Zo kijken de mensen naar jouw taalberoep en naar taal. Dat kan veel beter!

Sentimentanalyse taal en de taalberoepe

Als de mensen op sociale media over jouw taalberoep praten, of over taal in het algemeen, praten ze daar dan positief over? Of negatief? Of gewoon neutraal? En denk jij dat ze vandaag met positievere emoties over jouw werk praten dan een paar jaar geleden?

Stop met gissen, we hebben daar nu precieze cijfers over. De Taalsector onderzocht hoe er in 2021 is gesproken over taal, de taalberoepen, professioneel taalwerk en een groot aantal taalgerelateerde zaken. Waarom? Omdat we precies willen weten over welke taalzaken de mensen positief of negatief praten. Waar zijn de pijnpunten, en waar zijn we in de ogen van de mensen al goed bezig? Als we dat weten, dan kunnen we het verbeteren van het imago van taal en de taalberoepen slimmer aanpakken. Met een goed communicatieplan en goedgemikte acties bijvoorbeeld. Een positiever imago van taal en de taalberoepen draagt bij aan meer voldoening en waardering voor professioneel taalwerk. 

De Taalsector analyseerde het sentiment rond een vijftigtal taalgerelateerde onderwerpen. We deden dat met taaltechnologie en met steun van de Taalunie. We brachten het sentiment in kaart van lezen en schrijven tot handleidingen en taalbeleid, van taaldiversiteit en meertaligheid tot taaldocenten en tolken, van Standaardtaal tot Engels, van flamand tot néerlandais.

Bekijk het filmpje (op vimeo) en lees verder in dit artikel hoe het is gesteld met het sentiment rond jouw beroepsgroep, jouw werktalen, jouw taalexpertise en rond de taalzaken die jou aanbelangen. Leer hoe jij kunt meewerken aan het collectief verbeteren van het imago van professioneel taalwerk.

Lees meer...

De Taalsector Open Adviesmiddag: 3 februari 2022

Ben je in een fase dat je een extra paar ogen of een klankbord kunt gebruiken om je taalonderneming te evalueren? Heb je zakelijk advies nodig over bijvoorbeeld het beheer van je zaak, de aantrekkelijkheid van je persoonlijke profiel op de taalmarkt of het werven van nieuwe klanten? Maak dan een afspraak voor De Taalsector Open Adviesmiddag - persoonlijk, kosteloos eerstelijnsadvies, naar keuze bij De Taalsector in Gent of via je favoriete video app.


 

Elke eerste donderdag van de maand maken we onze agenda vrij voor jou. Meld je tijdig aan, zodat we voor jou een individueel tijdslot kunnen reserveren.

 

Lees meer...

De taalsector en het talenonderwijs: gesprek met het Vlaams Talenplatform - 1 februari 2022

Het Vlaams TalenplatformHet maatschappelijke belang van kwalitatief talenonderwijs kan niet worden overschat.

Het talenonderwijs in Vlaanderen moet op alle niveaus beter en daar is een alomvattende aanpak voor nodig. Het Vlaams Talenplatform bevordert het talenonderwijs en de keuze voor talenopleidingen in Vlaanderen door kennis te verzamelen, betrokkenen samen te brengen en acties te initiëren. Het platform stelt vanuit het hoger onderwijs een plan voor. De Taalsector onderschrijft het, in het belang van de samenleving, maar ook in het belang van de eigen taalsector.

Zo is het voor de toekomst van de sector belangrijk dat ook de meest getalenteerde studenten voor talenopleidingen in het hoger onderwijs kiezen. De taalsector van morgen heeft de knapste koppen nodig in het snijvlak van taal en technologie bijvoorbeeld.

Over de kwaliteit van het talenonderwijs en het Vlaams Talenplatform zei onderwijsminister Ben Weyts vorige week in het Vlaams Parlement: "Het Vlaams Talenplatform is een belangrijke partner waarmee ik samenwerk om deze kwestie aan te pakken. (…) Ik onthou het belangrijkste, namelijk de vraag met betrekking tot een talenactie. (…) We hebben nog enkele meetings gepland met het Talenplatform om te bekijken hoe we acties kunnen uitrollen, hoe we kunnen coördineren wat daarvoor nodig is en hoe we te werk zouden gaan. Ik wil daar niet op vooruitlopen."

Op dinsdag 1 februari van 12.00 tot 13.00 uur online heeft De Taalsector de mensen van het Vlaams Talenplatform te gast voor een gesprek met de taalsector.

