Lijsttrekkersdebat over talen in Brussel

Lijsttrekkersdebat over talen in BrusselHet Marnix Plan voor een Meertalig Brussel organiseert in de aanloop naar de gewestverkiezingen een lijsttrekkersdebat over de talen in Brussel.

 

 

Het lijsttrekkersdebat vindt op vrijdag 26 april 2019 plaats.

De organisatoren willen van de lijsttrekkers horen hoe zij denken de uitdaging aan te gaan om de kloof tussen de afnemende talenkennis en de toenemende taalvereisten te dichten. Uit de Brusselse Taalbarometers blijkt dat de kloof tussen talenkennis en taalvereisten steeds groter wordt. Sinds het begin van deze eeuw is het aandeel Brusselaars dat Frans én Nederlands beheerst aanzienlijk gedaald, en het aandeel dat Engels beheerst, is nauwelijks gestegen. Ondertussen is het belang van een gedegen functionele beheersing van deze drie talen toegenomen, zoals onder meer blijkt uit het toenemend aantal jobaanbiedingen die een goede kennis van twee of drie van deze talen eisen.

Het is vanuit deze vaststelling dat het Marnix Plan voor een Meertalig Brussel de belangrijkste lijsttrekkers heeft uitgenodigd voor een debatavond.

De volgende lijsttrekkers hebben toegezegd deel te nemen aan het debat (in alfabetische volgorde): Bernard Clerfayt (DEFI), Bianca Debaets (CD&V), Céline Frémault (CdH), Françoise Schepmans (MR), Pascal Smet (One.Brussels), Barbara Trachte (Ecolo), Cieltje Van Achter (N-VA), Elke Vanden Brandt (Groen), Guy Vanhengel (Open VLD) en Rudi Vervoort (PS).


Update 13 april: Ter gelegenheid van het debat komen de rectoren van de Brusselse universiteiten ULB (Université Libre de Bruxelles) en VUB (Vrije Universiteit Brussel), respectievelijk Yvon Englert en Caroline Pauwels, hun recent gelanceerde voorstel om in Brussel meertalige scholen op te richten nader toelichten. Ook Brussels burgemeester Philippe Close zal aanwezig zijn om zijn visie op het rectorenvoorstel uiteen te zetten.


Achtergrondinformatie op de website van het Marnix Plan voor een Meertalig Brussel

Aanmelden voor de debatavond

 

Aanvullende gegevens