Nieuw: één moderne braillestandaard voor het hele Nederlandse taalgebied

Braille Autoriteit opgerichtTot voor kort was braille van iedereen en niemand tegelijk.

Daar is met de oprichting van de Braille Autoriteit in Brussel een einde aan gekomen. In de Braille Autoriteit gaan Vlaamse en Nederlandse organisaties samen één moderne braillestandaard voor het hele Nederlandse taalgebied afspreken.

Er zijn in Vlaanderen en Nederland samen naar schatting een half miljoen blinden en slechtzienden. Voor blinde kinderen is braille van groot belang om te leren lezen en schrijven. Zonder braille blijven zij ongeletterd.

Ondertitelen voor beginners (tweedaagse cursus)

Cursus Ondertitelen voor beginnersWie interesse heeft in het ondertitelvak, kan dit najaar op verschillende manieren kennismaken met het vak. Zo organiseert het Gentse vertalersnetwerk GentVertaalt een cursus ondertitelen voor beginners, gespreid over twee dagen.

De t(aal) van toegankelijkheid

De t(aal) van toegankelijkheid (2)Gent, 28 juli 2016, Eline Van der Jonckheyd - Steeds meer taalprofessionals leveren taaloplossingen voor gebruikers die doof, slechthorend, blind of slechtziend zijn. Ze beschrijven beelden, tolken in en uit een gebarentaal, ontwikkelen spraaktechnologie enz.

Het grote publiek kent het werk van deze taalprofessionals vooral door film en televisie. Blinden en slechtzienden krijgen bij steeds meer Vlaamse films een beschrijving te horen van wat er op het scherm gebeurt. En op televisie zijn veel programma’s beschikbaar met ondertiteling voor doven en slechthorenden.

Wie zijn de gebruikers van al deze taaloplossingen? Wat verklaart dat steeds meer taalprofessionals hun brood verdienen met deze taaloplossingen? Welk profiel hebben die professionals? En waarom is deze hele evolutie ook voor jou interessant?

In zeven artikels neem ik je mee op een wandeling doorheen de wereld van de toegankelijkheid. We kijken naar de gebruikers en naar wat ze nodig hebben, naar de taalprofessionals, en naar de technieken en technologieën die eraan bijdragen dat iedereen gelijke toegang heeft tot informatie, overheidsdiensten, cultuur, ontspanning en sociale interactie. Ten slotte werpen we ook een blik op de markt. De vraag naar taaloplossingen voor toegankelijkheid is misschien wel groter dan je zou verwachten.

Het belang van toegankelijkheid

Hoe belangrijk is toegankelijkheid nu eigenlijk? Is het een recht? En hoe voelt het eigenlijk om ergens geen toegang te krijgen?

 

 

Toegankelijkheid zoekt ervaring

Het belang van toegankelijkheid wordt vaak onderschat. Het is immers moeilijk om erover na te denken als je zelf tot alles toegang hebt. Hoe weet je bijvoorbeeld hoe belangrijk braille voor een blinde is, als je zelf alles kan zien?

Toegankelijkheid beantwoordt aan diverse noden

Toegankelijkheid beantwoordt aan diverse nodenHeel wat taalprofessionals bieden met een taaldienst of -product een concrete oplossing voor mensen die ergens geen toegang toe hebben. Deze taaldiensten en -producten zijn voornamelijk bestemd voor blinde, slechtziende, dove of slechthorende gebruikers. Toch zien we deze doelgroep steeds breder worden. En dat brengt ook steeds meer diverse noden en wensen met zich.

Geïntegreerde taaloplossingen: inclusieve aanpak loont

Geïntegreerde taaloplossingen: inclusieve aanpak loontHet arsenaal aan taaloplossingen waaruit taalprofessionals kunnen putten om toegankelijkheidsproblemen op te lossen wordt nog steeds groter. De oplossingen worden steeds creatiever en innovatiever, en kunnen vaak ook op verschillende manieren worden aangeboden.