Lees meer...

Prijsberekening en verkooptechniek voor taalondernemers: online terugkomdag - 8 februari 2022

Prijscalculatie workshop

Denk je dat je prijzen en je verkoop nog beter kunnen? Natuurlijk!

Kom naar de terugkomdag "Prijsberekening en verkooptechniek voor taalondernemers" bij De Taalsector. Voor iedereen die eerder een opleiding, workshop of coaching rond prijzen en verkopen volgde bij De Taalsector.

Kom voor de tips van je collega-taalprofessionals, voor de interessante contacten en voor het goede gevoel dat je bij het verkopen altijd wel kunt gebruiken, toch?

Dinsdag 8 februari 2022 van 16.00 tot 18.00 uur, online.

Lees meer...

De Taalsector Presenteert: de conversation designer - 18 februari 2022

Wil je weten wat je allemaal kan doen met talen? Of ben je al een ervaren taalprofessional en wil je je kennis over de taalsector uitbreiden? Meld je aan voor De Taalsector Presenteert - een serie online lunchsessies waarin De Taalsector telkens een taalberoep presenteert. Noteer alvast De Taalsector Presenteert 17 december, 21 januari 2022 en 18 februari 2022 telkens van 12.00 tot 13.15 uur.

Op 18 februari 2022 van 12.00 tot 13.15 uur praten we over de conversation designer.

 

 

Lees meer...

Nieuw onderzoek helder: taalkwaliteit kan grote impact op je business hebben - negatief én positief

Ja, taal kan een grote impact hebben op je business. Negatief én positief. Negatief: taalfouten maken een lelijke deuk in je business. Ze zijn slecht voor je imago, slecht voor het vertrouwen, en vooral ook slecht voor de koopintenties. Positief: een extra investering in kwaliteitsvolle, wervende taal levert extra op. 

Dat is niet zomaar onze overtuiging als sectororganisatie of een boodschap die we brengen om onze leden te plezieren, het blijkt vandaag nog maar eens zwart op wit uit onderzoek, nu van de Arteveldehogeschool in Gent. Impact van taal

Lees meer...

Community Meetup: het (talen)diploma als helder kwaliteitssignaal - 28 september 2021

Dinsdag 28 september 2021 houden we de vierde meetup in een nieuwe reeks maandelijkse online meetups voor taalprofessionals, elke vierde dinsdag van de maand, telkens van 8.30 tot 9.15 uur, en ook telkens met één heel concreet en centraal thema. Exclusief voor leden.

De Taalsector Community Online Meetup

Dinsdag 28 september: heldere kwaliteitssignalen zenden naar klanten: het diploma als kwaliteitssignaal dat de klant verstaat.

Lees meer...

Risico's in de taalsector - verzekeringspolissen voor taalondernemers - workshop: 14 oktober 2021

Het is naïef te denken dat je zomaar professioneel taalwerk en professionele taaldiensten kunt aanbieden op de markt en dat dat geheel zonder risico's zou zijn. Gelukkig kun je je met de juiste verzekeringen veel financiële problemen besparen.

 Taal, risico's en verzekeringen

Op donderdag 14 oktober 2021 van 9.30 tot 12.00 uur brengen we in een interactieve workshop de risico's in de taalsector in kaart en stellen we verzekeringspolissen voor waarmee taalondernemers de typische risico's van het taalvak kunnen dekken.

Lees meer...

Over ons

De Taalsector (met hoofdletters) is de sectororganisatie in de taalsector (met kleine letter).

Doel van De Taalsector is de taalsector in zijn volle breedte te versterken. Dat doen we onder meer door taalprofessionals en taalondernemers te verbinden met elkaar en met inkopers en gebruikers van taaldiensten. We verbinden over de grenzen van de ruim honderd taalberoepen heen, over de verschillende segmenten van de taalsector en over de taalgrenzen heen.


Visie en missie

Taal is overal en heeft overal impact. Het is belangrijk dat we ons daar goed van bewust zijn (als individu en als samenleving), dat we vaardig zijn met taal (goede geletterdheidsniveaus, verschillende talen kennen) en dat we taaldiversiteit als een verrijking kunnen ervaren.

In wezen hebben alle taalprofessionals eenzelfde ambitie: zoveel mogelijk waarde creëren met taal. De Taalsector wil maximaal bijdragen aan die collectieve ambitie. We doen dat door te werken aan een sterke sector. Hoe sterker de sector, des te meer waarde er met taal kan worden gecreëerd.


