Congres Vreemdetalendidactiek 2019

Congres Vreemdetalendidactiek 2019Op 14 november 2019 vindt op de campus van Universiteit Hasselt in Diepenbeek de 19de editie van het Congres Vreemdetalendidactiek plaats, een jaarlijkse ontmoeting voor leerkrachten Frans en andere talen rond didactiek.

Het congres bestaat traditiegetrouw uit ateliers die focussen op dieper inzicht en de praktische uitwerking daarvan, en een uitgeversexpo (waar u ook De Taalsector kunt bezoeken).

 

Dit jaar is er aandacht voor die aspecten van de klaspraktijk die onderwerp van maatschappelijk debat zijn en in de media vaak worden besproken. Maar het congres is geen debatbijeenkomst. De focus blijft gericht op dieper inzicht en praktische uitwerkingen. Zo gaat het in de workshops over de link tussen linguïstiek en didactiek, de plaats en het belang van woordenschatonderwijs, het belang van inzichtelijke grammatica, de noodzaak om literaire teksten meer te integreren in het onderwijs Frans vreemde taal. En hoe je dat dan concreet doet in de praktijk natuurlijk.

Valeria Catalano, voorzitter van de werkgroep DiWeF die het congres organiseert: 'Zo zoomen we in op motiverende documenten, nuttige bronnen en inspirerende werkvormen: leerlingen betrekken via het chanson, boîte à outils pour la classe de FLE, l’interculturel dans le professionnel, le plaisir de lire, bouger en classe de FLE, la poésie dans le premier degré, outils sur internet, TV5 Monde, le film francophone, organiser l’interaction à l’oral.'

Ook specifieke noden komen op het congres aan bod: dyslexie en het vak Frans. 'Verder stellen we twee interessante initiatieven voor die het leren van taal en integreren van cultuur binnen een bepaalde context vooropstellen (Belgium on stage, EUR.FRIENDS) en programmeren we de opleiding ‘Interculturele communicatie: van ergernis tot begrip’, aldus nog Valeria Catalano.


Expo 

Tijdens de pauzes kunnen de deelnemers de expo bezoeken. Daar tonen de belangrijkste educatieve uitgevers hun recente uitgaven.


De Taalsector @ Vreemdetalendidactiek

De Taalsector heeft ook dit jaar een stand op deze expo. Onze stand is opnieuw opgevat als een netwerkplekje voor wie over het muurtje van het vak wil kijken en inspiratie zoekt in de bredere taalsector, bij andere taalberoepen, of in allerlei taaloplossingen waarmee andere taalprofessionals in andere segmenten van de taalsector waarde creëren.

Wilt u op een of andere manier zichtbaar zijn op de stand van De Taalsector? Dat kan. Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel ons op +32 9 269 04 66.


Het gedetailleerde congresprogramma is te raadplegen op de website van Universiteit Hasselt.

Aanvullende gegevens