De oplossing kan bijvoorbeeld een geheel nieuw product zijn, dat op zichzelf staat. Of het kan een optie zijn bij een bestaand product. Of de taaloplossing kan helemaal geïntegreerd worden in het originele product. De laatste aanpak houdt al vanaf het begin rekening met toegankelijkheid en voorkomt dus het probleem in de plaats van het te ‘genezen’.

De toegankelijkheidsprofessional

De toegankelijkheidsprofessionalSteeds vaker wordt een beroep gedaan op taalprofessionals om met gerichte taaloplossingen barrières weg te nemen voor mensen die niet alles zien, horen of waarnemen.

Wie zijn die taalprofessionals die zich specialiseren in toegankelijkheidsdiensten? Hoe word je een toegankelijkheidsprofessional? Wat moet je kennen? Wat moet je kunnen? Waar kun je het vak leren? Kortom, hoe ziet deze nieuwe professional eruit? Tijd voor een schets van het beroepsprofiel van de toegankelijkheidsprofessional.

De taaloplossingen van de toegankelijkheidsprofessional

De taaloplossingen van de toegankelijkheidsprofessionalPersonen of organisaties die met een beperkte toegankelijkheid geconfronteerd worden, kunnen een beroep doen op een toegankelijkheidsprofessional. Ook wie een product of dienst op de markt aanbiedt of een evenement organiseert en vragen heeft bij de toegankelijkheid van zijn product, dienst of evenement, kan de expertise van een toegankelijkheidsprofessional inroepen.

 

Creatief puzzelen

De toegankelijkheidsprofessional zal altijd eerst het toegankelijkheidsprobleem analyseren en vervolgens een geschikte oplossing voorstellen. Soms voldoet een standaardoplossing, maar vaak is het creatief puzzelen met verschillende mogelijke oplossingen. Dit artikel geeft je een inkijk in de puzzeldoos van de toegankelijkheidsprofessional. Welke puzzelstukjes zitten er allemaal in? Wat kan je er als professional mee doen? Hoe kan je er de eindgebruiker, de evenementenorganisator, de productontwikkelaar, of de dienstenleverancier mee helpen? En hoe zijn de puzzelstukjes eventueel combineerbaar? Elk puzzelstukje is een taaloplossing. De toegankelijkheidsprofessional kan zijn puzzeldoos steeds aanvullen met nieuwe puzzelstukjes.

Toegankelijkheid is business

Toegankelijkheid is businessDe trend is duidelijk: sinds enkele jaren verlangt de overheid van zichzelf, organisaties en bedrijven steeds meer inspanningen op het vlak van toegankelijkheid. Maar voor steeds meer mensen gaat de overheid niet snel genoeg.

Vooral de babyboomers wachten niet meer op de overheid. Zij beginnen beperkingen te ervaren en hebben het geld om zelf taaloplossingen aan te kopen. Velen van hen zien de taaloplossingen die de taalsector ontwikkelt ook niet enkel als een oplossing voor een toegankelijkheidsprobleem. Steeds vaker gebruiken zij taaloplossingen als een commodity, een gebruiksvoorwerp dat het comfort, de veiligheid of zelfs de status verhoogt. Een product als alle andere producten op de markt dus.

Internationaal symposium over de toegankelijkheid van live evenementen (29 april 2016, Antwerpen)

Unlimited! Symposium over de toegankelijkheid van live evenementenEen beeld zegt vaak meer dan duizend woorden. Een eenvoudig geluid kan soms al ontroeren. Maar wat als je blind bent? Of doof? Kan een slechthorende genieten van een rockconcert op Werchter? Kan een slechtziende een volleybalmatch echt mee beleven?

Op vrijdag 29 april 2016 organiseert de Antwerpse onderzoeksgroep TricS onder de naam Unlimited! een eerste internationaal symposium over de toegankelijkheid van live evenementen.

Aanvullende gegevens