Hoe maakt De Taalsector de taalsector concreet sterker?

Daar hebben we een uitgewerkt plan voor. Lees meer over '"het DNA van de taalsector en de rol van De Taalsector". 

Hier is een greep uit onze projecten en acties

Slimme community

We versterken de sector door een slimme community of practice te creëren voor onze leden. We doen dat onder meer online op Teams, waar we in verschillende kanalen kennismaken met elkaars expertise en inspireren door relevante informatie, kennis en ervaringen met elkaar te delen. Ook op onze fysieke leeractiviteiten vinden we de netwerkcomponent en de gastvrije omkadering zeer belangrijk.

We brengen taalprofessionals actief met elkaar in verbinding en ondersteunen samenwerking binnen de taalsector. Zo analyseerden we in 2021 het sentiment rond de vele taalberoepen bij het brede publiek en nodigden we alle verenigingen en netwerken uit voor een rondetafel over de resultaten. Bekijk het filmpje over sentimentanalyse in de taalsector.

Innovatie bevorderen

We bevorderen de innovatiekracht binnen de sector, bijvoorbeeld met een reeks online lunchsessies (De Taalsector Challenge) waarin we telkens een innovatie of een innovatieve onderneming uitdagen.

Verjongen

We zetten in op verjonging en bevorderen de aantrekkingskracht van de sector als werkgever, bijvoorbeeld door aankomende taalprofessionals en kandidaat-zijinstromers uitgebreid kennis te laten maken met de vele taalberoepen in De Taalsector Presenteert.

Zichtbaarheid verbeteren

Verder werken we aan een sterke taalsector door de zichtbaarheid van de sector als brand te bevorderen bij alle stakeholders. Met dat doel organiseren we natuurlijk de LIA's (Language Industry Awards).

Verbinding bevorderen

We steunen iedereen in de sector die taalprofessionals, maar ook klanten en andere stakeholders samenbrengt. Dat doen we in allerlei vormen. Voor sommige verenigingen verzorgen we de agenda op hun website, voor andere promoten we hun jaarlijks congres, voor nog andere geven we extra verspreiding aan informatie die relevantie heeft buiten hun eigen segment of ledennetwerk.

De waarde van taalwerk en taalstudies tonen

We werken ook aan meer en beter bewustzijn van het maatschappelijk, economisch, politiek en cultureel belang van professioneel taalwerk, meertaligheid, taaldiversiteit. Vaak werken we daarvoor in concrete projecten samen met beleidsorganisaties zoals de Taalunie, met het onderwijsveld, met andere economische sectoren, met de non-profit.

Inkopers slimmer maken

Slimme taaloplossingen zijn de toekomst voor de taalsector. Die kunnen we alleen slijten bij slimme klanten. Daarom maken we de meerwaarde van slimme taaldiensten inzichtelijk voor inkopers en helpen we ze om slimmer in te kopen.

Bereik

Via onze diverse communicatiekanalen (website, nieuwsbrief, sociale media enz.) bereiken we maandelijks ongeveer 15.000 belangstellenden. Met de LIA's (Language Industry Awards) brengen we een keer per jaar het beste uit de taalsector in beeld bij een heel breed publiek.

De Taalsector is een niet-gesubsidieerde professionele organisatie. Onze middelen komen uit onze eigen sector.

Drijvende krachten achter De Taalsector zijn momenteel communicatiespecialist Nadia Akopian en facilitator Dries Debackere.

Meer weten over De Taalsector? Stuur een berichtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., bel ons op +32 9 269 04 66 of kom langs voor een koffietje of een dagje co-working. Onze werkplaats is in het centrum van Gent.

 

Community Meetup: de referentie als helder kwaliteitssignaal - 26 oktober 2021

Dinsdag 26 oktober 2021 houden we de vijfde meetup in een nieuwe reeks maandelijkse online meetups voor taalprofessionals, elke vierde dinsdag van de maand, telkens van 8.30 tot 9.15 uur, en ook telkens met één heel concreet en centraal thema. Exclusief voor leden.

De Taalsector Community Online Meetup

Dinsdag 26 oktober: heldere kwaliteitssignalen zenden naar klanten: de referentie als kwaliteitssignaal dat de klant verstaat.

Lees meer...

Subcategorieën

Aanvullende gegevens