Wat ons verbindt? Taal uiteraard. En het feit dat we elke dag met taalexpertise het verschil maken. Taal is overal en heeft overal impact!

Door onze expertise met elkaar te delen worden we als taalprofessional slimmer en sterker en worden onze diensten waardevoller voor de klant.

Op 25 maart brengen we De Taalsector Community van online naar offline in Gent.

Doel van de bijeenkomst is al onze expertise live met elkaar te delen in kwaliteitsvolle interactie, zodat er vertrouwen kan groeien en concrete samenwerking kan ontstaan.

 

Lees meer...

Community Meetup Taal en Leervormen: de klas - 26 april 2022 online

Dinsdag 26 april 2022 houden we de eerste meetup in een nieuwe serie online meetups rond taal en leervormen. Elke vierde dinsdag van de maand, telkens van 8.30 tot 9.00 uur met een informeel kwartiertje vooraf, en ook telkens met één heel concreet en centraal thema. Exclusief voor leden van De Taalsector Community.

De Taalsector Community Online Meetup

Dinsdag 26 april: taal en leervormen: de klas

Lees meer...

Nieuw onderzoek helder: taalkwaliteit kan grote impact op je business hebben - negatief én positief

Ja, taal kan een grote impact hebben op je business. Negatief én positief. Negatief: taalfouten maken een lelijke deuk in je business. Ze zijn slecht voor je imago, slecht voor het vertrouwen, en vooral ook slecht voor de koopintenties. Positief: een extra investering in kwaliteitsvolle, wervende taal levert extra op. 

Dat is niet zomaar onze overtuiging als sectororganisatie of een boodschap die we brengen om onze leden te plezieren, het blijkt vandaag nog maar eens zwart op wit uit onderzoek, nu van de Arteveldehogeschool in Gent. Impact van taal

Lees meer...

De Taalsector Presenteert: de conversation designer - 18 februari 2022

Wil je weten wat je allemaal kan doen met talen? Of ben je al een ervaren taalprofessional en wil je je kennis over de taalsector uitbreiden? Meld je aan voor De Taalsector Presenteert - een serie online lunchsessies waarin De Taalsector telkens een taalberoep presenteert. Noteer alvast De Taalsector Presenteert 17 december, 21 januari 2022 en 18 februari 2022 telkens van 12.00 tot 13.15 uur.

Op 18 februari 2022 van 12.00 tot 13.15 uur praten we over de conversation designer.

 

 

Lees meer...

De taalsector en het talenonderwijs: gesprek met het Vlaams Talenplatform - 1 februari 2022

Het Vlaams TalenplatformHet maatschappelijke belang van kwalitatief talenonderwijs kan niet worden overschat.

Het talenonderwijs in Vlaanderen moet op alle niveaus beter en daar is een alomvattende aanpak voor nodig. Het Vlaams Talenplatform bevordert het talenonderwijs en de keuze voor talenopleidingen in Vlaanderen door kennis te verzamelen, betrokkenen samen te brengen en acties te initiëren. Het platform stelt vanuit het hoger onderwijs een plan voor. De Taalsector onderschrijft het, in het belang van de samenleving, maar ook in het belang van de eigen taalsector.

Zo is het voor de toekomst van de sector belangrijk dat ook de meest getalenteerde studenten voor talenopleidingen in het hoger onderwijs kiezen. De taalsector van morgen heeft de knapste koppen nodig in het snijvlak van taal en technologie bijvoorbeeld.

Over de kwaliteit van het talenonderwijs en het Vlaams Talenplatform zei onderwijsminister Ben Weyts vorige week in het Vlaams Parlement: "Het Vlaams Talenplatform is een belangrijke partner waarmee ik samenwerk om deze kwestie aan te pakken. (…) Ik onthou het belangrijkste, namelijk de vraag met betrekking tot een talenactie. (…) We hebben nog enkele meetings gepland met het Talenplatform om te bekijken hoe we acties kunnen uitrollen, hoe we kunnen coördineren wat daarvoor nodig is en hoe we te werk zouden gaan. Ik wil daar niet op vooruitlopen."

Op dinsdag 1 februari van 12.00 tot 13.00 uur online heeft De Taalsector de mensen van het Vlaams Talenplatform te gast voor een gesprek met de taalsector.

Lees meer...

Subcategorieën

Aanvullende gegevens