Zit er in jou nog steeds ergens een taalprofessional?

"Ik ben in 2005 afgestudeerd als vertaler, maar heb weinig of niets gedaan met mijn studies. Nu zou ik graag in bijberoep aan de slag gaan als vertaler of copywriter."

"Denk je dat ik nog mee kan, met al die nieuwe technologieën?"

"Is de taal niet enorm veranderd intussen?"

De Taalsector nodigt je uit voor een spannende workshop waarin je voor jezelf het antwoord op deze vragen kunt achterhalen. Zit er in jou nog steeds ergens een taalprofessional? Woensdag 19 juni 2024 van 15.00 tot 18.00 uur bij De Taalsector in Gent.


Ben je tussen 1990 en 2015 afgestudeerd als filoloog, vertaler, tolk of nog anders in de talen? Maar heb je nooit een echt taalberoep uitgeoefend?

Zie jij ook de spannende ontwikkelingen op taalgebied en trekt het je aan? Zou je eventueel een carrièreswitch naar de taalsector overwegen om je oude passie nieuw leven in te blazen?

Antwoord je op een of meer van deze vragen bevestigend, dan is deze workshop helemaal voor jou bestemd!

 

Inhoud en doelstelling


Er zijn veel goede argumenten voor een carrièreswitch naar de taalsector. Om er maar een paar te noemen: 

  • Je leeft je uit in je passie.
  • Je leert elke dag bij.
  • Je kunt flexibel werken.
  • Je hebt maatschappelijke impact.
  • Je werkt vaak samen met mensen uit verschillende culturen.
  • De expertise die je elders opgebouwd hebt kan grote waarde hebben in een taalsector die groeit als kool en erg dynamisch is (denk taaltechnologie, globalisering, maatschappelijke trends).

Deze workshop bestaat uit drie delen.

1. Update over de taalsector

Deze workshop begint met een korte update over de taalsector: ja, er zijn nog steeds vertalers, tolken en copywriters, maar er zijn intussen ook meer dan honderd andere taalberoepen in de taalsector.

  • Wat doen al die mensen professioneel met taal?
  • Hoe verdienen ze er goed hun brood mee?
  • Wie verdient het meest? Met welk businessmodel?
  • Hoe is de sector de afgelopen jaren sterk geprofessionaliseerd? Waarom is bijklussen (in bijberoep) in de taalsector steeds minder een optie?
  • Wat zijn de knelpuntberoepen? Waar is de talentschaarste het meest nijpend in de sector?
  • Hoezo blijft de taalsector maar groeien als kool?
  • En vooral: waar liggen de mooiste kansen voor zijinstromers?

2. Zelf aan de slag

In deze workshop ga je vooral ook zelf aan de slag. 

Je werkt met enkele use-cases uit de recente praktijk: wie zijn vandaag de opdrachtgevers, wat verwachten ze van jou?

Je werkt met en zonder de nieuwste taaltechnologie, je maakt kennis met 'nieuw' taalwerk: pre-editeren, post-editeren, transcreëren, audiobeschrijven, conversation designen, inclusief schrijven, enz. Je tekent een modern taalproductieproces en een maatgesneden taalleerproces uit voor je klant, je denkt beleidsmatig over de dingen na, je verhoudt je werkt tot maatschappelijk relevante thema's als inclusie en toegankelijkheid.

3. Reflectie en peer learning

Vervolgens ga je met de andere deelnemers in dialoog over de keuzes die je hebt gemaakt en wat je daarbij hebt gevoeld. We nemen geen test af en geven geen punten. 

Deze workshop is een goede mix van actie en reflectie voor jezelf en met de andere deelnemers. Doel van de workshop is niet die ene beste tekst te kiezen, maar de grenzen van je comfortzone af te tasten. We nemen ruim de tijd voor reflectie en gedachtewisselingen, want dat is het meest leerzame deel van de workshop.

Deze workshop is een levendige bedoening met veel interactie, geen voorgekauwde lezing. Geen zorg, we creëren bij De Taalsector steeds een "veilige" omgeving waarin iedereen zich geborgen kan voelen, ook om fouten te maken of een experimentje te wagen.

De workshop wordt begeleid door Dries Debackere (De Taalsector).

De Taalsector hecht groot belang aan de informele contacten voor en na de workshop. Kom gerust een uur te vroeg voor koffie en een stuk taart. Blijf nadien hangen met een natje en een droogje. Daar komen vaak nog de interessantste contacten van.


Aanmelden

Datum: woensdag 19 juni 2024, 15.00 - 18.00 uur

Plaats: De Taalsector, Molenaarsstraat 111-46, 9000 Gent

Prijs: 40 euro (excl. btw)

Je kunt je aanmelden via dit formulier (Microsoft Forms). Aanmelden kan tot 16 juni.
Na je aanmelding ontvang je meteen een bevestiging en wat later alle nuttige praktische informatie en de factuur.

Kun je niet komen of kun je je niet laten vervangen door een collega? Geen probleem, in dat geval vragen we je vriendelijk om je af te melden met een berichtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. niet later dan 16 juni 2024. Daarna is het volledige inschrijvingsbedrag verschuldigd.

Deze workshop is om evidente redenen vooral gericht op niet-leden van De Taalsector. Leden die interesse zouden hebben om deel te nemen aan deze workshop sturen een mailtje. We hebben enkele gratis plaatsen beschikbaar.

 

Contact

Vragen? Feedback? Laat gerust van je horen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel +32 9 269 04 66.

 

We bieden deze workshop ook op aanvraag en op maat aan, zowel online als on site.

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.